Een heerlijk authentiek paella recept [Gastblog]

De koffers zijn uitgepakt, het bruine tintje vervaagd en de eerste werkdag hebben we weer overleefd, oftewel: het einde van de vakantie is aangebroken. Zullen we voortaan een minuut stilte inlassen op 1 september? #huiliehuilie

Om jezelf weer even te wanen aan de Spaanse costa del sol heb ik een heerlijk authentiek paella-recept voor je. Alsof kok Alejandro is ingevlogen en live in je keuken heeft staan kokerellen. Sangria d’r bij, niks meer aan doen. Donda esta genietos?!

 

 

Voor vier personen

  • 500 gram paellarijst
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 venkelknol
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 200 gram diepvrieserwten
  • 180 gram gegrilde artisjokken uit pot
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 groentebouillonblokje
  • 80 ml witte wijn (optioneel; afblussen met witte wijn is lekker, maar als je niet van wijn houdt hoef je niet per se een hele fles te kopen)
  • Vegan chorizo (optioneel; leuk als je toevallig een Ekoplaza in de buurt hebt, maar zeker geen must)
  • Verse peterselie
  • 1 theelepeltje saffraandraadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • Cayennepeper
  • Kurkuma
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

 

  1. Haal de erwtjes vast uit de diepvries om te ontdooien. Snij de ui fijn en de paprika’s in repen. Verwijder de groene stelen en eventuele bruine stukjes van de venkelknol en snijd een reepje van de onderkant af. Spoel de knol af, snijd hem eerst doormidden en vervolgens in dunne reepjes.
  2. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui vier minuten. Gooi daarna de paprika en venkel erbij en pers de knoflookteentjes uit. Zet ondertussen een volle waterkoker aan. Na another four minutes bakken mag de cayennepeper, kurkuma, peper, paprikapoeder en de laurierblaadjes bij je groentemengsel. Je mag best wat gebruiken van de kruiden; proef vooral even tussendoor.
  3. Voeg dan de paellarijst erbij. Laat de rijst twee minuten meebakken, voeg daarna de saffraandraadjes toe en blus af met de eventuele wijn. Heb je geen wijn, begin dan meteen met het bouillonblokje + water, zie volgende stap.
  4. Als de wijn is verdampt, mag je het bouillonblokje verbrokkelen boven de pan en een snufje zout toevoegen. Schenk daarna het kokende water in de pan, tot de rijst net onder water staat. Laat 20 minuten pruttelen, maar ga soms wel even checken bij je pan. Schenk wat water bij als al het water is opgenomen voordat de 20 minuten voorbij zijn.
  5. Snij ondertussen de tomaatjes in vieren, de olijven in plakjes en hak de peterselie fijn. Als je vegan chorizo hebt, mag je die in plakjes snijden en bakken in een apart pannetje.
  6. Neem na 20 minuten de paellapan van het vuur, vis de laurierblaadjes eruit en proef even of het verder goed zit qua kruiden. Zo niet, kruid dan bij. Meng de tomaatjes, artisjokken (zonder de olie), erwtjes en chorizo door je paella en laat tien minuten staan met de deksel op de pan.
  7. Snij de citroen in partjes. Meng de olijven door de paella en serveer met de gehakte peterselie en een partje citroen.

 

Dit is een gastblog van blogger Kirsten Bloemen. Op www.geenblaadjesla.nl deelt zij lekker toegankelijke vegan recepten en geeft zij tips over hoe je het jezelf als vegan zo makkelijk mogelijk maakt.

Research: Mijn ‘milieuzonden’ op een rijtje
Wat is nou slechter voor het klimaat: het vliegtuig pakken of vlees eten?
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.