Mijn recept voor plantaardige lasagne
Een van de meest duurzame stappen die je kunt zetten is minder vlees of zelfs minder dierlijke producten eten. Soms kan dit nog best lastig zijn, zeker bij gerechten waar normaal gesproken standaard altijd wel vlees in zit of kaas op zit. Maar ik deel hierbij mijn favoriete recept voor lasagne die helemaal plantaardig is!
Minder dierlijke producten eten is vaak een van mijn belangrijkste tips om duurzamer te leven omdat je op heeeel veel vlakken jouw impact verminderd door minder dierlijke producten te eten. Terwijl bijvoorbeeld vliegen ook heel vervuilend is, gaat dit voornamelijk alleen over jouw uitstoot van broeikasgassen (CO2).
Wat feitjes:
- De vlees en melkindustrie zorgt voor een grote uitstoot van CO2 en methaan (CH4) de twee belangrijkste broeikasgassen
- Voor 1 kilo rundvlees is er ongeveer 25 kilo aan plantaardig voedsel nodig – dit kunnen we dus veel efficiënter gebruiken.
- Er is gemiddeld 000 liter water nodig om 1 kg rundvlees te produceren.
- Veel regenwouden worden gekapt voor de bouw van soja – meer dan 90% van de soja die we eten zit ‘verborgen’ in vlees, eieren en melk.
Het is dus al super goed om af en toe een vleesloze dag in te lassen, of een dag zonder dierlijke producten (helemaal plantaardig). Maar hoe dan? Ik deel met jullie mijn recept voor een helemaal plantaardige lasagne:
Ingrediënten:
- Lasagne bladen (zorg dat je een plantaardige versie kiest in de supermarkt – zonder ei)
- 1 grote pot pastasaus
- 1 pak tofugehakt
- Grote hoeveelheid groenten, bijvoorbeeld: courgette, aubergine, paprika, ui
- 50 gram plantaardige margarine
- Schepje bouillon & theelepel nootmuskaat
- 3 schepjes van een bindmiddel zoals bloem of maizena
- Scheutje plantaardige melk
- Paneermiddel
– Maak de lasagnebladen klaar zoals wordt aangegeven op de verpakking.
– Maak de pastasaus met de ui, groenten, tofugehakt.
– Maak de bechamelsaus: smelt de margarine, gooi in een glas de 3 schepjes bindmiddel samen met een laagje water (zo klontert het niet als je het toevoegt aan de margarine), voeg dit mengsel toe aan de gesmolten boter en roer veel. Voeg de kruiden toe en als het wat dikker wordt kun je nog een beetje plantaardige melk toevoegen.
– Maak de lasagne met steeds een laagje bladen en pastasaus; eindig met een laag bechamelsaus en daarna het paneermiddel voor de krokante laag
– Bak dit af in de oven (tijd en temperatuur afhankelijk van welke lasagnebladen je gebruikt, zie de verpakking – ik doe meestal zo’n 40 minuten op 190 graden).
Eetsmakelijk!

Mijn naam is Sacha en ik ben een wereldverbeteraar. Van jongs af aan heb ik al een grote passie voor de natuur en onze aarde en ik ben daarom met veel enthousiasme milieuwetenschappen en de Master Duurzame Ontwikkeling gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. In 2018 heb ik Sustainable Inspiration opgericht. Via Sustainable Inspiration deel ik mijn passie voor onze aarde en duurzamer leven. Ik geef advies, gastlessen en workshops aan organisaties en ik inspireer mensen thuis via mijn blogs en social media.
Pingback:Mijn duurzame kerstboom : adopteer een kerstboom! - GRN United.nl december 13, 2019