Hoe verwarm je je huis met alleen stroom (en dus zonder aardgas)?

Zoals sommigen die mij volgen op Instagram weten, zijn we dit jaar verhuisd naar een mooi huisje aan een groot meer mét zonnepanelen. Zoals je begrijpt past dit helemaal in mijn duurzame plaatje 🙂 Het geeft me een goed gevoel dat we ons huishouden weer een stuk hebben verduurzaamd door het gebruik van zonnepanelen. Daarnaast vind ik het stiekem ook wel heel leuk om te zien hoeveel stroom we opwekken en terugleveren, en hoeveel ons dat maandelijks bespaart. Afgelopen zomermaanden leveren we meer stroom terug dan dat we verbruiken, maar ik ben vooral erg benieuwd hoe dat de komende wintermaanden gaat.

 

Deze besparing en investering in de toekomst smaakte naar meer, en zo was mijn interesse gewekt om uit te zoeken hoe we ons verbruik verder kunnen beperken of verduurzamen. Is het bijvoorbeeld momenteel al mogelijk om alleen stroom af te nemen en helemaal geen (aard)gas meer? In 2050 moet onze energievoorziening volgens de overheid helemaal klimaatneutraal zijn. Voor die tijd moeten we dus allemaal van het aardgas af. Maar welke alternatieven zijn er? 

 

alleen stroom

 

Belangrijk: eerst goede isolatie én ventilatie

Toen ik online wat research ging doen zag ik al snel dat als je volledig van het gas af wilt, het allereerst belangrijk is dat je huis goed geïsoleerd is. In principe zou je met een energielabel B een heel eind moeten komen. Ons huis heeft energielabel A++, dus dat is alvast een dikke check. 

 

Een goede isolatie is belangrijk omdat bijvoorbeeld een warmtepomp op veel lagere temperaturen verwarmt, en het noodzakelijk is dat je die warmte niet te snel kwijt raakt, anders ben je uiteindelijk alsnog duurder uit. 

 

Warmtepomp

Een warmtepomp zou dus een goed alternatief kunnen zijn voor je CV ketel. Naast de hybride warmtepomp zijn er zijn wel 4 verschillende soorten die je huis volledig elektrisch kunnen verwarmen: De lucht/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp, een warmtepomp met PVT-panelen en een lucht/lucht warmtepomp. De warmtepompen hebben veel voordelen, het is een bewezen technologie, naar verhouding verbruiken ze weinig stroom en in sommige gevallen kunnen ze in de zomer zelfs koelen. 

 

Warmtepompen zijn wel een stuk duurder dan een gewone CV ketel, maar je kunt er wel een subsidie voor krijgen. En als het goed is ben je op de langere termijn goedkoper uit. Over de prijzen van verschillende warmtepompen en de voorwaarden voor een subsidie kun je hier meer lezen. 

 

Elektrische CV ketel

Een ander alternatief voor gas is de elektrische CV ketel. Ik lees op de website van Feenstra dat een elektrische CV-ketel ook werkt met water in radiatoren, maar dus géén aardgas verbruikt. In plaats van een brander en een warmtewisselaar verwarmt een elektrisch verwarmingselement het water.

 

Helaas zitten er een aantal flinke nadelen aan een elektrische CV ketel. Zo blijkt dat een elektrische CV ketel over het algemeen niet goedkoper is dan gas. Nu is duurzaamheid natuurlijk belangrijk, maar om je maandelijkse kosten daarmee omhoog te drijven klinkt niet echt aantrekkelijk. 

 

Daarnaast lees ik ook dat veel woningen niet geschikt zijn voor een elektrische CV ketel, omdat de meeste woningen een hoofdaansluiting voor elektriciteit hebben met een zekering van max 1 x 40 Ampère, voor een elektrische cv ketel heb je een zogenoemde drie-fasenaansluiting nodig met een zekering van 3 x 35 Ampère. 

 

Een warmtepomp lijkt een goed, duurzaam alternatief te zijn voor de CV ketel. Maar is het überhaupt nu al mogelijk om alleen stroom af te nemen bij energieleveranciers? 

 

Alleen stroom afnemen

Ja, dat kan! Zo kun je bij bijvoorbeeld bij Greenchoice (ik ben al jaren klant en werk voor dit artikel ook met ze samen) een contract afsluiten voor alleen groene windstroom uit Nederlandse windmolens. Zo’n contract is trouwens ook handig als je aangesloten bent bij een warmtenet (stadsverwarming). 

 

Ik ga mij nog eens verder verdiepen in de verschillende soorten warmtepompen. Wie van jullie heeft al een warmtepomp (hybride of helemaal elektrisch) en wat zijn jullie ervaringen ermee? Zowel positieve – als negatieve ervaringen zijn welkom!

 

De Combinatie Challenge: haal meer uit je eigen garderobe!
Maak kennis met de Klimaatnerds!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.