Maak kennis met de Klimaatnerds!

De Klimaatnerds podcast begon met twee vrienden: Joey van Loo en Liam Rozing – samen studerend, samenwonend, samenwerkend. zij leerden elkaar kennen op de opleiding Climate & Management op de Haagse Hogeschool. Zoals de naam al weggeeft, heeft de opleiding duurzaamheid als de rode draad. De energietransitie, circulariteit, watermanagement, mobiliteit, vrijwel alles passeert de revue. Toch wilden zij meer. In duurzaamheid is wat vandaag een innovatie is, morgen alweer achterhaald. Ook hadden ze zelf zo hun eigen mening over hoe verschillende duurzame onderwerpen zouden moeten worden aangepakt.

 

klimaatnerdsOp 6 maart 2019 werd de Klimaatnerds Podcast gelanceerd. Maar niet zonder slag of stoot. De eerste aflevering was met de toenmalige directeur van De Haagse Hogeschool. Een eerste keer iets doen is altijd spannend en het helpt niet wanneer de techniek niet meewerkt. De net aangeschafte dasspeldmicrofoontjes werden bediend met een app. Tijdens het testen van de apparatuur drukte Joey op start en toen de podcast daadwerkelijk begon drukte hij weer op stop. Oeps! Gelukkig nam de camera zelf ook nog geluid op. ‘Aldoende leert men’ is het spreekwoord dat past bij de reis die zij toen startten.

 

En wat een reis is het tot nu toe geweest. Zij zijn op ontdekking gegaan in de wereld van de duurzaamheidstransities. Van innovaties in de infrastructuur, de kledingindustrie, de bouw en de financiële sector tot aan slimmere steden en internationale betrekkingen. Het is mooi om te zien hoe verweven duurzaamheid is in alle onderdelen van onze maatschappij.

 Toch bleek de grootste les dat we er nog lang niet zijn. De meeste sprekers in hun podcast zijn koplopers: bedrijven en individuen die hebben gekozen om het voortouw te nemen. Liam en Joey hopen dan ook dat de gesprekken mensen inspireren om binnen hun privéleven, maar vooral ook in hun werkzame leven, het verschil te maken. 

 

De Klimaatnerds podcast bood hen ook een nieuwe kans. Namelijk om de wijze lessen vanuit hun opleiding en de podcast in de praktijk te brengen. Er werd hun gevraagd om een bedrijf op te zetten en een groep studenten te verzamelen met dezelfde know-how en ambitie als zij. Daarvoor zouden zij een maand de tijd hebben. Zo’n kans laat je natuurlijk niet schieten.

 

Het bleek uiteindelijk niet om een maand te gaan, maar om twee weken. Gelukkig schoot een derde huisgenoot te hulp. Het duo werd een trio. David van Leeuwen, met ervaring uit de kredietwereld en een achtergrond als student International Business en Management, bood waardevolle hulp bij een aantal zakelijke aspecten waar Joey en Liam nog geen ervaring mee hadden. 

 

klimaatnerds podcast

 

Ze zijn nu inmiddels een jaar verder. De Klimaatnerds podcast en Klimaatnerds v.o.f. zijn beide nog steeds in bloei. De droom is eigenlijk alleen maar groter geworden. De droom is nu om in het hele land een studentennetwerken op te zetten onder de vlag van Klimaatnerds v.o.f.. Ze zijn hun lef dus nog niet verloren. Zo kunnen jongeren meer doen dan staken, maar juist werken aan de verduurzaming van Nederland.Daarnaast hopen zij mensen mee te blijven nemen in hun reis zodat de kennis niet alleen terecht komt bij een select groepje. “We hebben iedereen nodig, want de wereld draait door met óf zonder ons. “

Hoe verwarm je je huis met alleen stroom (en dus zonder aardgas)?
Het hele jaar door spinazie eten uit jouw moestuin
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.