Ga eens voor refurbished!

Heb jij een abonnement waarbij je elke twee jaar automatisch een nieuwe telefoon mag uitzoeken? Zo ja, zeg eens eerlijk: is je ‘ouwe’ telefoon dan echt aan vervanging toe? De kans is groot dat hij het nog prima doet, maar omdat er een nieuwe wordt aangeboden, zeggen mensen toch niet snel nee. Gevolg: bergen aan afgedankte telefoons die nog prima functioneren. Doodzonde, maar gelukkig krijgen ze tegenwoordig -net als computers- in veel gevallen een tweede leven door ze te refurbishen. Ik kocht zowel een laptop als een telefoon. Hoe dat beviel, lees je hieronder.

 

 

Andere laptop

Van de zomer wilde ik graag een andere laptop. Omdat zowat mijn halve inboedel tweedehands is en ik mij vanwege de milieuvervuiling had voorgenomen zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen, wilde ik het liefst een gebruikt exemplaar. Marktplaats afstruinen, leek mij eerlijk gezegd een beetje tricky. Koop je een trui waar een gat in blijkt te zitten, dan is dat balen, meer niet. Schaf je echter een laptop aan die vol blijkt te zitten met virussen, malware en andere ongewenstheden, dan ben je écht de Sjaak. Ik hoefde er dus niet lang over na te denken: ik ging voor een refurbished apparaat. Daar had ik in elk geval garantie op.

 

Refurbished: wat is dat eigenlijk?

Hoewel de meeste mensen het woord refurbished wel kennen van reclamespotjes, weet niet iedereen wat het precies inhoudt. Refurbished betekent gereviseerd. Computers en telefoons die al een andere gebruiker gehad hebben of retour gestuurd zijn aan de fabrikant, worden gecontroleerd, opgeschoond en gerenoveerd. Na zo’n uitgebreide revisie zijn ze over het algemeen weer zo goed als nieuw. Wel kan er aan de buitenkant van het apparaat schade te zien zijn. In dat geval moet de verkopende partij dit melden. Er staat dan bijvoorbeeld dat er lichte of duidelijke gebruikssporen zijn. Ikzelf kocht bij iUsed een MacBook Air 11” laptop uit 2014 met duidelijke gebruikssporen en kreeg hem geleverd met een redelijk grote kras op het deksel. Dit laatste maakte voor mij niets uit. Ik kreeg er namelijk een harde beschermhoes bij, waardoor de kras niet meer te zien is.

 

 

Waar moet je op letten?

Duurzaamheid is een reden om een refurbished apparaat aan te schaffen, maar ook de prijs maakt het enigszins interessant. Voor mijn laptop betaalde ik 499,-. Hetzelfde model wordt volgens mij niet meer geproduceerd, maar normaal ben je vele honderden euro’s meer kwijt voor een MacBook. Voor een tweedehands exemplaar zou het misschien niet heel goedkoop zijn, maar voor deze, omdat hij vanbinnen weer zo goed als nieuw is dus wel. Volgens Mark Gamble, senior editor van Reshift Digital (van o.a. Computer Idee) is het bij het aanschaffen van een computer of telefoon wel raadzaam om naar de leeftijd van het apparaat, de reviews van de verkopende partij en naar de lengte van de garantie te kijken.

 

Ook een mobiel!

Nu, vijf maanden later ben ik nog steeds superblij met mijn kleine laptop. Hij doet prima zijn werk en heeft me tot nu toe nog niet in de steek gelaten. Omdat mijn vier jaar oude mobiele telefoon dit een paar maanden geleden wél deed en ik zo tevreden was met mijn refurbished laptop, besloot ik ter vervanging van dit apparaat óók te gaan voor een refurbished variant. Dit keer niet via iUsed, maar via ReBuy. Dit om de simpele reden dat iUsed praktisch alleen Apple verkoopt en ik een Samsung telefoon wilde. Een van het type Galaxy A3 uit 2016 met lichte gebruikssporen voor 119,-. Ook deze wordt op dit moment niet meer gemaakt (ik ben blijkbaar de enige die van kleine toestelletjes houdt), maar toen de prijs een paar maanden geleden checkte was hij nieuw zo’n 190,- Ik heb hem nu meer dan twee maanden en ben ook met dit apparaat -waar geen krasje op te zien is- erg tevreden!

 

Overtuigd? Of nog niet helemaal?

Is jouw computer of telefoon aan vervanging toe? Of neem je -omdat je dat zo gewend bent- altijd een nieuwe telefoon bij het verlengen van je abonnement? Kies in het laatste geval gewoon eens voor een sim-only abonnement en neem dan als je telefoon echt kuren begint te vertonen eens een refurbished apparaat. Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan dit iets meer uitgebreide artikel met nog meer kritische vragen aan de expert!

Geld besparen door minimalisme, 10 dingen die ik niet meer koop – deel 2
De menstruatiecup – origami voor beginners
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.