Kippen houden in de tuin

Kippen houden is een geweldig duurzame manier van kringloop. Ze eten je restjes op en de volgende dag ligt er als dank een vers eitje op je te wachten. Droom jij ook van een paar scharrelkippen in de tuin? In deze blog vertel ik je meer over het houden van kippen in de tuin en laat ik je de voor- en nadelen zien.

 

 

Kippen kiezen

Voordat je kippen aanschaft is het handig je te verdiepen in de verschillende rassen. Ieder ras heeft zijn eigen uiterlijke kenmerken, eisen en karakter. Kijk naar wat past bij jouw omstandigheden en mogelijkheden. Zo zijn er kippen die goed tegen lage temperaturen kunnen, veel of minder eieren leggen of snel broeds zijn. Heb je weinig ruimte, kies dan voor krielkippen in plaats van legkippen. Ze leven graag in een groep dus neem minimaal 2 kippen tegelijk, anders vereenzamen ze.

 

Wel of geen haan?

Een haan kan de nodige overlast geven voor directe buren. Ben je van plan om een haan aan te schaffen overleg dan eerst met de buren. Je zal niet de eerste zijn die een burenruzie krijgt door een haan. Je kan ook kippen houden zonder haan. Als je geen kuikens wil is dit een prima oplossing. Meestal neemt één van de oudere kippen de rol van de haan over door bovenaan de pikorde te staan.

 

 

Verzorging

Het is niet moeilijk om kippen te verzorgen maar het is wel handig je van te voren in te lezen. Denk hierbij aan het schoonmaken van het hok en het rapen van de eieren. Kippen kunnen snel last krijgen van bloedluis, Milieucentraal geeft goede tips om dit te voorkomen. Tijdens een vorstperiode hebben ze extra zorg nodig omdat het drinkwater bevriest. In de zomervakantie moet je denken aan een oppas tijdens je afwezigheid. Aan de andere kant krijg je er veel liefde en plezier voor terug en natuurlijk eitjes.

 

 

Voedsel

Kippen zijn net kleine klikootjes. Per persoon gooien we per jaar ongeveer 47 kg aan voedsel weg waar een kip een jaar van kan eten. Win win! Onze kippen krijgen gemengd graan en dit wordt aangevuld met groente uit de moestuin. Ze eten graag sla en ander groenvoer maar ook gras en de restjes van onze warme maaltijd. In de tuin eten ze slakken en insecten.

 

Huisvesting

Kippen hebben een droog en tochtvrij nachthok nodig waar ze op stok kunnen. Ook is een overdekte ren ideaal. Als deze niet overdekt is krijgen de kippen sneller problemen aan de poten door vocht. Een hok kan je makkelijk zelf maken van recycle hout. Als de kippen vrij door de tuin mogen lopen is dat natuurlijk helemaal geweldig en zo hebben ze gelijk ruimte genoeg.

 

 

Voordelen van kippen houden

Het grootste voordeel is het plezier dat je van ze hebt. Ik kan enorm genieten van een paar omhoog staande kippenkontjes onder de pruimenbomen. Ze houden de grond onkruid- en slakkenvrij. Dagelijks liggen er vers eitjes te wachten. De mest verrijkt onze zelfgemaakte compost.

 

Nadelen van kippen houden

Wat mij betreft zijn er weinig nadelen. Maar kippen kunnen ook ziek worden. Ben je dan bereid om naar een dierenarts te gaan? Dit is wel iets om van te voren over na te denken. Ze kunnen ook flink graven. Kippen met veertjes aan de poten of met kortere pootjes doen dit minder waardoor ze ook ideaal zijn voor de moestuin.

 

Denk je na het lezen van deze blog dat er veel komt kijken bij het houden van kippen? Eigenlijk valt dat best mee. De dagelijkse verzorging is per dag een kwartiertje werk. De rest van de tijd geniet ik volop van mijn kipjes in de tuin.

DIY: Bieslookzaadjes winnen uit bieslookbloemen
Vegan en op reis - Sawadee Thailand
2 COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.