Duurzame kinderverjaardag: Cadeau-tips

Je herkent het vast wel, de keuzestress die het bedenken en het uitzoeken van cadeautjes voor de kinderen met zich meebrengt. Zeker als je kinderen al wat groter zijn en al genoeg speelgoed hebben. Ik leerde in de loop van de tijd dat veel speelgoed ook niet perse garant staat voor veel speelplezier. Zo kocht ik een aantal jaren geleden een grote partij playmobil via marktplaats. Ik vond het geweldig, een meer dan complete boerderij! Maar uiteindelijk kwam mijn dochtertje niet aan spelen toe omdat ze de berg speelgoed niet overzag. Daarom verkocht ik een deel van de playmobil nadat mijn dochtertje zelf de items uitkoos die ze wel wilde houden om mee te spelen (dank u, Marie Kondo voor de inspiratie 😉 ).

 

En dan komt er weer een verjaardag aan, wat ga ja dan geven? Vind de balans tussen leuk, nuttig, nodig en duurzaam maar eens! Toevallig kwam ik een super handige richtlijn tegen voor het geven van cadeaus. Ooit gevonden op Pinterest en later kwam ik het (volgens mij, ben er niet helemaal zeker van) tegen bij Kiindmagazine. Deze richtlijn hanteren wij nu al een tijdje en ik vind ‘m reuze handig. Ga er even rustig voor zitten, pak een pen en papier en bedenk iets wat je zoon/dochter:

 

1. nodig heeft;

2. zelf graag wil hebben;

3. kan lezen;

4. kan dragen (kleding, schoenen etc.)

 

Mijn dochter kreeg voor haar laatste verjaardag een tweedehands fiets (die had ze nodig), skeelers (die wilde ze zelf heel graag hebben), leesboekjes van Vos & Haas (om te lezen en helemaal leuk: ik vond ze via Marktplaats) en een nieuwe verjaardagsjurk (om te dragen) en… als uitzondering op de regel: een vintage poppenwagen die ik zelf zo leuk vond om te geven… Voor de skeelers en de poppenwagen gebruikten we ook verjaardagsgeld van onze familie. We hebben met elkaar afgesproken dat we de nichtjes en neefjes geen kleine cadeautjes meer geven, maar dat de ouders zelf uit naam van de familie voor hun kind een cadeau kopen. Dat scheelt weer een heleboel prulletjes en speelgoed waar weinig mee gespeeld gaat worden of wat snel kapot gaat.

 

vintage wandelwagen duurzame kinderverjaardag

 

Ik zie de vier vragen echt als een richtlijn en niet als een moeten, want stel dat je zoon of dochter zelf niets weet te verzinnen als cadeau? Dan verzin je natuurlijk gewoon zelf iets leuks. Of je geeft een beleving als cadeau: een dagje naar een mooie stad, eten in een restaurant, een dagje varen o.i.d.

 

 

Verder proberen wij meestal eerst tweedehands te kopen, als dat niet lukt gaan we voor nieuw. Dat vind ik dan ook niet erg, omdat het bijvoorbeeld van gerecycled materiaal is gemaakt of omdat het jaren mee kan gaan. Onze kinderen waarderen tweedehands cadeautjes tot nu enorm en zijn er net zo blij mee als met nieuwe spullen. Is dat bij jou ook zo? En wat is jouw ‘cadeautjes-tip’ voor een duurzame kinderverjaardag?

 

Droogte in de moes(tuin): zo verspil je zo min mogelijk water
Groen op vakantie!
1 COMMENT
  • Judith Van den Berge juli 23, 2019

    Supertof mary! Heel leuk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.