Droogte in de moes(tuin): zo verspil je zo min mogelijk water

In de zomer kan het soms opeens een lange periode flink droog en warm zijn. En dan wil je natuurlijk niet dat jouw groenten of planten voortijdig het loodje leggen. Ik geef je praktische tips om jouw (moes)tuin in leven te houden zonder liters water te verspillen. 

 

Foto: Fikri Rasyid via Unsplash

 

In de avond water geven 

Het eerste wat je kunt doen om water te besparen is in de avond water geven in plaats van de in de ochtend of middag. In de ochtend hebben de planten minder kans om het water op te nemen, omdat het al snel weer verdampt. In de middag is helemaal niet slim, want dan loop je het risico op verbranding van de bladeren. In de avond is het al wat meer afgekoeld en de planten hebben dan de hele nacht om het water op te nemen zonder dat het al te veel verdampt. 

 

 

Compost 

Zorg dat je voldoende compost gebruikt. Het is voeding voor je planten, maar het zorgt ook voor een goede bodemstructuur, waardoor het water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden. Mijn moestuinjuf zei ooit: compost is belangrijker dan water. En ze heeft echt gelijk. Ik gooi er dus altijd wat extra compost op als er droge tijden aankomen. 

 

Foto: Gabriel Jimenez-jin via Unsplash

Wil je zelf compost maken? Lees dan dit blog van Jaqueline.  

 

Niet te veel verwennen 

Wat mijn moestuinjuf me ook leerde was dat je groenten of planten niet te veel moet verwennen. Als je ze te vaak en veel water geeft, worden ze lui. Ze hoeven totaal geen moeite te doen om zelf op zoek te gaan naar water en ontwikkelen daardoor een zwak wortelgestel.All Ik probeer mijn moestuin eigenlijk nauwelijks water te geven, behalve natuurlijk in periodes waarin het echt voor langere tijd niet regent. Maar verder laat ik het zo veel mogelijk aan de natuur over. Moestuinier je in potten of heb je veel planten in potten staan, dan zul je helaas wel vaker water moeten geven. 

 

Ook als ik net zaden in de grond heb gestopt of iets heb uitgeplant geef ik mijn moestuin water. 

 

Mulchen 

Waar ik groot fan van ben is mulchen. Je brengt dan een natuurlijke, organische laag aan over jouw bodem. Dat kan bijvoorbeeld met stro, gemaaid gras, herfstbladeren of cacaodoppen. Mulchen verbetert de bodemstructuur omdat het wordt omgezet in compost. Daarnaast beschermt het groenten tegen de kou en zorgt ervoor dat je bodem minder snel uitdroogt. Zeker doen dus! 

 

In ons moestuincomplex bewaren we de herfstbladeren altijd. Handig als mulch! Gratis en voor niets.  

 

Zelf water opvangen 

Heb je plek voor een regenton in je tuin, dan is dat een goede manier om water op te vangen in nattere periodes. In de droge periode heb je dan een mooie voorraad voor je tuin. Het is ook nog eens beter dan kraanwater omdat daar vaak kalk inzit. Zelf heb ik hier helaas geen plek voor, maar ik vang bijvoorbeeld mijn douchewater op wanneer het aan het opwarmen is. Ik kan daar precies mijn geveltuintje van watergeven. Als ik water over heb van het koken bewaar ik dat ook. Alle beetjes helpen denk ik dan maar. 

 

Jij nog slimme tips? 

Heb jij nog tips om water te besparen in droge tijden? Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar weer verder met duurzamer moestuinieren. 

 

De vos en het bos
Duurzame kinderverjaardag: Cadeau-tips
3 COMMENTS
 • Annie augustus 5, 2019

  Ik heb een pan in de gootsteen staan waar ik water in opvang als ik mijn handen was en dingen afspoel. De zeep spoel ik er naast af. Ook met groenten wassen gaat veel water verloren. Het afgietsel van aardappelen en groente vang ik ook op. Het wordt bijna een sport, hihi. Ik heb een paar gieters water per dag op deze manier. Zo jammer dat dat normaal zo het riool in gaat en wij goed schoon drinkwater gebruiken voor de planten. (En meer dingen)

  • Kim Nelissen september 12, 2019

   Slim! Ik vang ook water op van het eieren koken en inderdaad soms ook wat ik afgiet van groenten. Ik vind het ook een leuke sport;-)

 • Hendrika De Vos maart 4, 2020

  Ik heb alle regenpijpen aan mijn huis voorzien van een regenton, eentje van 1000 liter om al het regenwater op te vangen. Zo kom ik toe tijdens droge en warme zomers. In de keuken vang ik al het water om groenten te wassen of het kookvocht van het eten op in een teil. En ook dat water gaat de tuin in. Twee jaar geleden was het zo droog hier dat mijn gazon donkerbruin zag alsof die verbrand was. Maar kostbaar drinkwater sprinkelen op een grasveld doe ik niet. Ik heb gewoon wat graszaad gestrooid op de kale plekken en, kijk, nu ziet die er even groen uit als voorheen.

  Voor nieuwe en tengere planten ruk ik wel uit met een gieter vol regenton water..

  Douchen doe ik zo kort mogelijk en mijn lange haren wassen enkel éen keer in de twee weken. Er zijn zoveel mensen op deze aarde die moeite hebben om drinkbaar water te hebben, dus mogen wij dat niet verspillen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.