Zero waste in een studentenkamer

Toen ik ging studeren verhuisde ik van mijn ouders huis naar een studentenkamer. Ik had best wel moeite om alle spullen die ik nodig had in deze kamer te passen en dan nog ruimte over te houden om aan mijn bureau huiswerk te maken, te eten, en gewoon te leven. Een studentenkamer is een soort van alles in één kamer. Er word geslapen, gegeten, gewerkt, huiswerk gemaakt, het is de huiskamer, en de plek waar je je was op hangt. Er komt dus best wel wat ruimte technisch inzicht bij kijken hoe je nou alles het beste kunt indelen.

 

 

Toen ik begon met zero waste leven gaf dit een extra uitdaging. Opeens begon ik glazen potten te bewaren voor etenswaren, die een plek moesten krijgen, zakjes en extra tasjes voor het boodschappen doen, een keukenmachine om meer eten zelf thuis te kunnen maken, waterflessen en bewaardozen, en veel meer droge producten als bonen en pasta in mijn voorraad kast. Al deze spullen moesten een plek krijgen waar ze opgeborgen waren maar toch ook voor de hand lagen als ik ze nodig had. In het begin was dit best wel wennen, maar inmiddels heb ik voor alles een plek gevonden die logisch, makkelijk bereikbaar, maar toch uit het zicht is. voor iedereen die op kamers woont en graag een duurzamer leven wil gaan leven maar niet weet waar hij of zij alle benodigdheden hiervoor zou kunnen bewaren deel ik graag mijn tips:

 

  • Tasjes: al mijn tasjes om boodschappen in te doen, bewaar ik in een grotere tas achter mijn kamerdeur aan een haak. Alle kleine bulk tasjes bewaar ik in een losse tas hierbij in de buurt. Zo kan ik als ik boodschappen ga doen makkelijk een tas pakken en de hoeveelheid bulk tasjes die ik nodig denk te hebben.

 

  • Broodzakken: deze bewaar ik op een andere plek, namelijk de brood doos. Ik heb een tweedehands brooddoos gekocht in de kringloop waar ik mijn crackers en brood in bewaar, en daarnaast leg ik mijn broodzakken. Ik koop niet heel vaak brood maar zo kan ik ze altijd terug vinden en raken ze niet onderop in mijn tas met andere zakjes.

 

  • Glazen potten: kleinere glazen potten van bijvoorbeeld olijven, jam, bonen, enz. bewaar ik in een grote bak onder mijn bed. Ik heb een hoog bed waardoor ik daaronder ruimte heb om bewaarbakken te zetten.

 

  • Weckpotten en bewaardozen: deze bewaar ik in een oude dekenkist die naast mijn bed staat en waar de bovenkant voornamelijk van word gebruikt om vuile vaat te verzamelen. Dit zijn dingen die ik niet dagelijks nodig heb waardoor dit een logische plek voor mij is.

 

  • Waterflessen: ik heb een stuk of drie waterflessen, twee thermos flessen, en een keepcup. De dingen die ik niet in gebruik heb zet ik bij mijn servies in mijn voorraadkast, ik zorg dat ik als ik thuis ben altijd een fles of naast mijn bed, of op mijn bureau heb staan, aangezien dit de plekken zijn waar ik dan het vaakst ben, en stop deze in mijn tas zodra ik het huis uitga zodat ik altijd drinken bij me heb.

 

 

  • Keukenmachine: mijn keukenmachine bewaar ik momenteel onder een stoel. Dat klinkt misschien raar, maar mijn stekkerdoos ligt naast deze stoel, die hoog op zijn poten staat, en zo kan ik s’ochtends voor ik naar mijn werk ga deze snel tevoorschijn halen, mijn smoothie snel blenden inschenken en de machine zelf weer onder de stoel schuiven. Ik denk dat iedereen die op kamers woont wel iets heeft wat voor hem of haar heel handig werkt en dus een logische plek is terwijl het wat raar kan overkomen zoals ik met mijn keukenmachine heb.

 

Inmiddels ben ik recentelijk afgestudeerd, maar ik woon nog wel op kamers, en blijf dit ook nog wel even doen. Toch moet ik zeggen dat ondanks dat er veel spullen bij zijn gekomen door het zero waste leven het ook veel voordelen heeft opgeleverd in mijn kamer. Zo heb ik veel minder afval, waardoor ik geen drie vuilnisbakken meer in mijn kamer hoef te bewaren, maar er een voor restafval heb, en het plastic wat ik heb in een zak daarnaast verzamel. Ik koop alleen nog wat ik nodig heb waardoor ik een minder uitpuilende kledingkast heb, en geen onnodige prullaria in mijn kamer heb, het eten in mijn voorraadkast staat overzichtelijk in glazen potten naast elkaar waardoor ik precies kan zien wat ik in huis heb in plaats van dozen die niet meteen laten zien wat ik in huis heb, en ik heb geen oneindige voorraden verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen meer in kasten en op plankjes staan. Ik denk dan ook dat niet alleen voor het milieu, maar ook voor mij persoonlijk mijn kamer een stuk overzichtelijker is geworden door het zero waste leven dan dat het eerst was.

Verjaardagen en duurzaamheid, gaat dat samen?
Tiny House? Ga dan maar naar de achtertuin!
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.