7x op een duurzame manier kweekpotjes maken

De lente staat bijna voor de deur en de voorbereidingen voor het nieuwe moestuinseizoen zijn in volle gang. Het is nog te vroeg om aan de slag te gaan met alle zaden die je in huis gehaald hebt, maar je kunt wel al beginnen met het verzamelen van alle benodigdheden. Je zou gebruik kunnen maken van kant-en-klare kweekpotjes die te koop zijn in tuincentra, maar dit kost grondstoffen, geld en ze zijn hoogstwaarschijnlijk verpakt in plastic. In deze blog 7 manieren om zelf kweekpotjes te maken van hergebruikte materialen.

 

kweekpotjes

 

1. WC-rolletjes

Knip de onderkant van de Wc-rolletjes in en vouw dit naar binnen. Op deze manier maak je een potje dat je kunt vullen met wat aarde en zaadjes. Zijn de plantjes opgekomen en wil je ze buiten plaatsen? Dan zou je eventueel het plantje met potje in de tuin kunnen zetten.

 

 

2. Eierdozen

Zelf gebruik ik mijn eierdozen vooral om eitjes van mijn drie kippen weg te geven aan familie en vrienden. Ik vraag hun altijd of ik de eierdoos na afloop weer terug mag en of ze andere eierdozen niet weg willen gooien. Dit betekent dat ik een hele grote voorraad heb aan eierdozen. Ze dienen ook prima als kweekpotje: vul de gaten met aarde en stop daar een zaadje in. Wanneer de zaadjes ontkiemd zijn, kun je deze met het bakje in de moestuin planten. De kweekbakjes van de eierdoos zijn biologisch afbreekbaar.

 

3. Eierschalen

Het is geen gemakkelijk kweekpotje, maar het ziet er wel erg leuk uit (vooral tijdens Pasen). Breek het ei niet doormidden, maar haal alleen het kopje eraf.  De eierschalen zijn biologisch afbreekbaar dus zo kunnen de zaailingen eenvoudig overgezet worden naar de moestuin.

 

4. Krantenpapier potjes

Met een aantal oude kranten kun je heel gemakkelijk zelf kweekpotjes maken. Heb je zelf geen kranten? Dan zijn er vast mensen in je omgeving waarvan je een aantal kranten mag hebben. Met behulp van een potjesmaker en stroken van ongeveer 15 cm vouw je zo heel gemakkelijk leuke krantenpapier potjes in elkaar. De zaailingen kunnen eenvoudig overgezet worden naar de moestuin.

 

kweekpotjes

 

5. Glazen potjes

Glazen potten heb je waarschijnlijk in overvloed. Ik bewaar altijd alle glazen potten die ik overhoud, omdat je deze voor allerlei doelen kunt gebruiken. Kies voor lage glazen potjes om je zaden in te kweken, zodat je de zaailing er nog gemakkelijk uit kunt halen wanneer je deze over wilt zetten naar de moestuin.

 

 

6. Plastic flessen

Knip de onderkant van een plastic fles, vul deze met aarde en klaar is je kweekpotje! Plaats de onderste helft in de bovenste helft voor een slim watersysteem. Wanneer je zaailing groot genoeg is en het tijd is om te verplaatsen, haal je deze uit de plastic fles.

 

7. Drankkartons

Drankkartons kun je verzamelen bij het PMD-afval, of je maakt er een leuk kweekpotje van. Je kunt zelf kiezen of je gaat voor een diep of breed kweekpotje. Wanneer je zaailing groot genoeg is en het tijd is om te verplaatsen, haal je deze uit het drankkarton.

 

Weet jij nog meer leuke, creatieve en duurzame manieren om kweekpotjes te maken? Laat het ons weten!

Afvalvrij leven: tips voor beginners
Vegan en op reis - Kardemom, knoflook en curry
2 COMMENTS
  • Loes februari 28, 2019

    Papier/karton is nogal schimmelgevoelig, dat werkt voor mij totaal niet.
    Bij tuincentra staat na de kassa soms een bak met plastic bloempotjes. Daar heb ik een aantal verschillende formaten verzameld. Na gebruik leeggooien, schoonmaken en bewaren voor de volgende keer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.