Insecten hotel maken

 

Ze zijn echt niet weg te denken uit de moestuin, de beestjes. Dit kunnen duiven, merels, egels, mollen, slakken en muizen zijn, maar ook kleinere beestjes, zoals mieren, spinnen, pissebedden, duizendpoten, lieveheersbeestjes, vlinders, bijen, hommels en vliegen. Deze beestjes vinden mensen eerder eng dan fijn, maar heel veel van deze kleine beestjes heb je echt nodig in iedere tuin. Ze ruimen de boel op, want de goede beestjes eten de slechte op. En niet alleen dat, ze zorgen dus voor evenwicht in de tuin, dus laat de beestjes die je tegenkomt gewoon lekker leven. Omarm ze, door een speciaal plekje te creëren in de moestuin waar ze vrijuit rond mogen lopen. Denk dan bijvoorbeeld aan een insectenhotel. Eén groot voordeel is dat je deze niet schoon hoeft te maken. Laat alles lekker zitten, want dat ruimen de beestjes zelf wel op.

De juiste plek in de moestuin

Zorg ervoor dat je het insectenhotel uit de wind ophangt of maakt. Laat het hotel vooral buiten op dezelfde plek staan. Wanneer ze in de warmte overwinteren, is er een kans dat de nuttige beestjes er te vroeg uitkomen en dus doodgaan.

 

DIY-insectenhotel maken

Er zijn op internet super veel voorbeelden te vinden van insectenhotels die je zelf kunt maken. Het voordeel is dat alles eigenlijk goed is. Als het maar een plekje is waar de beestjes beschut zitten. Ik heb zelf een moestuinbak op een pallet staan. Dit heb ik gedaan zodat de kruiden die hierin staan beter overleven in de winter, omdat ze geen contact maken met de grond (i.v.m. vorst). Onder deze pallet groeit nu constant klimop, maar hier heb ik een andere functie aan gegeven. Juist, het is nu mijn insectenhotel. Alle open plekken heb ik vol gestopt met takken, boomstammen, bakstenen, bamboe en dennenappels. Zoals ik al zei, alles is goed.

 

 

Kant-en-klaar insectenhotel aanschaffen

Er zijn heel veel mooie en ook supergrote insectenhotels te koop. Zorg ervoor dat je er dan eentje aanschaft met variatie erin. Op deze manier heeft ieder beestje wat wils en zal het hotel sneller bewoond gaan worden.

 

 

Insecten-weetjes

De bijen en wespen die in deze hotels wonen, zijn solitair en dat betekent dat ze niet uit een groot nest komen, maar dat ze zelf hun nestje bouwen en dit vullen met nectar en stuifmeel. Deze bijen zijn niet getraind om dit voor iemand anders te doen en om hun nest als het ware te verdedigen. Daarom zijn deze bijen en wespen heel rustig.

Zonder insecten kunnen de planten niet meer bevrucht worden en dat betekent dat je geen groenten en fruit zult krijgen. Denk hierbij aan koffie, aardbeien, bessen, tomaten, courgettes en nog heel veel meer.

Succes en vooral veel plezier met het maken van een plekje voor deze beestjes.

Groetjes,

Floor

Regen in de moestuin
Waarom moestuinieren?
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.