De opbrengst van een vierkante meter moestuin

Ben je aan het twijfelen of je een moestuin wilt beginnen? Weet je niet goed hoe je moet beginnen of wat de opbrengst zal zijn? In deze blog ga ik terug naar mijn allereerste moestuinjaar waarbij ik groente verbouwde op een vierkante meter moestuin.

 

In mijn eerste moestuinjaar kreeg ik een vierkante meter moestuinbak van mijn ouders. Om te voorkomen dat ik de complete achtertuin over zou nemen, moest ik mij beperken tot deze vierkante meter. In het begin dacht ik: “Hmm 1m2 dat is klein…”. Snel ging ik aan de slag met het maken van een moestuinplan om zo optimaal mogelijk te kunnen verbouwen. Naarmate het jaar vorderde, kwam ik erachter dat je ontzettend veel kunt oogsten uit een vierkante meter moestuin. Maar hoe pak je dit handig aan?

 

 

Een vierkante meter moestuin houdt in: een bak van 1 meter bij 1 meter (logisch). Deze bak kun je verder onderverdelen in 16 vakken van 25 cm bij 25 cm. In deze vakken is plek voor 1, 4, 9 of 16 zaailingen. Aangezien ik ook aan de slag wilde gaan met klimmende groentes, heb ik destijds zelf een rek in elkaar geknutseld van hout en een oud stuk afrastering.

 

Mijn moestuinplan zag er als volgt uit:

 • 4x oranje afrikaantjes 
 • 16x wortels
 • 4x sla
 • 4x sla
 • 4x boon
 • 9x pastinaak
 • 16x radijs
 • 16x spinazie
 • 4x reukerwt
 • 9x pastinaak
 • 4x lavendel
 • 1x bonenkruid
 • 1x courgette klim
 • 1x peterselie
 • 1x bieslook
 • 1x tijm

 

 

 

Naast diverse soorten groente had ik er ook voor gekozen om een aantal vakken te vullen met bloemen. Bepaalde soorten bloemen houden ongewenste insecten op afstand en trekken bijen aan. Precies wat je graag wilt hebben! Van de peterselie, bieslook, tijm en bonenkruid kon ik dagelijks takjes afknippen om te gebruiken tijdens het koken. Kies daarom ook voor groente en kruiden die je lekker vindt en regelmatig gebruikt om mee te koken. Dit maakt het moestuinieren leuker en je zult zien dat het scheelt in je portemonnee.

 

 

Tip: Kies voor een slasoort zoals Lollo Rossa of Eikenbladsla in plaats van Kropsla: zo kun je dagelijks een aantal blaadjes sla oogsten terwijl de slaplant gewoon door groeit!

 

 

Tegenwoordig is een vierkante meter moestuin ontzettend populair en de kant-en-klare bakken zijn te koop in ieder tuincentrum. Je kunt natuurlijk ook creatief aan de slag gaan met een aantal gerecyclede houtenplanken en zelf een vierkante meter moestuinbak in elkaar zetten. Zorg er wel voor dat je vierkante meter moestuin minstens 8 uur op een dag zon heeft en geef regelmatig water.

 

Ga jij beginnen met een vierkante meter moestuin? Laat het ons weten!

 

Mijn favoriete duurzame tuinmeubelmerken
8 Tools & Apps die handig zijn voor een minimalist
1 COMMENT
 • Truus mei 6, 2023

  Wat een toffe informatieve website. Ik ben sinds vorig jaar begonnen met klein moestuintje in achertuin en ben eraan verknocht. Jouw zaaiplan voor vierkante m2 bak is erg behulpzaam. Thx.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.