10 x milieuvriendelijk slakken bestrijden

Het is april en ik heb de eerste glibberige vrienden alweer gesignaleerd in mijn tuin en moestuin. Helemaal weg krijg je slakken niet, maar er zijn wel een paar manieren om de vraat aan jouw planten en groenten een beetje in toom te houden. Ik zet ze voor je op een rij.

 

Eigenlijk horen slakken gewoon bij de natuur en dus ook in jouw (moes)tuin. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik houd ook graag wat planten en groenten voor mezelf over. Ik laat slakken dus niet helemaal hun gang gaan. Dan kan ik net zo goed stoppen met moestuinieren. In de loop van de jaren heb ik verschillende methodes geprobeerd om slakken weg te houden van mijn groenten. De een succesvoller dan de andere. Hier komen ze:

 

Lokgroenten

Slakken hebben zo hun voorkeuren qua planten. Zo zijn ze extreem dol op Chinese kool en jonge slaplantjes. Zaai op een plek deze groenten speciaal voor de slakken. Zo heb je meer kans dat ze de rest van je groenten met rust laten.

 

Scherpe materialen

Strooi scherpe materialen om je planten heen. Denk aan kapotte eierschalen, grof zand, of cacaodoppen. Slakken vinden het niet fijn om hier overheen te lopen.

 

De pasgezaaide groenten veilig aan de binnenkant van de ring.

Knoflook

Slakken zijn niet zo dol op knoflook (begrijp ik dan weer niets van). Steek wat ontvelde knoflooktenen in de grond rondom je planten. Of maak knoflookgier door wat gekneusde tenen knoflook in heet water 24 uur te laten trekken. Spuit je planten daarmee in.

 

Biervallen

Diervriendelijk is dit natuurlijk niet, dus daar moet je even goed over nadenken. Maar je kunt een glazen potje (bijvoorbeeld van potgroenten, pindakaas of chocoladepasta) tot 1/3 met bier vullen. De slakken komen op de geur van het gist af. Eenmaal in het potje beland, komen ze er niet meer uit.

 

Grote vangst

Egels

Egels zijn echt dol op slakken. Zorg dus dat jouw (moes)tuin egelvriendelijk is. Hoe doe je dat? Zorg dat er beschutte, droge plekjes zijn waar ze zich kunnen verstoppen en een nest kunnen bouwen. Van afgestorven struiken/heggen kun je bijvoorbeeld een houtwal maken. Je kunt ook een echt egelhuis bouwen.

 

Voorzaaien

Een paar happen van een net opgekomen groente en hij is weg. Sommige groenten kun je prima voorzaaien. Je plant ze uit als ze groter zijn en aan slakkenaanval makkelijker overleven. Slakken zijn bovendien het meest dol op jonge zaailingen. Wat oudere laten ze eerder staan.

 

Palmkool is een groente die ik altijd voorzaai, net zoals andere kolen, courgette en boontjes.

 

Aaltjes

In onze moestuin gebruiken we 2x per jaar aaltjes om slakken weg te houden. Deze kleine beestjes kruipen de slak binnen, scheiden bacteriën uit en de slak sterft na verloop van tijd. De aaltjes vermenigvuldigen zich razendsnel en gaan dan weer op zoek naar nieuwe slakken. Ik merkte echt een groot verschil. 

 

Halve sinaasappel

Deze tip kreeg ik tijdens een moestuincursus. Snij sinaasappels doormidden, lepel of pers ze uit en leg ze omgekeerd in je moestuin. De slakken gaan erin zitten. Verzamel ze vervolgens en breng ze naar een andere plek of geef ze aan je kippen als je die hebt.

 

Gebruik niet te veel water

Slakken houden van vochtige omstandigheden. Na een regenbui komen ze massaal tevoorschijn. En dus ook na het watergeven van je moestuin. Doe dit dus alleen als het echt nodig is. Als je jouw grond gezond houdt met lekker veel compost en mulch, dan hoef je minder vaak water te geven.

 

Mulchen kan met allerlei materialen, bijvoorbeeld met herfstbladeren.

 

Koperdraad

Deze tip heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar hoorde van een paar mensen dat ze er succes mee hebben: het spannen van een koperstrip om je moestuin heen. Wel een dikke strip van minimaal 1,5 cm breed nemen.

 

Succes!

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips. En denk maar zo: iedereen verdient een plekje op deze aarde, ook de slak;-)

 

 

Verpakkingsvrije winkel in Amsterdam: Little Plant Pantry
Vegan en op reis - Het land van de rijzende zon
3 COMMENTS
  • An april 18, 2020

    Bier….. niet zo diervriendelijk…… aan de kippen geven wel? Haha, welvoor de kippen. Voor de slakken minder kan ik me zo voorstellen. Bier….. dan gaan ze tenminste nog enigszins verdoofd ten onder, lijkt me zo🙃

  • Joop april 4, 2022

    Stooi gewoon kippen grid van schelpen

  • Dinet juli 27, 2023

    Egels zijn niet dol op slakken; egels worden ziek van slakken (longworm!) en eten ze alleen als er niets anders is. Egels eten kevers, rupsen en wormen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.