Zo kom jij zonder gif af van luizen in je tuin

Om me heen klaagt iedereen erover: er zitten dit voorjaar ontzettend veel luizen in de (moes)tuin. Help! Hoe krijg je deze onuitgenodigde gasten weg? Ga in ieder geval niet met allerlei chemische troep aan de haal. Er zijn genoeg milieuvriendelijke manieren om luizen te bestrijden. Ik deel de meest succesvolle met je.

 

De roos, de akelei, de clematis, maar ook groenten zoals de tuinboon zijn de sjaak als het aankomt op luizen. Als je er niets aan doet, wordt de plaag steeds groter en kunnen je planten ernstige schade oplopen. Geen nood, met onderstaand battleplan kom je een heel eind. Bij mij is de luizenplaag ondertussen onder controle.

 

1. Afspoelen met water

Dit is het eerste wat je kunt doen: je planten afspoelen met flink wat water. Zo vallen de luizen vanzelf van je plant af. Gebruik een gieter of een tuinslang met een niet al te harde straal. Je wilt natuurlijk niet je plant kapot spuiten. Zodra je weer nieuwe luizen signaleert, herhaal je deze behandeling. Een kwestie van de aanhouder wint.

 

 

2. Lieveheersbeestjes uitzetten

Een andere methode waarmee ik heel goede ervaringen heb is het uitzetten van de natuurlijke vijand van luizen: het lieveheersbeestje. Of eigenlijk nog beter, lieveheersbeestjeslarven. Die eten namelijk veel meer luizen per dag dan de volwassen dieren. Je kunt online larven bestellen, maar veel leuker en leerzamer (ook voor kinderen) is een lieveheersbeestjesboerderij aanschaffen. Daarmee kweek je jouw eigen larven.

Hoe dat precies werkt, zie je in de video die ik maakte over het bestrijden van de zwarte bonenluis.

 

 

3. Water en zachte zeep (groene zeep)

Wat ook heel goed helpt is een mengsel maken van water en groene zeep (20 gram op 1 liter water). Zorg dat je de ouderwetse zachte zeep koopt (die in een potje) en niet de vloeibare variant uit fles. Schud het mengsel goed door elkaar en spuit daar jouw plant mee in. Dit moet je wel een paar keer herhalen, maar uiteindelijk zullen de luizen voor een groot deel verdwijnen. Let op: doe dit niet als de zon schijnt, maar liever als het bewolkt is of in de avond om het verbranden van het blad te voorkomen.

 

Je kunt eventueel nog wat spiritus aan je mengsel toevoegen, maar meestal is groene zeep voldoende.

 

4. Oost-Indische kers zaaien

Als je wel eens Oost-Indische kers hebt gezaaid, heb je vast gemerkt dat deze plant al heel snel onder de luizen zit. Ze zijn er dol op. Je kunt deze fleurige plant naast de planten zetten die je wilt beschermen tegen de luizen. Ze laten jouw andere planten met rust. Leuk aan deze plant is dat alle delen eetbaar zijn. Zowel de bladeren als bloemen doen het goed in een salade. Na de bloei kun je de zaden inmaken en gebruiken als alternatief voor kappertjes.

 

met de Oost-Indische kers fleur jij jouw (moes) tuin ook nog eens op

Fotocredit: Stella de Smit op Unsplash.

 

5. Planten/kruiden die luizen niet lekker vinden zaaien of planten

Misschien valt het je wel op als je ze verbouwt: uien en knoflook hebben nooit last van luizen. Dat komt door de sterke geur. Daar houden luizen niet van. Zet deze dus in de buurt van groenten waar luizen normaal wel op af komen. Lavendel, bonenkruid, dille, salie en hysop weren ook luizen. Voordeel: je trekt ook weer nuttige insecten, zoals bijen aan. Win win dus!

 

mijn lavendelplant is inderdaad nog helemaal luisvrij. Wel zie ik er elke dag bijen en hommels op af komen.

 

 

Goede tips?

Heb jij nog goede tips tegen luizen? Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar als (moes) tuinierders weer verder.

 

Duurzaam trouwen
9 Alternatieve tips om water te besparen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.