De pompoen: een groente waar je van alles mee kunt doen!

De herfst is aangebroken en dat betekent paddenstoelen, bladeren in alle kleuren en natuurlijk pompoenen! Iedereen kent natuurlijk wel de bekende oranje pompoen. Wist je dat er ook gele, groene, zwarte en witte pompoenen zijn?

Aangezien ik dit jaar geen ruimte en tijd heb gehad om zelf pompoenen te kweken, heb ik een bezoekje gebracht aan de lokale boerderijwinkel. Een hele binnenplaats vol met allerlei soorten pompoenen. Van de kleine schattige pompoenen tot grote joekels van wel 300 kilo! Na even rond gekeken te hebben, besloot ik om te gaan voor 1 standaard oranje pompoen en een leuke verzameling van diverse kleine pompoenen.

Maar wat kun je nou allemaal doen met een pompoen?

      

 

Het simpelste wat je kunt doen, is pompoenen gebruiken als decoratie. Aangezien pompoenen voorkomen in zo ontzettend veel vormen, kleuren en maten is het ontzettend leuk om een herfsttafel of -schaal te maken. Bijvoorbeeld met wat kaarsjes, dennenappels, bladeren en een aantal pompoenen. Of gewoon alleen maar pompoenen, gewoon omdat ze zo leuk zijn!

 

 

De grote oranje pompoen is een echte Halloween pompoen geworden. Heel cliché, maar zo leuk om te doen. Begin met het tekenen van een gezicht of andere vorm die je graag wilt uitsnijden. Snijdt vervolgens eerst de deksel eraf en maak de pompoen leeg. Je zou ook een rondje aan de achterkant van de pompoen open kunnen snijden in plaats van de deksel als je pompoen niet zo groot is. Spoel de pompoen na met water en een beetje azijn, voor de houdbaarheid van de pompoen. Laat de pompoen goed drogen en snijdt vervolgens het gezicht of de vorm die je getekend hebt voorzichtig uit. Maak in de deksel een klein gaatje als schoorsteen. Zet een kaarsje erin en klaar!

 

    

 

 

Een andere leuke optie is het maken van een vogelvoerbak. Ook hierbij kun je je creativiteit helemaal de vrije loop laten. Snijdt bijvoorbeeld de bovenkant eraf en vul de pompoen met de pitten die erin zitten en zonnebloempitten. Dat vinden de vogels heerlijk! Of hol de pompoen horizontaal uit, zodat de vogels vanuit beide kanten binnen kunnen vliegen.

 

 

Nadat je de vogels gevoerd hebt, moet je natuurlijk ook aan jezelf denken. Pompoen kun je in heel veel verschillende recepten verwerken, zoals bijvoorbeeld in een pompoensoep, een curry met pompoen of een pompoenquiche. Zelf vind ik het lekker om pompoen te roosteren in de oven of de airfryer. Heel simpel en zo ontzettend lekker!

 

Recept geroosterde pompoen

Verwarm de oven of airfryer voor op 200 graden. Was de pompoen en snijdt deze doormidden. Schraap het middelste vruchtvlees samen met de pitten eruit. Snijdt de pompoen vervolgens in stukken. Dit kan bijvoorbeeld in blokjes of in halve maantjes. Doe de gesneden pompoenstukken samen in een kom met wat olijfolie en wat kruiden. Ik ga alleen voor zout, maar je zou dit ook kunnen doen met Provençaalse kruiden, chilipoeder of ras el hanout. Leg de stukken pompoen op een vel bakpapier in de oven of in het mandje van de airfryer. Rooster de pompoen 25 minuten in de oven of 12 minuten in de airfryer en eten maar!

Gooi de pompoenpitten niet weg! Je kunt deze namelijk ook roosteren en door de salade doen of lekker van snacken.

 

Hoe heb je volgend jaar je eigen pompoen?

De beste zaaiperiode voor pompoenen in rond eind april tot half mei. Zaai de pompoenzaden binnen voor. De zaden kiemen bij 25 graden na ongeveer zes dagen. Plaats de jonge pompoenplantjes na IJsheiligen buiten en zorg ervoor dat ze van tevoren in een pot kunnen afharden. Op deze manier kunnen ze wennen aan de buitentemperatuur. Rechtstreeks buiten zaaien kan ook, maar doe dit wel pas na IJsheiligen.

 

 

Hoe gebruik jij pompoenen, als versiering of ga je er lekker mee aan de slag in de keuken? Laat het ons weten!

 

Help! Hoe richt ik mijn leven duurzamer in?
Baby’s en bonen, peuters en peulvruchten
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.