Feestdagen en het geven van cadeaus

De donkere dagen zijn aangebroken en dat betekent dat de feestdagen er aankomen. Een gezellige tijd met je naasten met veel eten en leuke cadeaus. Helaas heeft deze gezelligheid ook een keerzijde, omdat we het meeste afval van het hele jaar creëren. Daar gaan we dit jaar verandering in brengen. In plaats van ons te focussen op materiële items, richten we ons op onze dierbaren. Spullen hebben we vaak al genoeg in huis, maar aandacht en tijd voor elkaar komen we te kort.

 

Bij de kerst hoort een boom, dat kan een echte zijn, maar ook één gemaakt van bijvoorbeeld oude pallets of een mooie raamtekening. Wij kiezen voor een echte, die we na de kerst in onze tuin planten. Als decoratie recyclen we de kerstballen van vorig jaar en knutselen we samen met de kinderen leuke kunstwerkjes voor in de boom. Om onze cadeaus in te pakken gebruiken we oude tijdschriften en maken we van oude broekspijpen van een kapotte spijkerbroek een wijntas.

 

 

Voor onze dierbaren bereiden we thuis een maaltijd voor met biologische groenten, die wekelijks verpakkingsloos aan huis worden geleverd en we bakken zelf onze koekjes en muffins.

 

We geven een uitje als cadeau. Samen met familie een leuk dagje naar een pretpark of met het gezin naar een vakantiehuisje in de buurt. Investeer in dierbaren door te bedenken wat hun echt leuk vinden en investeer daar je tijd in.

 

 

Een aantal tips over het ontvangen en geven van cadeaus

  • Vaak overladen we onze dierbaren met cadeaus, wat door de hoeveelheid amper aandacht krijgt. Geef één groot cadeau en wat kleine cadeaus en verpak dat in bijvoorbeeld stof in plaats van inpakpapier.

 

 

  • Ga langs je lokale kringloop winkel voor speelgoed. Vaak vind je voor een prikkie hele leuke cadeaus. Bespaart veel verpakkingsmateriaal en geld en de kleintjes hebben echt niet in de gaten of iets tweedehands of nieuw is.

 

  • Ben je creatief, maak dan zelf van een oud hemdje een leuke tas voor een goede vriendin. Is veel specialer dan iets te kopen.

 

  • Upcycle materiaal uit je huis. Maak van oude maillots een poppenjurkje, van een oude trui een baby petje of een knuffel, of gebruik een oude trui om een lamp mee te bekleden. Op het internet  zijn legio aan ideeën te vinden voor het upcyclen van oude materialen.

 

Probeer de echte kerstspirit met je kinderen te vieren in plaats van spullen voor ze op te stapelen. Onze kinderen zullen goede herinneringen hebben aan de uren die we samen doorbrachten met het bakken van koekjes en het maken van zelfgemaakte decoratie. Creëer je eigen familietradities waarbij tijd samen en met anderen doorbrengen het belangrijkste is. Kinderen zullen die herinneringen koesteren.

 

Alvast fijne feestdagen en veel plezier met de voorbereidingen!

GRN Inspirator Marlous geeft TEDx Talk over minimalisme: ‘’We hebben een ander idee nodig over genoeg’’
Losse thee: beter voor de zee en je portemonnee
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.