GRN Inspirator Marlous geeft TEDx Talk over minimalisme: ‘’We hebben een ander idee nodig over genoeg’’

Geboren in 1991, groeide ik op in jaren van toenemende welvaart. Terwijl ik opgroeide ontstond het besef dat er grenzen zijn aan vooruitgang en groei, dat er maar één aarde is en dat onze luxe leefstijl gefaciliteerd wordt door ongelijkheid. Terwijl ik ouder wordt dringt dit beeld zich steeds dwingender aan me op. Tegelijkertijd leer ik dat de wereld aan m’n voeten ligt, dat vliegen naar de andere kant van Europa goedkoper is dan een treinkaartje in Nederland, dat ik alles kan kiezen als ik er maar hard genoeg voor werk, dat ik potentieel heb ‘dat ik moet ontwikkelen’ en ik elk jaar honderden euro’s aan mode uit moet geven om erbij te horen.

 

Achteraf gezien is het niet heel gek dat ik hierin vastliep. Ik was 26 en het gevoel bekroop me dat ik ‘mijn shit op orde’ zou moeten hebben. Na een rationele analyse constateerde ik dat ik alles had voor een succesvol leven, tenminste… als je de maatschappij mag geloven. Ik had een stapel diploma’s, een goede baan, een hip appartement, veel vrienden en nog veel meer. Toch was ik niet blij met hoe ik in het leven stond, sterker nog: ik was ronduit ontevreden. Het was nooit genoeg, ik wilde meer, er is altijd een volgende stap of een verbetering. Er is immers meer in het leven. Toch?

 

Ik ging op zoektocht. Ik leerde dat ik niet de enige was met een mindset gericht op meer. Marktwerking en de daarbij horende hunkering naar groei is doorgedrongen in zo ongeveer alle facetten in onze levens. In het onderwijs leren we bijvoorbeeld hoe we ons ‘potentieel’ maximaal kunnen ontwikkelen en de aarde, en alles wat daarop leeft, is een resource geworden. Resources, die uitgeput kunnen raken: de bodem verschraalt, dieren sterven uit, olie raakt op en mensen krijgen een burnout. De alarmbellen gaan af. We zien ze allemaal rinkelen. Toch blijven we streven naar meer. We kopen en vliegen meer dan ooit tevoren en zijn drukker dan ooit.

 

Ik geloof dat het anders kan. Hoe het anders kan, is voor iedereen een persoonlijke afweging. Wat mij helpt, zijn de principes van minimalisme. Daarom gaf ik onlangs een TEDx talk over wat minimalisme voor mij betekent, over hoe het een alternatief biedt voor het streven naar meer en over wat jij kunt doen om een eerste stap te zetten. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Kijk de talk hier:

 

 

Goed voornemen: Start een moestuin!
Feestdagen en het geven van cadeaus
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.