Leestip: De Verborgen Impact – Babette Porcelijn

Toen ik ruim twee jaar geleden besloot om duurzamer te gaan leven was er een boek wat de meeste indruk op mij maakte. Namelijk het boek van Babette Porcelijn: De Verborgen Impact. Ik wilde meer weten over vervuiling en eco-positief leven (zoals Babette dat zo mooi noemt) en kwam via via dit boek tegen op internet. Ik kreeg het uiteindelijk cadeau op Sinterklaasavond. Dit boek heeft een enorme indruk op me gemaakt. In dit artikel vertel ik jullie waarom dat zo is. 

 

 

Babette Porcelijn

 

Babette Porcelijn is inmiddels mijn idool. Ze is van origine ontwerper. Vijf jaar geleden kwam Babette erachter dat sommige dingen veel vervuilender zijn dan we denken, als je naar de hele keten kijkt. Dat er veel vervuiling plaatsvindt buiten ons blikveld. Haar verbazing groeide uit tot een concreet plan. Een grondig onderzoek in samenwerking met de CE Delft resulteerde in de ‘impact top 10’. De top 10 meest vervuilende aspecten in ons leven. Het gehele onderzoek is samengekomen in het boek De Verborgen Impact. Een verhelderend boek wat iedereen gelezen moet hebben. 

 

 

De Verborgen Impact

 

De combinatie van een gedegen onderzoek en het feit dat Babette Porcelijn ontwerper is maakt dit boek een begrijpelijk, toegankelijk en gedegen boek. Het zijn soms droge feiten, maar dat maakt het boek niet saai. Het is een alomvattend boek. 

 

Het boek is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over wat verborgen impact is en legt stuk voor stuk de impact top 10 uit. Vervolgens worden de gevolgen van de verborgen impact besproken in deel twee en eindigt het boek in deel drie waar oplossingen worden gegeven (de praktische ‘wat kan ik doen’ tips worden ook door het hele boek heen gegeven). 

 

Toen ik het boek voor het eerst las verbaasde ik mij vooral over plek 1 van de impact top 10. Ik had namelijk nooit verwacht dat onze spullen de meeste impact zouden hebben. Vooral de hoeveelheid gifstoffen die vrijkomen bij het maken van onze computers en telefoons. Babette legt de grootte of hoeveelheid van de impact steeds uit aan de hand van vergelijkingen. Zo zijn er 2000 zwembaden nodig om het gif door 1 laptop te verdunnen. Ik viel van m’n stoel van verbazing… Na het lezen van dit hoofdstuk heb ik dan ook de beslissing genomen om in principe alleen nog maar tweedehands spullen te kopen. 

 

De impact top 10, de voorbeelden die Babette geeft en de vergelijkingen die ze steeds maakt maken het boek een hele goede tool om te bepalen wat het meeste vervuilende aspect van jouw leven is. Na het lezen van het boek weet je waar je waar de prioriteiten liggen om je leven te verduurzamen. Wat nice to have en wat need to have is. Met die kennis in je achterhoofd kun je vervolgens op zoek naar alternatieven. Gelukkig zijn er hier op GRN United genoeg groene bloggers die je de tips aanrijken die je dan nodig hebt ☺ .    

 

Hier alvast een tip van mij: Babette Porcelijn heeft naast dit boek ook een tool ontwikkeld waarmee je kan uitrekenen wat jouw impact is. Deze tool berekend namelijk op basis van de antwoorden die jij geeft hoeveel aardes er nodig zouden zijn als iedereen leeft zoals jij leeft. Die tool vind je hier. Wil je weten hoeveel aardes ik op dit moment nodig heb voor mijn levensstijl en hoe ik dat doe? Kijk dan dit filmpje

 

Heel veel succes met het verduurzamen van jouw leven!

Checklist – is het tijd om te ontspullen?
DIY: Je eigen pannenkoekenplant stekken voor meer plantjes
5 COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.