Zelf sla kweken

Regen. De hele dag. Buienradar is daar heel duidelijk over. Balen! Wat kan je doen als het regent en de tuin geen optie is? Sinds ik een moestuin heb is mijn leven vol groente, plantjes en tuinboeken. Natuurlijk moet er ook af en toe gewerkt worden, maar vandaag geniet ik van mijn vrije dag. Met plantjes en regen.

 

 

Verspenen

Ik besluit de kropsla te verspenen. Dit betekent dat je de zaailingen in een eigen potje zet. Half februari zijn ze gezaaid. De zaailingen kwamen binnen een week op en leken het goed te doen in mijn koele slaapkamer op het oosten. Maar door gebrek aan licht werden ze lang en dun, waardoor ik nu genoodzaakt ben ze eerder te verspenen. Ze hebben nog maar 2 echte blaadjes maar wachten lijkt me niet verstandig. Er moet ingegrepen worden. En deze regenachtige dag is de perfecte dag om de sla te verspenen, in de kas.

 

 

Tuinkas

In mijn tuinkas heb ik sinds kort een zelfgemaakte zaaitafel. Bij een kringloopwinkel scoorde ik afgelopen winter een paar schoren, waar je een behangerstafel mee kan maken. Ik zag er gelijk mogelijkheden in. Als zaaitafel in de kas en later om het kweekgoed op te zetten. In de tuin zou hij perfect zijn als tafel of om de uien op te drogen in de schuur. Kortom: een handige pop up tafel. Wie gooit zoiets nou weg?

 

Het botervlootje met zaailingen wordt vol met water gezet en één voor één zet ik ze met een klein kluitje over in een allegaartje van kweekpotjes. Ik gebruik recycle potjes. Gebruikte koffie- en yoghurtbekers, oude melkpakken, wc rollen en oude bloempotjes van het tuincentrum. Helaas zijn die van plastic maar ik sus mijn geweten met de gedachte dat de potjes jaar in jaar uit gebruikt worden en nauwelijks slijten. Aan het einde van het kweekseizoen maak ik ze allemaal schoon en ruim ze op tot het volgende voorjaar.

 

Het getik van de regen op de ramen geeft me het gevoel van kamperen. Terwijl ik lekker bezig ben valt er af en toe een druppel in mijn nek. De kas is tweedehands en de ramen sluiten niet meer goed aan. “Toch eens kijken of we ze weer iets omhoog kunnen krijgen”, maak ik in gedachten een aantekening in mijn hoofd.

 

 

Labels maken

Na het verspenen ga ik op zoek een naar een label voor de zaailingen. Ik maak ze zelf van deksels van oude botervlootjes. Als een teelt is afgelopen gaan ze in een bakje. En zo heb je dan ineens 4 bakjes in de schuur staan. In het begin werden ze beschreven met een minder goede watervaste viltstift waardoor bij sommigen de tekst niet meer leesbaar is. Ik besluit alles mee te nemen en kiep ze leeg in de gootsteen in de bijkeuken. Met warm water en afwasmiddel boen ik ze allemaal schoon en sorteer ze gelijk op soort.

 

 

Na het verspenen blijven de plantjes in de kas staan. Ze hebben daar meer licht en de buitentemperatuur is prima voor jonge slaplantjes. Als ik de kas uit kom regent het nog steeds en ik benut de rest van de dag met het voorzaaien van de tomaten en het lezen van tuinboeken. Fijn, zo’n dagje regen.

 

Tips voor het zaaien van kropsla

 • Voorzaaien bij een temperatuur tussen 10-20 graden. Dit kan in de winter binnenshuis in een koele slaapkamer maar gaat beter buiten, in de kas of in de volle grond vanaf april.
 • Zaai niet te diep, 1x zo diep als het zaadjes groot is of leg ze op de aarde en dek ze af met schelpenzand. Sla is een lichtkiemer wat inhoudt dat je de zaden niet hoeft af te dekken met grond.
 • Geef water met een plantenspuit met fijne broes zodat je goed kan doseren.
 • Dek de zaden eventueel af met een glasplaatje of plastic (bijvoorbeeld een oude broodzak). Haal deze weg als de zaden zijn ontkiemd.
 • Controleer dagelijks de vochtigheid van de grond om te voorkomen dat ze te droog of te nat staan.
 • Als de zaailingen 2-4 echte blaadjes hebben kan je ze verspenen. Doe dit door het bakje vol met water te zetten zodat de wortels minder beschadigen. Gebruik een lepeltje om het worteltje met kluitje te ondersteunen en plant het over in een potje met potgrond. Plant ze zo dat de eerste blaadjes net boven de grond uitkomen. Geef direct water.
 • Na ongeveer 4 weken zijn de plantjes groot genoeg om uit te planten in de volle grond of in de kas. Hou de weervoorspellingen wel in de gaten en dek ze bij vorst af met een oud gordijn.

 

Vrolijke vegan voorjaarssnacks
Mijn favoriete duurzame tuinmeubelmerken
2 COMMENTS
 • Loes april 11, 2019

  Ik gebruik ook potjes van het tuincentrum. Prima hergebruik en ik gebruik ze inderdaad al jaren. Dit jaar heb ik volgens mij voor het eerst in 5 jaar enkele weggegooid omdat ze kapot waren.

  welke stift gebruik je? ik heb er een van edding dacht ik.

 • moestuinhippie april 12, 2019

  Hoi Loes, ik gebruik een stift van Stabilo. Te koop bij de betere boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.