Vrolijke vegan voorjaarssnacks
Het is weer lente! De tijd van borrelen in de achtertuin, picknicken in het park en wandelen in het bos is weer aangebroken! Daar hoort lekker eten bij, dat vooral niet te ingewikkeld moet zijn om klaar te maken. Maar het liefst wel een beetje vrolijk, wat mij betreft vegan en (om de alliteratie compleet te maken) een beetje voedzaam. No problemo, ik deel vandaag vier vrolijke vegan voorjaarssnacks!
De basis van deze snacks bestaat altijd uit groenten of fruit + een dip. Daardoor zijn ze allemaal behoorlijk gezond. En de dip doet het hem. Zonder dip zou het maar saai zijn. Dus leef je daar vooral mee uit! De dips maken van deze snacks een feestje, waardoor niemand zal denken: “Goh, saai hoor. Vegan eten…” Integendeel, let maar op!
Rauwkost met hippe dip
Ho! Niet wegklikken! Het lijkt misschien op standaard konijnenvoer, maar niets is minder waar. Verse knapperige rauwkost, in de vorm van cherrytomaatjes, komkommer, paprika, wortel of bleekselderij, die je kunt dippen in een (kant en klare) hummus of andere plantaardige dip. Wat dacht je van cashewcream, muhammara of baba ganoush? Deze dips zijn fancy, echt in een handomdraai klaar, en heerlijk om zonder schuldgevoel van te smullen!
Zoete aardappelfrietjes met guacamole en salsa
Nog zo’n lekker dipding. Zoete aardappel, in frietjes gesneden, naar smaak gekruid en in de oven gebakken. Eenmaal krokant kun je ze dippen in verse guacamole of tomatensalsa. Zonniger ga je het niet krijgen, laat de zomer dus maar gauw komen!
Springrolls met een pindasausje
Over voorjaarssnack gesproken. Heb je nog restjes groente en fruit in de koelkast liggen? Top! Neem een rijstvel, maak dat nat en slap, leg er wat knapperige goodies in en rol weer op. Met springrolls zijn écht veel combinaties mogelijk! Roer daarbij een sausje in elkaar op basis van pindakaas en voilà, een chique uitziende, smakelijke snack!
Fruit met chocolade of pindakaas
Je kunt je er misschien niets bij voorstellen, maar fruit + chocolade of pindakaas is altijd een goed idee. Bijna elke soort fruit is hiermee te matchen, geloof het of niet. Dus ik zou zeggen, neem wat fruit dat je nog hebt liggen en dip het in de pindakaas. Of smelt wat pure chocolade au bain marie en versier je fruit daarmee. Wat een feest!
___
Het fijne van deze snacks vind ik dat je ze allemaal al van te voren kunt klaarmaken. Je kunt ze dus ook in goed afgesloten bakjes meenemen naar school, je werk, of je date. Even je dip doorroeren en je bent klaar om te genieten! Ik heb bij deze ideeën geen uitgebreide recepten geplaatst voor de dips, maar als je even googlet, vind je zo ontelbaar veel mogelijkheden. Er zit vast een receptje bij dat bij je past!
Ik zou zeggen, laat dat voorjaar maar goed doorbreken, zodat wij lekker in de zon kunnen genieten van deze verantwoorde (Yes, nog een v!) snacks!
Marianne is veganist en moeder van twee kleine meisjes. Ze probeert kidproof vegan te eten, streeft natuurlijk ouderschap na, en probeert op allerlei manieren haar leven te vergroenen en dit ook mee te geven aan haar dochters. Ze ervaart best wat moeilijkheden, maar is ook erg enthousiast over de dingen die wél lukken. Over haar overwinningen, haar zoektocht en haar worstelingen schrijft ze op groenestapjes.nl.
NO COMMENTS