Wasbare luiers in de praktijk

Je kind wil niet stil liggen tijdens het verschonen? Mijn kleine dame zit ook in die fase..  Al een flinke periode trouwens; van rustige baby die alles op haar gemak bekeek naar superbewegelijke, alles willen pakkende dreumes. En dat alleen is al ingewikkeld, maar we hebben ook een behoorlijk lange periode achter de rug dat 4 poepluiers op een dag nog netjes was. Ik durf eigenlijk niet uit te rekenen hoe vaak ik de afgelopen tijd per dag aan het verschonen was. Joah draagt ook zijn steentje wel bij en wil ook niet altijd stil liggen, maar hij kan ook goed meewerken.

 

 

Toen Eden nog een bewegelijke veel poepende dreumes was vond ik dat een reden om nog even te wachten met wasbare luiers. Maar nu ben ik juist blij met de wasbare: de luiers waren niet aan te slepen, door het gewurm trok ik er vaak één stuk en ook de doekjes leken niet per één uit de verpakking te kunnen komen. De vuilcontainer zat in no time vol en mama maar luiers kopen.

 

Het verschonen

Maar hoe zo’n verschoonbeurt van de jongste verloopt: Voor we echt gaan verschonen laat ik Maeve even scharrelen. Soms had ik al een luier klaarliggen, maar meestal steek ik hem op dat moment in elkaar: de prefolds liggen voorgevouwen. Ik heb smalle boosters en brede. De smalle vouw ik er altijd tussen, maar gebruik ik een brede dan komt deze onder de prefold. Nog even een inlegvelletje er om* en het pakket kan zo in het overbroekje** gelegd worden. Dat geheel leg ik klem onder het verschoonkussen. Zo, nu de dreumes uit één van de slaapkamers plukken en spartelend op het verschoonkussen leggen. Daarbij storten de eerste spullen van de randjes af… lekker de ruimte. Of ik zet haar neer en ze pakt waar ze bij kan en kijkt hoe ver het komt als je dat over het randje gooit. Ze wil gaan staan, ik leg haar neer. Ze draait eens om haar as terwijl ik haar broek uit doe, halverwege een draai om haar as wurm ik haar knoopjes van de romper los (ok; daar doe ik er altijd maar twee van vast)

 

Zo. Knoopjes open van het overbroekje.  4x klik..En dan goed opletten, want dit is het moment van vrijheid, maar ook het moment dat het vaak absoluut niet de bedoeling is dat het kind nog een dubbele schroef om eigen as gaat doen. Of zelf gaat kuisen met het schone rompertje dat ze in haar draai mee nam uit de kast die tegen haar verschoonplek staat. Dus het komt vaak voor dat ze half gedraaid aan een been bungelt terwijl ik de billen poets***. Dus snel de luier aan de kant. Bij een plasluier hou ik het overbroekje vast aan een punt boven de luieremmer en valt de inhoud zo in de emmer. Bij poep leg ik het geheel ernaast om verder af te handelen als ik allebei de handen weer vrij heb. Ondertussen is ze gaan zitten. Of gaan staan en heeft dan de zalf of het bakje met wasbare billendoekjes gepakt. Zucht.  

 

 

Ik leg haar weer neer en schuif de luier die nog keurig klem ligt onder het kussen hóp onder haar kont. Als er één knoopje vast zit begint madam al weer aan haar volgende acrobatische toer. Maar hulde aan de overbroekjes met knoopjes! Want al zit ze achterstevoren of hangt ze ondersteboven.. omdat ik weet welke knoopjes dicht moeten kan dat terwijl je kind zich in iedere bocht wurmt. En nogmaals hulde aan de wasbare luier: als wij deze gezamenlijke krachtmeting met een wegwerpluier proberen te doen dan trek ik er eerst één stuk en de tweede zit dan scheef.

 

Nu hoeft alleen de broek weer aan. Gezellige maillots en rokjes komen wel weer als we zin hebben in nog meer omkleedwerk.

Wordt vervolgd..

 

Niet gek dus dat het me niet lukte scherpe foto’s van dit avontuur te maken. Ook durfde ik niet nog een stapje naar achteren te doen, bang voor een actiefoto met kind in vliegduik richting haar eerste hersenschudding.

 

*) Het ‘inlegvelletje’ is een dun velletje van viscose of een andere dunne vezel dat je in de luier kunt leggen om de ontlasting op te vangen. Ze kunnen worden meegewassen als er in geplast is, en gaan in de vuilcontainer als er ontlasting in zit. Deze velletjes gebruik je ongeveer vanaf het moment dat je kindje vaste voeding krijgt en wordt ook aangeraden bij het gebruik van zinkzalf.

 

**) Overbroekjes zijn er van verschillende merken en met verschillende pasvormen. Ze zijn gemaakt van PUL: een materiaal dat er voor zorgt dat de nattigheid aan de binnenkant blijft. En de buitenkant blijft mooi droog. Het is een ademend materiaal en daarom laat het wel vocht door als het absorberende onderdeel van je luier verzadigd is. Ze sluiten met klittenband of drukknoopjes en zijn te vinden in allerlei mooie kleuren en prints. Er bestaat ook een optrekvariant die handig is over voorgevormde binnenluiers. Ik gebruik zelf vooral Milovia overbroekjes. Deze zijn one size en sluiten met een enkele rij drukknoopjes. Zoveel mama’s en kindjes zoveel varianten om je eigen favoriet te vinden.

 

***) Billen poetsen kan ook met wasbaar! Anders zit je ook maar met die wegwerpdoekjes terwijl je de rest van de luier in de was gooit. Ik gebruik ze beide en heb een bakje droge zelfgemaakte billendoekjes en hydrofiele washandjes op het plankje staan en een spuitflesje met water. Want ik neem nooit de tijd om daar een olie bij te gooien, maar dat zou dus ook kunnen met water en een beetje (kokos)olie en eventueel een druppeltje essentiële olie voor een geurtje.

Laten we het leven groots en duurzaam vieren
Moestuinplan maken
1 COMMENT

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.