Moestuinplan maken

Start een moestuin altijd met een moestuinplan en doe dit in de wintermaanden: bedenk altijd eerst wat je lekker vindt en wat je veel eet. Een moestuin is leuk om te hebben, maar het is nog leuker om er groenten, fruit en kruiden uit te kunnen eten waar je blij van wordt. Maak een lijstje met wat je in de tuin wilt hebben groeien dat jaar. Start je voor het eerst met moestuinieren, kies dan vooral niet te moeilijke gewassen, maar begin met de basis.

 

 

Basisgroenten:

  • Radijs
  • Sla
  • Boontjes
  • Wortels
  • Kruiden
  • Aardbeien
  • Courgette

 

Wel of geen kas

Ook is het heel belangrijk om rekening te houden met de groenten die eigenlijk in een kas groeien, waar het lekker warm is. Helaas is het in Nederland niet warm genoeg om bepaalde groente en fruit buiten te verbouwen. Een kas is dan ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aubergine, komkommers en meloen. Er zijn inmiddels ook rassen op de markt die beter tegen ons klimaat kunnen, dus heb je geen kas laat je dan vooral adviseren welk ras je dan het beste kunt nemen.

 

 

Combinatieteelt

Als je een lijstje hebt gemaakt met wat je allemaal in de tuin wilt verbouwen, is het goed om te kijken welke gewassen in de tuin vriendjes van elkaar zijn. Ik weet dat de meningen verdeeld zijn over combinatieteelt. Test het vooral zelf ook eens uit. Ik merk dat bij sommige combinaties het zeker wel helpt, zowel ondergronds als boven de grond. Door de bepaalde stoffen en geuren die sommige planten afgeven, blijven bepaalde beestjes weg (aaltjes bijvoorbeeld) of versterkt de stof die uit de wortels komt de plant van de buren (zoals aardbeien en knoflook). Ik zet afrikaantjes altijd tussen de tomaten, dit omdat de geur van afrikaantjes zo heftig is dat het aaltjes tegengaat in de grond. De wortels van tomaten zijn erg gevoelig voor aaltjes dus probeer ik ze op deze manier uit de buurt te houden.

 

 

Wisselteelt

Denk ook aan het toepassen van wisselteelt in de moestuin. Wisselteelt is eigenlijk heel makkelijk en goed voor je moestuingrond. Het is de afwisseling van de groentefamilies die geteeld worden op hetzelfde stuk grond in opeenvolgende moestuinjaren. Alle groenten worden verdeeld in 6 groepen/families en zo duurt het dus weer 6 jaar voordat dezelfde soort groente op dezelfde plek in de tuin of bak groeit. Dit doe je vooral om de bodem niet helemaal uit te putten en om ziektes te voorkomen. Naast deze 2 factoren is het is goed om te weten dat door het wisselen van de gewassen de structuur van de bodem sterker wordt. Door de groei van diepe en ondiepe wortels wordt de grond vanzelf luchtiger gemaakt en is spitten niet nodig, hier verstuur je de bodem alleen maar mee.

 

Door de groentefamilies duidelijk en op een gelijkmatige manier onder te brengen in zones in de tuin, is het maar 1 keer nodig om een moestuinplan te maken. Het volgende jaar is het dan een kwestie van doorschuiven.

 

Wasbare luiers in de praktijk
De (on)zin van gratis