Mijn voordelen van een moestuin – Floorsmoestuin

 

Steeds meer mensen zijn veel bewuster aan het leven en kijken hoe ze de wereld groener kunnen maken en weer stukje voor stukje terug te geven aan de natuur. Starten met een moestuin is daar een goed voorbeeld van. Wist je dat het hebben van een moestuin helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten en iedereen het gewoon kan. Het levert je heel veel voordelen op vind ik. Hieronder heb ik een aantal voordelen opgesomd:

 

  1. Je gaat heel anders om met voeding. Je weet namelijk heel erg goed hoe lang het geduurd heeft om een zaadje tot een volledige vrucht of megaplant uit te laten groeien. Zomaar iets weggooien, zul je dan ook zeker niet doen. Ook eet je helemaal volgens het seizoen, je eet namelijk wat er op dat moment te oogsten valt.
  2. Je wordt veel bewuster van de natuur en het klimaat. Je weet veel meer hoe de groei van planten in elkaar zit, maar ook wat je allemaal nodig hebt om überhaupt buiten in de volle grond voedsel te verbouwen. Warmte, regen, geen vervuilde grond en beestjes spelen hier een grote rol in. Hierdoor zul je met veel meer respect omgaan met de natuur omdat je door krijgt wat deze aspecten te maken hebben met onze voeding.
  3. Je weet waar je eten vandaan komt en wat voor voeding het heeft gekregen. Dit weet je niet als je het in de supermarkt koopt. Is dit biologisch of niet en wat voor gif zit er allemaal op en hoeveel eigenlijk?
  4. Het werkt heel erg ontspannend, want je bent even weg van de drukte en volle schema’s. Het leegmaken van je hoofd en even met je handen in de aarde wroeten, leidt je af van deze druk. Je bent echt bezig met de basisbehoefte in het leven, namelijk voeding van je eigen bodem.
  5. Het is supergezond voor je.
  6. Je draagt een steentje bij aan het groener maken van de wereld. Je geeft beestjes een plekje om zich voort te planten en je geeft weer een stukje grond terug aan de natuur, zoals het eigenlijk hoort.

 

Belangrijke musthaves

Geduld

Dit is denk ik wel de grootste musthave als je een moestuin hebt. Veel mensen verwachten er soms toch net wat anders van, schieten in de stress als er 1 week na het planten van een zaadje nog niks is gebeurd en geven het op. Geduld is echt belangrijk. Je moet net even wat langer wachten en je planten vooral tijd geven om te groeien.

 

Tijd

Je moet er tijd voor vrij maken in je dagelijkse ritme. Op een gegeven moment wordt het een levensstijl en dan zal het ook helemaal automatisch gaan. Kijk vooral wat voor jou werkt. Is dit ’s avonds na het werk, 2 vaste dagen in de week of enkel in het weekend? Alles kan! Stem er je overige schema op aan en je kunt uiteindelijk niet meer zonder.

 

 

Zelf knoflook telen in je (moes)tuin of op je balkon: een simpel stappenplan
Regen in de moestuin
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.