10 groenten die het goed doen in potten en bakken

Niet iedereen heeft een joekel van een eigen moestuin of kan er eentje huren. En misschien wil je dat ook niet, omdat je daar helemaal geen tijd voor hebt. Toch kun je ook dan prima moestuinieren: in potten en bakken. Ik geef je een handig overzicht van geschikte groenten.

 

Heb je zin om aankomend seizoen op een laagdrempelige manier thuis wat groente te kweken? In jouw tuin of op je balkon? Dan is een moestuin in potten en bakken de oplossing voor jou. Er zijn namelijk aardig wat groenten die het daarin prima doen. De grote voordelen: je bergt ze makkelijk weer op als het moestuinseizoen voorbij is en verplaatst ze als het bijvoorbeeld hard regent, stormt of te zonnig is.

 

Speciaal voor jou heb ik een overzichtje gemaakt van 10 groenten die het goed doen in potten en bakken:

 

1. Aardbei

Niets lekkerders dan aardbeien uit eigen tuin of van eigen balkon. Vaak zijn ze veel zoeter en minder ‘waterig’ dan in de winkel. Ik teel mijn aardbeien altijd in pot of bak, nooit in de volle grond in mijn moestuin. Daar hangen de vruchten vaak op de grond en rotten weg. Of ze worden opgegeten door slakken en ander ongedierte. Je kunt het beste gewoon een paar onbespoten kleine stekjes kopen in het tuincentrum of bij een kweker. Die geven meestal hetzelfde jaar al aardbeien. Het leuke van aardbeien is, dat ze uitlopers maken. Daar kun je zelf weer nieuwe stekjes van maken.

 

 

2. Sla

Naast sla in mijn moestuin, heb ik ook altijd wat extra sla in een pot thuis staan. Zo hoef ik niet naar de moestuin te fietsen als ik een klein handje nodig heb als garnering. Mijn favoriete slasoorten voor in pot: rucola, pluksla, Aziatische mesclun en veldsla. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en de eerste drie groeien weer aan als je ze een paar centimeter boven de grond afsnijdt. Zo heb je er weken of soms zelfs maanden plezier van.

 

Radijs en verschillende slasoorten in mijn bak op poten. Werkt prima!

 

3. Courgette

Huh? Een courgette heeft toch heel veel ruimte nodig? Ja klopt, bij de meeste soorten is dat inderdaad zo. Gemiddeld een vierkante meter. Gelukkig zijn er ook speciale soorten voor in pot of bak die heel compact blijven. En dan heb je nog klimcourgettes die je tegen een hekwerk omhoog kunt leiden. Gewoon doen dus! Het voordeel van courgette: de opbrengst kan enorm zijn. Soms wel 30 courgettes per plant. Let wel goed op: als je maar 1 courgette hebt staan, kan het zijn dat er geen bevruchting plaatsvindt. Je kunt je plant dan het beste handmatig bevruchten. Want geen bevruchting is geen courgette.

 

 

 

4. Kruiden

Bieslook, peterselie, rozemarijn, munt, oregano, tijm. Deze kruiden heb ik altijd tot mijn beschikking in een bak in mijn stadstuintje. Een paar stappen zetten vanuit de keuken en ik heb meteen mijn verse kruiden bij de hand. Munt woekert enorm, dus een pot is dan ideaal. Zo houd je hem een beetje in toom. De meeste kruiden krijgen ook nog eens schattige bloemetjes als ze in bloei gaan.

 

Leuk om een paar kruiden bij elkaar te zetten.

5. Aardappel

Stop eens een uitgelopen aardappel in een pot en kijk wat er gebeurt. Grote kans dat je een half jaar later een hele pot met aardappels hebt. Ik koop zelf altijd speciale teeltaardappels bij een kweker, maar die uit een supermarkt kunnen ook gewoon. Wil je het echt professioneel aanpakken? Er zijn speciale aardappelemmers te koop waarbij je de aardappels ziet groeien en er makkelijk uit kunt halen. Blogster Floor legt je uit je aardappelen in pot teelt.

 

6. Winterpostelein

Dit is persoonlijk een van mijn favoriete vergeten groenten. Leuk omdat je het kunt telen als het moestuinseizoen ten einde loopt: in augustus en september. Deze groente kan goed tegen de vorst. Winterpostelein kun je lekker dicht op elkaar zaaien en meerdere keren oogsten als je het plantje boven de grond afknipt. Benieuwd wat je met deze gezonde groente kunt maken? Wat dacht je van pasta met zalm en winterpostelein?

 

Winterpostelein kun je vaak al na een paar weken oogsten.

 

7. Tomaat

Tomaat teel ik al jaren in potten in mijn stadstuintje en dat gaat helemaal prima. Omdat ik lui ben, ga ik altijd op zoek naar tomaten die je niet hoeft te dieven (zijscheuten weghalen) en toppen (top eraf breken). Belangrijk: ze hebben veel zon nodig om lekker rood en sappig te worden. Het liefst minimaal 6 uur per dag. Ze houden van warmte dus op een beschut plekje tegen een muur vinden ze erg fijn.

 

8. Peper/paprika

Ook deze groenten teel ik zelf nooit in de volle grond. Sterker nog. Ik zet ze vaak binnen. In mijn slaapkamer heb ik langer zon dan in de tuin namelijk. Zelfs op het moment dat ik dit schrijf (half januari) zit er nog 1 paprika aan mijn plant! De allerlaatste volhouder. Ook deze groenten zijn, net zoals tomaten dol op warmte en zon. Over een maandje of wat kun je al beginnen met zaaien!

 

9. Snijbiet

Dit is echt zo’n groente die gewoon niet kan mislukken. De plant kan aardig groot worden, maar als je lekker dicht op elkaar zaait in een pot of bak, blijven het kleine blaadjes die je prima kunt gebruiken voor in een salade of in de wok. De plant lijkt een beetje op spinazie, maar de smaak is wat aardser. Ik ben er dol op!

 

Je hebt groene snijbiet en regenboogsnijbiet. Ik vind regenboogsnijbiet zelf echt prachtig. De smaak is hetzelfde.

 

10. Sugarsnaps

Ideaal voor in een pot of bak zijn groenten die weinig ruimte innemen omdat ze de hoogte in groeien. Sugarsnap is daar een van. Doperwt kan ook, maar daar heb je heel veel planten nodig om een paar keer erwtjes te eten. Ik ben zelf dus overgestapt op de sugarsnap. Vorig jaar heb ik echt wekenlang kunnen oogsten. Wat een opbrengst! Het staat ook leuk, want voordat de peulen eraan komen, geniet je eerst van witte bloemetjes.

 

Wil je meer informatie over deze groenten? Wanneer en hoe diep je ze zaait? Hoeveel mest ze nodig hebben? Neem dan een kijkje op de pagina ‘praktische informatie per groente’ op moesmeisje.nl. Daar zie je per groente alle info die je nodig hebt.

 

Vragen? Mail gerust

Dit waren mijn tien tips. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wil jij ook een moestuin in potten en bakken starten en twijfel je of de groente die jij op het oog hebt, geschikt is? Stuur me gerust een mailtje op info@moesmeisje.nl.

 

Veel moestuinplezier!

10 voordelen van vegan zijn
Geld besparen door minimalisme, 10 dingen die ik niet meer koop – deel 2
2 COMMENTS
  • Sigrid juni 8, 2021

    👍❤️

  • elly augustus 15, 2023

    kan snijbiet in een 12 l emmer? of kan ik beter een 20 l emmer gebruiken? en zijn er groenten die je in de winter in huis kan kweken in eem emmer?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.