Zero waste cadeaus

Laatst was ik jarig. En zoals dat gaat met verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden krijg je dan wel eens een cadeau van iemand. Super leuk natuurlijk, maar als je Zero Waste leeft kan het zijn dat je misschien wat nerveus word van het idee dat iemand iets voor je verzint wat misschien helemaal niet duurzaam is, of iets uit de euro winkel voor je koopt om maar iets te kunnen geven. Hoe kun je hiermee om gaan? Hier wat tips.

 

 

Maak een lijstje.

Maak een lijstje met dingen die je graag zou willen hebben in verschillende prijs categorieën zodat mensen een aantal dingen hebben om uit te kiezen die ze voor je kunnen halen. Zo heb je geen teleurstelling van cadeaus waar je niet om hebt gevraagd.

 

Vraag om een belevenis.

Denk aan bijvoorbeeld kaartjes voor de film, uit eten gaan met je beste vriendin, samen naar de spa met je partner, misschien heb je altijd al eens willen bungeejumpen. Belevenissen creëren herinneringen waar je nog ontzettend lang plezier van kunt hebben, en zo spendeer je tijd met de mensen waar je om geeft. Omdat je niks fysieks vraagt hoeven er ook geen nieuwe dingen geproduceerd te worden.

 

Vraag verpakkingsvrije cadeaus.

Vraag aan je vrienden en familie of ze de cadeaus die ze voor je hebben niet willen inpakken, of in hergebruikt cadeaupapier, of een sjaal of tas die je nog kunt gebruiken. Zo hoeft er geen nieuw papier gebruikt te worden om je cadeau in te pakken. Als je cadeaus krijgt in cadeaupapier probeer dit dan heel te houden zodat je het kunt hergebruiken als je zelf een cadeautje hebt voor iemand.

 

Vraag een donatie.

Vraag om geld voor een goed doel voor je verjaardag. Via Facebook kun je tegenwoordig een inzamelingsactie doen voor je verjaardag voor een goed doel naar keuze. Zelf koos ik voor surfers against sewage. Een organisatie die zich richt op het schoon maken van de oceanen.

 

Vraag om niks.

Dit is natuurlijk de duurzaamste optie. Vraag of mensen naar je verjaardag willen komen en een plakje cake of stuk taart met je willen eten, en laat hun aanwezigheid het cadeau zijn. De aandacht die iemand aan je geeft als je jarig bent, laat weten dat ze aan je denken en dit graag met je vieren is al een cadeau op zich.

 

 

Mocht je toch een cadeau krijgen waarvan je weet dat je het niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld een plastic fles body lotion, gooi het dan niet meteen weg, maar laat het ook geen ruimte innemen tot het niet meer te gebruiken is. Vraag bijvoorbeeld of vrienden het kunnen gebruiken, of doe het zelf cadeau aan iemand die er wel erg blij van word. Zo komt het toch goed terecht.

Vegan curry recept
Duurzaam leven: Koop refurbished in plaats van nieuw
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.