DIY: Bieslookzaadjes winnen uit bieslookbloemen

Je eigen bieslookzaadjes kunnen oogsten en elk jaar mooie paarse bieslookbloemen die schitteren in je moestuin, wie wilt dat nou niet? Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste bloemen in mijn tuin, maar hoe zorg je er nou voor dat je volgend jaar weer een mooie bos bieslook in je moestuin hebt?

 

Bieslook is een winterharde vaste plant. Dit betekent dat je na het zaaien vele jaren plezier kunt hebben van een mooie bos bieslook. Mijn favoriete kruiden in de moestuin. Meerdere keren per week knip ik een aantal sprietjes van de plant af om te gebruiken in een salade of op mijn boterham. Het is veel duurzamer om een bieslookplant in je achtertuin te hebben, dan iedere keer een doosje bieslooksprietjes te kopen bij een supermarkt.

 

 

De bieslookplant produceert ook bloemen, heel veel prachtige paarse bloemen. Wist je dat je deze kunt eten? Lekker door de salade of laten trekken in azijn. Je kunt de bloemen ook oogsten om vervolgens zaadjes te winnen voor het volgende seizoen. Zo houdt je een constante voorraad aan bieslookzaadjes, maar hoe doe je dat? Nou, dat is eigenlijk heel erg simpel!

 

Laat een aantal bieslookbloemen gewoon lekker zitten totdat ze uitgebloeid zijn. Op dit moment knip je een aantal bloemen met steel van de plant af en maak deze aan elkaar met een stukje touw. Zoek een oud plastic flesje waar je de bovenkant vanaf knipt. Hang de bieslookbloemen op de kop en zet het plastic flesje eronder. Nu is het gewoon wachten totdat de bloemen verder uitdrogen en de zaadjes loslaten. Zet het potje ergens in een hoekje en na een paar weken is de bodem van het plastic flesje gevuld met kleine zwarte bieslookzaadjes!

 

bieslookzaadjes bieslookbloemen

 

Deze bieslookzaadjes kun je vervolgens het volgende seizoen weer zaaien voor nieuwe bieslook(bloemen), succes!

 

 

Je kledingkast updaten zonder iets nieuws te kopen: 5 tips
Kippen houden in de tuin
1 COMMENT
  • Beginnende groeier juli 13, 2020

    Geweldige informatie, bedankt! Ik zal nu zeker wat bloemen laten bloeien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.