Verpakkingsvrije winkel in Amsterdam: Little Plant Pantry
Op de lommerrijke Bosboom Toussaintstraat in Amsterdam-West zit sinds eind februari Little Plant Pantry, de eerste natuurvoedingswinkel in de hoofdstad waar je verpakkingsvrij boodschappen kan doen. Twee dagen na de officiële opening, ga ik langs voor een bakkie.
Als een kind in een biologische snoepwinkel
Ik zit aan de bar achter in de winkel. Terwijl mede-eigenaar Winter een kop biologische koffie met zelfgemaakte amandelmelk voor me maakt, kijk ik mijn ogen uit. Wat een mooie, strakke zaak! Houten dispensers met gedroogde producten vullen bijna de gehele wand. Verder liggen noten, kruiden en verzorgingsproducten zo smaakvol gepresenteerd dat ik óveral wel iets van mee zou willen nemen. In mijn eigen zakje, bakje of potje welteverstaan, want bij Little Plant Pantry gaat het niet alleen over plantaardige natuurvoeding, maar ook over zo min mogelijk afval produceren. Of ik mij nu in een gortdroge en saaie bedoening bevind? Geenszins!
Hart voor de -goede- zaak
Om te beginnen heeft Winter mijn koffie vandaag niet geserveerd met een of ander suf speltkoekje, maar met een bord vol smeuïge vegan tiramisu-hapjes. Daarnaast vormen hij en zijn wederhelft Maria geen bleek reform-stel, maar een vrolijk en sociaal koppel dat met vuur praat over de zaak. Die van hun en de zogenaamde ‘goede’. Een ding is namelijk al snel duidelijk: het uit Ierland afkomstige paar surft niet simpelweg mee op de duurzame golf om er een biologisch graantje van mee te pikken. Verre van zelfs. ‘Het meest vervelende van deze zaak is dat we geld moeten vragen voor onze producten.’Aldus Winter.
Tsja,…geld vragen hoort er nu eenmaal bij
Dat hij bovenstaande opmerking niet ironisch bedoelt, legt hij uit als volgt: ‘De mensen die hier kopen, zijn mensen die goed willen doen. Ze willen biologische spullen zonder verpakkingsmateriaal omdat dat beter is voor de planeet. Als we mensen geholpen en een leuk gesprek gehad hebben, voelt het eigenlijk niet goed om geld te vragen. Het is dan of het leuke moment een beetje aangetast wordt. We begrijpen dat we het móeten vragen omdat we anders de huur niet kunnen betalen, maar als het aan ons lag, stapten we uit het kapitalistische model. Probleem is dat we nog niet echt een goed alternatief hebben gevonden. Zoiets als ‘de winkel van de buurt’, gerund door de buurtbewoner klinkt ons bijvoorbeeld wel goed in de oren.
Verpakkingsvrij
Hoe idealistisch het stel ook klinkt: ze zijn ook erg realistisch. Hoewel consumenten zich steeds meer bewust worden van het feit dat plastic en ander verpakkingsmateriaal een zware belasting vormt voor het milieu, beseffen Winter en Maria zich dat mensen nog moeten wennen aan verpakkingsvrij boodschappen doen. Natuurlijk trekt de winkel in eerste instantie juist mensen die er met hun eigen zakjes en bakjes op uit gaan, maar ook de grote groep die dit nog niet doet, willen zij niet afschrikken. Om deze reden zijn er in de winkel ook diverse herbruikbare zakjes van biologisch katoen en glazen flessen en potten te koop, zodat ze niet persé naar huis hoeven om deze te halen. Wel vertellen ze de klanten dat ze welkom zijn om de volgende keer bijvoorbeeld hun eigen Tupperware-bakjes mee te nemen. Willen ze helemaal geen zakjes of potjes kopen, dan is er ook geen man overboord. Voor die mensen liggen er zakjes van gerecycled papier.
Zelf afwegen
Wat fijn is bij Little Plant Pantry is dat je zelf kan bepalen hoe veel je koopt van een bepaald product. Afwegen mag je zelf doen. Ben je klaar met wegen dan komt er een sticker uit de weegschaal en deze plak je op je pot of zak. Daarna kan je aan de kassa afrekenen. Volgens Maria hadden een paar zero waste shoppers wat moeite met de stickers omdat dat in hun optiek ook afval is, maar voor de winkel zijn deze nu even de beste oplossing. Ook met het oog op het aanspreken van het grote publiek. ‘Je kan wel alles gaan opschrijven, maar dat werkt ook een beetje rommelig en dan vinden mensen het ook weer een beetje te vaag misschien. Wie weet krijgen we ooit nog wel een systeem waarbij de weegschaal direct aan de kassa gekoppeld is. Dan heb je geen stickers meer nodig.’
Ook verse maaltijden
Behalve de bovengenoemde natuurvoedingsproducten, verkoopt Little Plant Pantry ook vegan maaltijden, toetjes en taartjes. Deze worden afgenomen van kleine, ambachtelijke makers in Amsterdam en Haarlem (de stad waar het stel momenteel ook woont). Later in april komt er in samenwerking met The Well Traveled Kitchen een seizoensmenu met gerechten die gemaakt zullen worden met producten uit de winkel. In principe zijn de maaltijden bedoeld om mee te nemen, maar als je wil, kan je het ook in de winkel opeten aan de bar. ‘Binnenkort zetten we ook twee tafels neer in de zaak, waar je dan lekker aan kunt zitten.’ Ook gaan ze zich straks richten op het maken van ontbijtjes, waarbij je dan kunt denken aan zelfgemaakte granola en pap. Huisgemaakte amandel- en hennepzaadmelk voor je ontbijt kun je nu al dagelijks vers kopen en over een tijdje komt daar nog melk met bijvoorbeeld aardbeiensmaak bij.
DIY
Wat er verder nog in de pijplijn zit, is een workshop huidverzorgingsproducten maken. De dame die hun eigen lijn Winter Romanov maakt, zal dan in de winkel komen uitleggen hoe je bijvoorbeeld je eigen gezichtscrème maakt. Ook op DIY-gebied zullen er video’s komen waarin uitgelegd wordt hoe de verse maaltijden uit de winkel bereid moeten worden. ‘Bang dat de mensen onze maaltijden dan niet meer kopen, zijn we niet. Het is toch een gemaksproduct. Iedereen kan bijvoorbeeld kombucha leren maken, maar niet iedereen heeft zin of tijd om dat te doen. Zo is dat gewoon. Wat wij willen is dat iedereen toegang krijgt tot de heerlijk recepten en dat iedereen het kan leren maken met producten uit onze winkel.’
Hoewel mensen hier in Nederland steeds meer interesse hebben in lokaal en biologisch eten, zijn we volgens Maria nog niet zover als in Ierland. ‘Daar leek toen in één keer de knop om te gaan. Ik denk dat dat hier ook gaat gebeuren.’ We gaan het zien. In elk geval weten we waar we nu compleet verantwoord onze boodschappen kunnen inslaan.
Little Plant Pantry
Bosboom Toussaintstraat 45-h
Amsterdam
Hey, ik ben Sasja (42) en ik woon in een poppenhuisje in de Amsterdamse Jordaan. Na jaren geen letter op papier te hebben gezet, heb ik sinds kort mijn oude liefde schrijven weer opgepakt. Voor De Verantwoorde Praktijken van Sasja de Vos blog ik me drie keer in de rondte over zaken waar mijn hart als een malle van gaat kloppen: duurzaamheid en sociaal betrokken leven. Hoewel ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven, leef ik niet 100% verantwoord. Een beetje speelruimte moet er naar mijn mening wel zijn. Bewust leven, maar niet super streng.
NO COMMENTS