Lokaal groente en fruit kopen

Het is zo normaal geworden om in Nederland kiwi’s uit Nieuw-Zeeland of Papaja’s uit Zuid-Amerika te kunnen kopen, en eigenlijk ook nog wel het hele jaar door. Maar dit heeft best een grote impact op onze aarde. Het is daarom beter om te proberen zo lokaal mogelijk groente en fruit te kopen, maar hoe doe je dat? Ik geef je wat tips!

 

lokaal groente en fruit

 

Lees de stickers

Supermarkten geven vaak aan waar het product vandaan komt, dus je kunt zelf daardoor makkelijker kiezen voor producten die uit Nederland of Europa komen. Leer ook zelf welke groenten en fruit over het algemeen bij welk seizoen in Nederland horen. In de winter kun je bijvoorbeeld wat vaker wintergroenten kopen, zoals witte kool. 

 

Er is wel iets waar je extra op kunt letten. Soms worden bijvoorbeeld tomaten in Nederland verbouwd maar staan die in die tijd van het jaar in kassen. Kassen verbruiken heel veel energie en die energie kan veel meer zijn dan bij tomaten die vervoerd worden vanuit Spanje maar daar zonder kas worden geproduceerd. Dit maakt het wel wat ingewikkelder. 

 

Groente- en Fruitkalender

Om je hierbij te helpen kun je dit om de zoveel tijd even checken via de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal. Hier kun je de ‘milieuscore’ van verse groente en fruit bekijken. Natuurlijk hoeft dit niet elke keer als je boodschappen gaat doen, maar het kan handig zijn om dit weer elk seizoen even na te lopen. Zo maak je voor jezelf makkelijkere en duurzamere keuzes!

 

Het hoeft niet perfect

Dit hoeft natuurlijk niet perfect, misschien kies jij er wel nog voor om het hele jaar kiwi’s te kopen die wel uit Nieuw-Zeeland komen. Maar daarnaast kun je wel bewuster kijken naar waar je appels vandaan komen of kun je wat vaker die verschillende wintergroenten pakken.  

 

Wachten op het nieuwe moestuinseizoen: wat kun je nu al doen?
4 x duurzaam lunchen
1 COMMENT
  • johmar januari 18, 2020

    Ik probeer ook zoveel te doen met wat ik aan groente en fruit koop. Zo maak ik van schillen en kontjes van uien, wortels e.d. bouillon voor mijn groentesoep en doe ik daar ook overgebleven restjes groente in. Verder maak ik zelf appelmoes en stoofpeertjes en de schillen en klokhuizen daarvan gebruik ik om azijn te maken. Bepaalde groentes kun je opnieuw laten groeien zoals bosuitjes, prei en wortels en uitgelopen aardappels gebruik ik als pootaardappelen. Uitgelopen knoflook doe ik ook in potgrond en gebruik het uitgelopen loof ervan om door mijn stoofschotels te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.