Stop eating animals

Extreem, boomknuffelaars, activisten, hippies, werklozen, ongeschoolden,  zwak en geestelijk niet in orde. Zomaar een paar woorden die er gezegd worden om veganisten te omschrijven. En nu ik ze zelf zo terug lees, heb ik ze allemaal (meerdere keren) ook tegen mij en over mij horen zeggen.

 

Hoe ga je daar als veganist mee om?

Het is fijn om er met andere veganisten over te praten. Zij weten hoe het voelt als zulke dingen tegen je gezegd worden. Maar er zijn ook veel veganisten die er in hun dagelijks leven “alleen” voor staan. Ze zijn de enige veganist in hun familie, op school of op hun werk of hun vereniging. Ik zelf ken enkele veganisten in mijn omgeving maar grotendeels sta ik er ook “alleen” voor.

 

 

Online sta ik wel in contact met veel veganisten en we wisselen tips, recepten en ervaringen uit. Maar wat zeg je als je klasgenoot lollig zegt: Eet jij geen vlees, mooi dan is er meer voor mij over. Of als je collega’s niet begrijpen dat je niet naar de jaarlijkse BBQ van het bedrijf wil komen? Het valt soms niet mee en je hebt als veganist dan het gevoel dat je tegen de hele wereld “op moet boksen”. En ook nog eens overal een verklaring voor moet geven. En zodra je met een uitleg komt, wordt deze voor vaak zonder goed te luisteren, meteen verworpen.

 

 

Hoe ik met zulke opmerkingen om ga? Een gouden tip kan ik je niet geven want elke situatie is anders. Soms zijn de opmerkingen zo kwetsend, ondoordacht en zelfs dom dat ik niet reageer. En als ik aanvoel dat iemand echt oprecht wil weten waarom ik als veganist door het leven ga, dan stel ik de vraag; Wat weet je over een veganistische levensstijl en wat zou je graag willen weten? Ik merk zelf dat met feiten aankomen niet altijd werkt. Getallen werken niet bijvoorbeeld. (Hoeveel dieren er per minuut gedood worden) Maar plantaardige maaltijden en snacks laten proeven wel. (Oh je proeft helemaal niet dat er geen melk en ei in zit.) Beelden werken ook. Denk aan de Cube’s die dierenrechtenorganisaties organiseren. Of stuur een link door van documentaires zoals: Dominion, Cowspiracy, What the Health of Forks over Knives.

 

Maar vergeet bovenal niet…je HOEFT niemand te overtuigen of iedereen een uitleg te geven over je levensstijl. Blijf bij jezelf. Twijfel niet aan je keuze om een cruelty free en plantaardig leven te leiden. Jij weet zelf waarom je het doet en wat het je brengt. En misschien niet dé gouden tip; maar het is heel makkelijk, fijn en positief: Wees een voorbeeld. Een mooi gelukkig en gezond leven leiden, kan voor jou zonder een ander levend wezen te hoeven misbruiken of te doden.

 

Never, never ever, be afraid to do what’s right.

 

Silvia.

Vegan en op reis - Sawadee Thailand
Wasbare luiers in de opvang
1 COMMENT
  • Henny Vlaar mei 28, 2019

    Mooi stuk Silvia. Ik ben al heel lang vegetariër maar het liefst zou ik ook veganist worden. Het lukt me alleen nog niet want ik vind die Franse kaasjes zoooo lekker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.