Een jaar in de moestuin journal
Had jij er vroeger één toen je klein was, of misschien heb je er nu nog steeds één?! Een dagboek of journal dat je wekelijks of misschien wel dagelijks bijhoudt? Voelde dat niet fijn?! Het van je af schrijven of juist het ordenen van bepaalde bezigheden en dingen die je hebt meegemaakt. Ik vind het heerlijk en ik schrijf alles op over het onderwerp moestuinieren. Ik hou ook van structuur, dus dan is dat niet zo gek en zo is het voor mij makkelijk om alles bij te houden. Er zijn veel mensen die heel graag structuur* aan willen brengen in de moestuin, maar niet zo goed weten hoe ze het aan moeten pakken.
Ik heb iets bedacht om deze mensen een handje te helpen. Ik heb alvast de basislijnen gezet in een supertof “Een jaar in de moestuin” Journal. Hier staan alle richtlijnen in en het enige wat je hoeft te doen is het aanvullen van jouw eigen creativiteit en ervaringen. Zo help ik je dus een handje met het maken van jou Stress free zone.
*Structuur in de moestuin betekent uiteindelijk minder stress en meer oogst. Het biedt dus alleen maar voordelen 😊
Hoe is dit boekje ontstaan?
Mijn boekje ontstond toen ik net startte met mijn moestuin in 2013. Het eerste jaar deed ik maar wat en toen ging het dus ook goed mis. De oogst mislukte en dat zorgde ervoor dat ik het jaar erna begon met een plan. Dit schreef ik allemaal op in mijn journal. Ik was heel erg benieuwd hoe dit proces zou gaan en nam mezelf voor om dit boekje te vullen met alles wat ik meemaakte in de moestuin. Ik hield echt alles bij: bijvoorbeeld wanneer ik iets gezaaid had en wanneer iets was ontkiemd. Ook schreef ik er voor mezelf tips bij. Door alles zo te observeren en op te schrijven en precies te weten wat wanneer gebeurt, word je alleen maar nog enthousiaster. Bovendien leer je er veel van. Als iets niet lukt, zoek ik meteen op waarom het niet gelukt is of doe ik navraag bij iemand om me heen die er bijvoorbeeld ook verstand van heeft.
Dit boekje puilde op een gegeven moment zo erg uit dat er geen overzicht of structuur meer in zat. Deze informatie heb ik toen in een website gegoten, floorsmoestuin.nl. Deze werd vanaf het begin af aan al goed bezocht. Hieruit ontstond, in augustus 2017, mijn eerste moestuinboek dat afgelopen februari uitkwam, genaamd “De Moestuin”. Dit is een boek vol informatie, geschreven in Jip en Janneke taal, over het starten en onderhouden van de moestuin. Na dit informatieve boek vol inspiratie kon mijn moestuin journal, waar je je bevindingen in kan notuleren, natuurlijk niet aan de reeks ontbreken en daarom werkte ik dit jaar aan een journal speciaal voor jou. Inmiddels zijn de boeken overal online en offline te koop. Als je het boek niet kunt vinden, moet je het gewoon even navragen en dan bestellen ze hem los als inkijkexemplaar.
Voordeel van het bijhouden van een journal
Door ieder jaar bij te houden wanneer je iets zaait en oogst, krijg je automatisch meer gevoel bij de natuur. Ieder jaar is anders en ieder gewas ook, maar door alles te evalueren krijg je gevoel bij de natuur en zul je op een gegeven manier meer tuinieren op gevoel dan uit een boekje. En uiteraard geldt dit ook voor mensen die geen groene vingers hebben, want als je iets wil, kun je het.
Mijn naam is Floor Korte en ik heb een moestuin, al mijn ervaringen die ik er op doe deel ik op mijn blog en Instagram pagina. Mijn passie voor moestuinieren is begonnen bij 4 kleine plantjes die ik niets wetend in de grond had uitgeplant, ik faalde enorm en was benieuwd hoe ik het beter kon doen. Het jaar erna ontstond er een ware moestuin van 8m2. Hier ontdekte ik mijn nieuwe hobby, moestuinieren. Het bezig zijn met je handen en even weg van de realiteit creëerde voor mij een stress free zone. Ook leer je heel veel van de natuur en hoe bepaalde gewassen groeien is super leerzaam.
elsa de geus maart 17, 2019
al vanaf de eerste dag dat ik een moestuin heb hou ik ook een journaal bij.. ook fijn als naslag werk, hoe laat/vroeg heb ik in 2015 vòòr gezaaid…en wanneer gingen vorig jaar de tuinbonen er in?? leuke blog heb je !