Een groen voornemen: minder nieuw, meer tweedehands

Het nieuwe jaar is aangebroken. We hebben 2018 afgesloten met een halfbakken klimaatakkoord. In het klimaatakkoord worden de grote vervuilers namelijk niet genoeg belast voor hun uitstoot. Daar hoeven we op korte termijn dus geen levensveranderende maatregelen van te verwachten. Omdat de tijd dringt is het eveneens aan ons als burger en consument om onze levensstijl écht te verduurzamen. Een van de dingen die je kan doen is minder nieuwe spullen kopen en juist meer tweedehands. In dit artikel geef ik je tips hoe en waar je goede tweedehands spullen kan kopen.

 

 

Consuminderen

Voordat ik je vertel wáár je de beste tweedehands spullen kan kopen, vertel ik je eerst wáárom het beter is om enkel tweedehands te kopen. Het produceren van onze spullen veroorzaakt namelijk veel CO2-uitstoot. Het winnen van grondstoffen veroorzaakt water-, grond- en luchtvervuiling. Daarna moeten alle aparte onderdelen nog geproduceerd en vervoerd worden, wat ook weer voor uitstoot zorgt. Zodra onze spullen eenmaal geproduceerd en gekocht zijn, danken we het vervolgens in een recordtempo weer af. Omdat het niet meer in de mode is bijvoorbeeld. Door al dat afdanken ontstaat er een gigantische afvalberg van spullen die we niet meer willen gebruiken. De meeste spullen kunnen niet gerecycled worden, dus die belanden in de verbrandingsoven. Ook dat zorgt weer voor uitstoot….

 

Bah! Ik lees net terug wat ik hierboven heb geschreven en het klinkt zó deprimerend! Al die vervuiling achterelkaar opgesomd. Als we iets nodig hebben, dan moeten we dat toch gewoon kunnen kopen? Jazeker! De oplossing: tweedehands. Volgens mij is alles al een keer gemaakt. Alles wat we nodig hebben bestaat al. Je moet er alleen even naar zoeken. Hoe je dat doet?

 

 

Tips voor het vinden van goede tweedehands spullen

  • Ga regelmatig naar kringloopwinkels: kringloopwinkels krijgen dagelijks nieuwe spullen binnen. Ga regelmatig kijken als je naar iets specifieks opzoek bent. Ik haal bij kringloopwinkels voornamelijk servies, keukenspullen, vazen, bloempotten en boeken.

 

  • Marktplaats is je beste vriend: heb je iets nieuws nodig zoals huishoudelijke apparaten, meubels of bijvoorbeeld schoenen? Zoek eens op marktplaats! Er worden zelfs regelmatig nieuwe en ongebruikte spullen aangeboden.  
    TIP: ben je naar iets specifieks opzoek? Sla dan je zoekresultaat op. Je ontvangt dan steeds een e-mail als het gene wat je zoekt aangeboden wordt.

 

  • Vraag aan vrienden, familie of kennissen of zij spullen over hebben: heb je iets specifiek nodig, maar kan je het niet vinden op Marktplaats of in de kringloopwinkel? Vraag dan aan mensen om je heen of zij hebben wat jij zoekt.

 

  • Tweedehands kleding van goede merken: Kijk of er in jouw buurt een tweedehands kledingwinkel is waar kleding wordt in- en verkocht. Meestal worden daar alleen merken van goede kwaliteit verkocht. Voor je het weet vind je daar stukken van prachtige merken voor een prikkie. Immers: de een z’n troep is de ander z’n troffee.

 

Waarschuwing: Unieke spullen voor een lage prijs vinden kan een enorme kick geven. Deze kick kan een verslavende werking hebben.  

Een jaar in de moestuin journal
Mijn 5 favoriete duurzame babykleding merken