Recyclen in de moestuin

Als je net zoals ik een fanatiek moestuinierder bent, dan kan dat aardig wat geld kosten. Denk alleen maar aan de zaden en de kweekmaterialen. Recyclen is niet alleen beter voor het milieu, maar je bespaart er ook nog eens aardig wat centen mee. Win win dus. Ik geef je wat praktische tips.

 

Toen ik net begon met moestuinieren waren de moestuinmaterialen niet aan te slepen. Bijna wekelijks stond er weer een postbezorger voor de deur met een pakketje zaden, kweekbakjes, plantenlabels en noem maar op. Niet echt duurzaam. Nu probeer ik steeds vaker te kijken naar welke materialen ik al in huis heb en bedenk ik hoe ik die voor mijn moestuin kan gebruiken. Hier komen mijn recycletips:

 

1. Zaaipotjes- en bakjes

Voor het zaaien van groenten heb je helemaal geen nieuwe turfpotjes of plastic potjes nodig. Er zijn genoeg producten die je waarschijnlijk al in huis hebt, die je kunt gebruiken. Denk aan:

 

 • De doos van champignons of druiven met deksel (meteen een broeikastje!)
 • De plastic bakjes van afhaal- of bezorgeten
 • Wc-rolletjes
 • De plastic potjes van planten uit het tuincentrum
 • Eierdozen

 

Ik gebruik eierdozen niet alleen om in te zaaien, maar ook om mijn aardappels te laten spruiten voordat ze de grond ingaan. Ideaal!

 

Nog meer ideeën opdoen voor duurzame kweekpotjes? Myrna geeft in haar blog ‘7x op een duurzame manier kweekpotjes maken’ handige tips met uitleg.

 

2. Zaailingen beschermen

Ongeveer de grootste ergernis van een moestuinierder: slakken! Maar ook vogels en andere dieren kunnen schade aanrichten aan jouw groenten. In onze moestuin mogen wij geen chemische middelen gebruiken en dus moet ik de aanvallers op een milieuvriendelijke manier uit mijn lapje weren. Ik gebruik daar van alles voor:

 

 • Kapotte eierschalen tegen de slakken
 • Koffiedik tegen slakken
 • De afgeknipte bovenkant van plastic flessen tegen vogels (ook handig tegen kou)
 • Glazen potjes om biervallen tegen slakken te maken
 • Grof zand tegen, jawel, alweer de slak

 

3. Plantenlabels

Dit heb ik zelf nog niet gedaan, maar wil ik dit jaar wel gaan doen. Lekker knutselen! Je kunt echt van allerlei materialen plantenlabels maken voor je groenten. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • Oude pollepels
 • Kapotte wasknijpers
 • Stevige takjes
 • Kleine stenen
 • Vorken

 

Wil je meer inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje op mijn Pinterestbord ‘Plantenlabels maken’.

 

3. Klimrek

Klimrekken kunnen behoorlijk duur in de aanschaf zijn. Ik kan ze zelf ook nergens kwijt als het moestuinseizoen afgelopen is. Ik gebruik zelf bamboestokken en touw om een rek te maken. Ik berg het daarna supermakkelijk weer op.

 

Dit zelfgemaakte rek is alleen geschikt voor niet al te zware groenten, zoals sugarsnaps en doperwten. Voor bijvoorbeeld komkommer zou ik iets stevigers maken.

 

Andere ideeën zijn:

 

 • Twee oude fietswielen met daartussen een paal en touw
 • Houten pallets die je rechtop zet
 • Een wigwam van dikke takken
 • Een boog van wilgentakken

 

Op dit blog van Homedesigninspired.com vind je nog veel meer leuke ideeën.

 

 

5. Grond beschermen

Sommige moestuinierders gebruiken plastic doeken om hun groenten te beschermen tegen de kou. Ik gebruik zelf liever natuurlijke materialen die ik toch al in huis (of tuin) heb. Dit mulchen doe ik bijvoorbeeld met:

 

 • Stro dat ik uit de bak van de konijnen en cavia’s haal
 • Gemaaid gras
 • Herfstbladeren
 • Kartonnen dozen
 • Houtsnippers

 

het grote voordeel ten opzichte van plastic is bovendien dat de bodemdieren deze materialen ook omzetten in compost. Zo krijg je dus meteen een betere bodemstructuur.

 

Inspiratie op Pinterest

Ik hoop dat ik je hiermee wat leuke ideeën heb gegeven voor recycling in jouw moestuin.

Er zijn nog tig manieren waarop je gebruikte materialen kunt gebruiken in jouw moestuin. Neem eens een kijkje op mijn Pinterestborden ‘DIY in de moestuin’ en ‘Recyclen in de moestuin’.

 

Vooroordelen wasbaar luieren
Over overbroekjes – continued
4 COMMENTS
 • Rob Knaven maart 18, 2019

  ik geniet van al de boeiende dingen die je schrijft…

 • Jane mei 12, 2020

  Super leuke goeie tip! Ik ga er zeker iets mee doen😄

 • maria boden mei 18, 2021

  goede tips zeker proberen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.