Over overbroekjes – continued

Hey allemaal,

In deze blog zal ik verdergaan op mijn voorlaatste blog waarin ik het al had over overbroekjes.

 

Synthetische overbroekjes

In de vorige blog waarin ik overbroekjes besprak (‘Over overbroekjes’), had ik al aangehaald dat synthetische overbroekjes zowel uit nylon als polyester kunnen bestaan. Beide producten zijn verkregen uit aardolie, een eindige grondstof. Hierdoor zijn ze niet super duurzaam, maar als het om kwaliteitsvolle overbroekjes gaat, gaan ze best lang mee (vaak meerdere kindjes), wat nog steeds een beter alternatief is dan wegwerpluiers die elke keer opnieuw aan de plasticberg bijdragen.

 

Ook had ik al aangehaald dat overbroekjes met een waterafstotende polyurethaanlaag (eveneens afkomstig uit aardolie) op twee manieren gemaakt worden: hechting van de waterafstotende laag d.m.v.  hitte (TPU) of d.m.v. iets vervuilender chemisch proces (PUL).

 

PUL optrekbroekjes buiten- en binnenzijde

 

Daarnaast had ik eveneens aangehaald welke verschillende types/modellen overbroekjes bestaan. Namelijk overbroekjes op maat vs. meegroei (‘one size’) overbroekjes, overbroekjes die sluiten met klittenband vs. (een enkele of dubbele rij) drukknoopjes, overbroekjes die vooraan vs. zijdelings sluiten en overbroekjes zonder sluiting (optrekbroekjes).

 

Waar ik het in deze blog vooral over wil hebben zijn de “extra’s”/”details” die deze overbroekjes al dan niet kunnen hebben.

 

Dubbele lekgootjes

Dit is een extra boordje rondom de beenopening die lekkage naar de kleertjes toe kan verminderen. Door het extra boordje heb je eigenlijk een soort bijkomstige barrière tussen de rand van het overbroekje en de kleertjes, waardoor de kleertjes vaak droog blijven moest er toch lekkage optreden t.h.v. de beentjes. Soms kan de rand van het overbroekje rondom de beentjes vochtig worden bij een oververzadigde luier of kan heel vloeibare stoelgang hier toch langs lekken. Dankzij zo’n n extra boordje is er minder kans dat je kleertjes rechtstreeks contact maken met het eerste boordje en blijven ze vaak toch proper. (Wat niet wil zeggen dat je nooit vuile kleertjes kan hebben natuurlijk).

 

Ook ervaar ik dat deze dubbele lekgootjes vaak verhinderen dat een prefold, hydrofiel of booster t.h.v. de beentjes uit het broekje komt steken.

 

Links dubbel lekgootje, rechts enkele rand

 

Buik- en/of rugflap

Dit is een extra laagje waterafstotende stof aan de binnenzijde van het overbroekje t.h.v. de buik- en/ of rugzijde.

Sommige overbroekjes (zoals optrekbroekjes en de klassieke overbroekjes van Popolini, Petit Lulu, Little Lamb etc.) bezitten geen flappen binnenin, terwijl andere enkel een rugflap (bvb. Bamboolik – oud model), enkel een buikflap (bvb. Happy Bear), beide (bvb. Blümchen, Buttons, TotsBots etc.) of enkel flapjes t.h.v. de hoeken (bvb. Bamboolik DUO = nieuw model) hebben.

 

Geen rug- nog buikflap

Enkel een rugflap

 

 

 

 

 

 

Enkel een buikflap

 

Rug en buikflap

 

Hoekflapjes

 

Het voordeel van deze flappen is dat je er gemakkelijk een hydrofiel, prefold of booster onder kan steken, waardoor deze iets beter op zijn plek blijft zitten en hier niet zo gemakkelijk onder het overbroekje uitsteekt. Natuurlijk kan je prefolds enz. gebruiken in overbroekjes zonder flappen, maar ik vind persoonlijk overbroekjes met flap iets handiger.

 

Een nadeel van zo’n flappen kan zijn dat als ze te lang zijn ze de absorberende stof zo fel bedekken dat urine en stoelgang op de flap terecht komen i.p.v. in de absorberende luierstof, wat lekkage en irritatie van de huid kan veroorzaken).

 

 

Extra drukknoopjes

Sommige overbroekjes hebben aan de binnenzijde extra drukknoopje(s) voor- en/of achteraan. Dit is vooral het geval bij overbroekjes van merken die ook een inklikbare inlegger aanbieden, het zogenaamde ‘Snap-in-one’ (SIO) systeem. Dit systeem besprak ik reeds in mijn laatste blog ‘Types wasbare luiers op een rijtje’.

 

Merken die SIO-luiers aanbieden zijn o.a. Petit Lulu, Buttons, Bamboolik, Close Pop-in, GroVia, TotsBots enz. Natuurlijk kan je al deze overbroekjes ook gewoon over een vouw- of voorgevormde luier gebruiken of met losse inleggers.

 

 

Sommige wasbare luiermerken hebben zo’n extra drukknoopje(s) binnenin hoewel ze zelf geen inklikbare inleggers aanbieden, om ze toch bruikbaar te maken met de meest courante inklikbare inleggers van andere merken.

 

“Speciale” stof

Hiermee bedoel ik dat sommige overbroekjes bijvoorbeeld i.p.v. een gewone omgenaaide rand een boord hebben die uit een andere stof bestaat dan waaruit de buitenzijde van het overbroekje bestaat.

 

Dit is onder andere het geval bij de overbroekjes van Petit Lulu en Bamboolik. Deze overbroekjes bezitten een zachte fleece rand (dik bij de overbroekjes van Petit Lulu, zeer fijn bij de overbroekjes van Bamboolik). Het voordeel hiervan is dat dit iets minder kans heeft op striemen in de beentjes, omdat dit zachte stofje minder spant en/of schuurt. Een nadeel is dat het veel meer microplastics afgeeft in de was dan gewone polyester, soms vocht kan doorlaten als het contact maakt met de natte luier en sommige kindjes fleece net niet goed verdragen.

 

Fleece rand links Petit Lulu, rechts Bamboolik

 

De overbroekjes van Milovia bezitten overigens ook fleece aan de zijde van de rug- en buikflap die tegen je baby’s huidje komt.

 

Fleece binnenzijde, rug en buikflap – Milovia

 

Sommige overbroekjes hebben binnenin ook een extra stoflaag, hier gaat het voornamelijk om overbroekjes van het SIO-systeem. Zo hebben de overbroekjes van GroVia een mesh binnenlaag en die van Close Pop-in een absorberende binnenlaag vastgenaaid in het overbroekje. Deze overbroekjes moet je dus bijna altijd mee verschonen en kan je niet telkens hergebruiken, omdat ze meestal mee nat worden.

 

Mesh binnenzijde GroVia

 

Daarnaast hebben enkele overbroekjes (zoals die van Buttons) een dubbele laag PUL i.p.v. een enkele laag, wat ze extra stevig en bijzonder lekvrij maakt.

 

Absorberende binnenzijde Close – Pop In

 

Wolbroekjes

Eigenlijk heb ik het meeste dat te zeggen valt over wolbroekjes reeds in mijn voorlaatste blog besproken en zal er hier dus niet al te diep meer op in gaan.

 

Wolbroekjes zijn iets eenvoudiger qua bouw. Hiermee bedoel ik dat wolbroekjes net iets minder gevarieerd zijn in samenstelling model.

Je hebt optrekwolbroekjes, die net hetzelfde zijn als PUL-optrekbroekjes, alleen bestaan ze uit volledig natuurlijke materialen en dienen ze gelanoliniseerd te worden. Het enige verschil tussen dit type wolbroekjes onderling is, naast de kleur, de dikte en structuur van de vezel: dun bij MaM/Many Months en dik bij o.a. Popolini en Disana (MaM/Many Months wolbroekjes vervilten net iets moeilijker dan die van Popolini en Disana).

 

De meegroei wolbroekjes en wolwraps per maat zijn gemaakt van reeds vervilte wol en hebben al dan niet een katoenen laag aan de buitenzijde (puur om een mooi printje aan de buitenzijde te hebben).

 

Enkele wolbroekjes (boven optrekbroekjes vlnr: MaM lange en korte broekspijpen & Disana – onder wolwrap Imse Vimse, allen op maat

Recyclen in de moestuin
Plastic niet zo fantastic
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.