Plastic niet zo fantastic

“Plastic is overal, in het water, op het land en in de lucht.”
“In veel cosmeticaproducten zitten microplastics die door de filters heen glippen en zo in onze oceanen terecht komen.” 
“Microplastics aangetroffen in o.a. honing, bier en vis.” 
“Op elk strand ter wereld wordt tegenwoordig plastic gevonden.” 
“Jaarlijks belandt er minimaal 8 miljard kilo plastic in zee, dit fragmenteert zich in microplastics die onmogelijk te filteren zijn.”

 

Foto: SDG Nederland

 

Zomaar een kleine greep uit de vele feiten die ik over plastic heb gelezen. Plastic, het leek ooit een wonderbaarlijke uitvinding met enorme voordelen, maar nu infiltreert het steeds meer het ecosysteem van de aarde, met ernstige gevolgen van dien. Het is hoogste tijd voor verandering. Het is tijd voor actie, tijd om onze destructieve levenswijze te veranderen.

 

Schokkend inzicht

Voor veel mensen is de dreiging van plastic vervuiling nog iets abstracts, iets wat zich ver van hun eigen leven afspeelt. Dat was voor mij ook zo, ik dacht: ik gooi toch nooit iets op straat, ik doe braaf aan plastic scheiden en de afvalverwerking is in Nederland goed, dus ik kan verder niet echt iets doen aan de plasticvervuiling. Tot ik las dat meer dan de helft van het plastic afval dat wij in Nederland scheiden in Duitse afvalovens wordt verbrand..! Ook stuitte ik op een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Het gaat over een wereldwijd onderzoek naar de totale hoeveelheid plastic dat ooit is geproduceerd en waar al dat plastic is gebleven. Totaal is er ongeveer 8,3 miljard ton plastic gemaakt. Hiervan is 6,3 miljard ton afval geworden en van al dat afval werd slechts negen procent gerecycled. Laten we hier even bij stil staan. Afval scheiden is dus niet zomaar even een oplossing, ook in Nederland niet.

 

Jij hebt een enorme invloed!

Het goede nieuws: Jij hebt als consument een enorme invloed op grote bedrijven die met hun vervuilende en of chemische productieprocessen het milieu vervuilen, microplastics in hun producten verwerken, veel plastic verpakkingsmateriaal gebruiken, te veel produceren en als het niet verkocht wordt, verbranden… Kijk bijvoorbeeld eens naar je keuken: plastic folie, boterham- en diepvrieszakjes, rietjes, wegwerp bestek en bordjes, plastic flesjes, zeepflacons… Allemaal plastic voorwerpen die je gemakkelijk kunt vervangen door duurzame alternatieven.

 

Plastic kan overal in zitten; in je kleding, in je keukenspullen, in allerlei gebruiksvoorwerpen, in je cosmetica en shampoo, laten we het met zijn allen niet zo ver komen dat het ook in grote hoeveelheden in ons drinkwater en eten komt.
Er is meer bewustwording nodig. Verduurzamen is zo simpel, er komen steeds meer bedrijven die voor allerlei producten een duurzaam alternatief aanbieden. Ga er naar op zoek, vertel het door aan vrienden, kennissen, collega’s, inspireer anderen. We kunnen met zijn allen het tij keren. Laten we er voor zorgen dat de groep mensen die zich inzet voor deze verandering steeds groter wordt!

 

 

Interessante docu’s over plastic:

– A Plastic Ocean
– Ik, plastic
– Albatross
– A plastic tide
– De Prijsvechter

Bronnen:
De plastic soup atlas of the world – Michiel Roscam Abbing
https://www.plasticsoupfoundation.org/
https://www.krnwtr.nl/helft-opgehaald-plastic-wordt-verbrand/

https://www.nationalgeographic.nl/stop-met-plastic/2017/07/maar-liefst-91-van-plastic-wordt-niet-gerecycled

Over overbroekjes – continued
Plastic Revolution