Verjaardagen en duurzaamheid, gaat dat samen?

Begin februari was ik jarig! Mijn verjaardag blijf ik iets heel leuks vinden. Als kind telde ik de dagen echt af en op de dag zelf voelde ik mij op en top jarig. Nu tel ik niet meer af, maar genieten van mijn verjaardag doe ik nog zeker. Dit was mijn eerste verjaardag, waar ik ook rekening wilde houden met duurzaamheid. Maar zou dat niet ten koste gaan van de feestpret? Ik heb het ervaren en nee, met wat kleine aanpassingen kun je je verjaardag leuk en groen houden.

Versiering

Ik weet niet beter dan dat voor mijn verjaardag het huis versierd werd. Ook al wist ik als kind altijd dat het ging gebeuren, toch bleef het iedere keer een grote verassing. En nog steeds kan ik daar van genieten, mijn vriend weet dit en had dan ook het hele huis versierd! Wat ik super leuk vond, was dat hij rekening had gehouden met wat voor versiering hij had opgehangen. Hierbij wat tips!

 

-Hergebruik
Kijk wat je nog in huis hebt, kun je die vlaggenlijn niet nog een jaar gebruiken? Wij hebben een la met verschillende slingers. Nadat we ze gebruikt hebben vouwen we ze weer netjes op, zodat we er vaker plezier van kunnen hebben.

 

-DIY
Als je tijd en zin hebt, kun je ook zelf versiering maken. Denk aan een vlaggenlijn van stof of confetti gemaakt van bladeren.

 

-Kies bewust
Je kunt al verschil maken, door te kijken van wat voor materiaal de slingers zijn die je wilt kopen. Zo waren de slingers en versiering die mijn vriend dit jaar had gekocht van karton. Dat is een stuk fijner dan plastic. En als die slingers kapot gaan, kun je ze gemakkelijk bij het oud papier doen.

Cadeaus

In onze cultuur is het gebruikelijk om iemand die jarig is een cadeautje te geven. Stiekem vind ik cadeautjes krijgen ook echt heel leuk, vooral als het iets is wat ik graag wil hebben maar niet zo snel voor mijzelf koop. Echt duurzaam is om geen cadeautjes te vragen en dat kan natuurlijk ook. Mocht je nou net als ik er heel blij van worden, dan heb ik wat tips, waar de aarde ook gelukkig van wordt!

 

-Maak een verlanglijstje
Gedurende het jaar kun je een lijstje (in je telefoon bijvoorbeeld) bijhouden en dingen die je graag wilt opschrijven. Wanneer je verjaardag er bijna aan komt, kijk je op het lijstje en ga je na of je alles nog steeds zo graag wilt hebben. Misschien kun je sommige dingen schrappen en wat nieuwe dingen toevoegen. Deel dit lijstje met de mensen die op je verjaardag komen, zo krijg je precies wat je wilt!

 

-Vraag een ervaring
Cadeautjes hoeven niet perse spullen te zijn, je kunt ook een ervaring vragen. Zo ‘geven’ mijn vriend en ik elkaar al jaren een weekendje weg. Dit jaar heb ik van mijn zusjes een vegan lunch gekregen! We gaan het nog doen, maar ik kijk er enorm naar uit!

 

-Verpakking
Meestal pakken mensen cadeautjes in. Een aantal jaar geleden vond ik het ook echt heel leuk als een cadeautje in van dat doorzichtige plastic folie zat. Maar nu word ik daar niet meer zo blij van. Je kunt cadeautjes een stuk duurzamer inpakken. Bijvoorbeeld met oude kranten, tijdschriften, papier dat je zelf versiert of gewoon niet. De verpakking zorgt 1 minuut langer voor de verassing, zonder dat is de verassing net zo groot toch? Je kunt deze wens qua verpakking ook aangeven bij je verlanglijstje.

 

 

Feest

Iedereen viert zijn verjaardag anders. Sommige mensen geven een groot feest, anderen houden het wat kleiner. Persoonlijk vind ik het fijn om het klein te houden en alleen met wat familie te vieren. Scheelt een hoop stress. 😊Hoe dan ook, je kunt op allerlei manieren tijdens het vieren van je verjaardag zorgen voor dat beetje groen!

 

-Servies
Gebruik wat je hebt. Wegwerp is echt zonde van je geld en van het afval. Heb je niet genoeg? Vraag mensen om je heen of je wat mag lenen of huur servies! Dit is best goedkoop en ze hebben vaak zelfs een afwasservice!

 

 

-Vega(n) hapjes
Vlees is best wel belastend voor het milieu (en best prijzig). Maak/koop ook wat vega(n) hapjes. Online kun je super veel leuke borrel/diner/taart receptjes vinden hiervoor.

 

-Kook zelf
Maak zelf de hapjes of taart! Super leuk om te doen en het scheelt vaak behoorlijk wat verpakkingsmateriaal. Je kunt natuurlijk ook altijd vragen of je gasten iets mee willen nemen. Misschien heb jij wel een familielid of vriend die gek is op bakken?

 

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je geniet van je verjaardag! Gaat er iets niet zoals je zou willen? Krijg je een cadeau in plastic? Volgende keer beter! Jij bent jarig en ook al voelt het misschien soms niet zo; alle beetjes helpen! 😊

Type wasbare luiers op een rijtje
Zero waste in een studentenkamer
1 COMMENT
  • Julia maart 23, 2021

    Er is nog een duurzame oplossing voor het inpakken van kanootjes nl in een lap stof. Heel kleurrijk en je kunt de lapjes iedere keer weer gebruiken. Als je ecologische katoen gebruikt is dit een leuk alternatief.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.