De moestuin winterklaar maken

Nu het volop najaar is wordt het tijd om de moestuin winterklaar te maken. De tuin gaat langzaam in winterrust en dat betekent dat bomen en planten niet meer groeien en hun blaadjes laten vallen. De wintergroenten gaan nog even door, maar Moestuinhippie heeft bijna geen wintergroenten in de moestuin en daarom wordt er opgeruimd.  Ik geef je mijn tips om de moestuin winterklaar te maken.

Vorstgevoelige groente

Oogst nu nog vorstgevoelige groenten als zoete aardappel, sla en zomerwortels. In november en december kan de eerste nachtvorst roet in het eten gooien en dat is zonde van al je moeite ze te kweken.

 

Bedden leeg maken

De meeste groente is klaar en dat betekent dat de bedden leeg raken. Resten groente gaan op de composthoop of naar de kippen. De tuin wordt opgeruimd. Tuinmateriaal als stokken, netten en gaas  worden schoongemaakt en opgeruimd zodat ze volgend jaar weer gebruikt kunnen worden. Door er goed voor te zorgen gaan ze langer mee en hoef je minder vaak nieuwe spullen te kopen.

Mulchen

Grond die onbedekt is droogt sneller uit door weersinvloeden, daarom is het goed om de bedden te mulchen  met wat voorhanden is. Ik mulch altijd met compost. Meestal begin ik daar mee in november. De temperaturen worden dan lager waardoor onkruid minder of niet meer groeit. Bovendien is de lagere buitentemperatuur prettiger  om te werken. Je kan ook mulchen met  bladeren, plantresten, grasmaaisel, hooi , stro of karton. Door te mulchen gaat het bodemleven langer door en beestjes vinden er een schuilplaats.

 

Frambozen snoeien

Herfstframbozen snoei  je na de oogst tot op de grond af. Ze vormen volgend jaar weer  bloesem op het nieuwe hout. Heb je zomerframbozen? Deze bloeien op eenjarig hout, wat  inhoudt dat je alleen  takken snoeit die vrucht gedragen hebben. De takken die dat jaar gevormd zijn laat je dus staan, zij zullen volgend jaar weer frambozen geven.

 

Dahlia’s rooien

Haal voordat het gaat vriezen de dahlia’s uit de grond. Ze kunnen niet tegen vorst en het zou zonde zijn als ze dood gaan. Doe dit bij voorkeur tijdens een droge periode. Haal de grond van de knollen en laat ze en paar dagen drogen voordat je ze opslaat. Heb je verschillende kleuren? Hang er een label aan met de kleur.  De opslagplaats moet droog, donker en vorstvrij zijn. Dek ze eventueel toe met een deken.

 

Heb jij ook tips om je tuin winterklaar te maken? Laat het ons weten!

Mijn recept voor plantaardige lasagne
DIY: ZONNEBLOEMZADEN OOGSTEN
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.