Plastic in perspectief

Plastic is tegenwoordig ‘hot topic’. Helaas in de negatieve zin van het woord. Beelden van oceanen vol plastic en dieren met een maag vol van deze rommel zijn alomtegenwoordig. Campagnes en acties zoals ‘Mei Plasticvrij’ en ‘Trash free tuesday’ ontstaan om onze ogen hiervoor te openen. Plastic is een probleem. Een tijdje geleden schreef ik hier al een post over, maar het is niet zo zwart-wit als ik eerst dacht. In deze blogpost komen jullie mijn nieuwste plasticvrije ontdekkingen te weten maar ook mijn struggles en nieuwe inzichten over dit materiaal.

 

Stapjes Vooruit

 

In mijn duurzame zoektocht heb ik al enkele mooie stapjes vooruit gezet en tijdens de tweede editie van Mei Plasticvrij ging ik opnieuw de uitdaging aan om mijn leven en huishouden nog meer plasticvrij te maken. Mijn actieplan bestond uit het verminderen van plastic yoghurt- en hummuspotjes, het kopen van droge peulvruchten om deze nadien zelf klaar te maken en daarnaast wou ik ook leren om zelf plantaardige melk te maken.

 

Vol enthousiasme ging ik aan de slag! Met mijn potjes vertrok ik naar de verpakkingsvrije winkel want daar hebben ze hummus en (soja)yoghurt in bulk. Zo gezegd, zo gedaan. Een makkelijke, haalbare stap en niet onbelangrijk: het was ook lekker! Zelf hummus maken is uiteraard ook een mooi (en gezond) alternatief, maar ik beschik helaas nog niet over een blender of keukenrobot die hiervoor kan dienen. (Tips over goede blenders zijn trouwens zeer welkom! 😃) Indien je in jouw buurt geen verpakkingsvrije winkel hebt, kan je eens een kijkje nemen in de verstoog van je favoriete winkel. Vaak zijn hier ook vegi/vegan broodbeleg opties of vleesvervangers te vinden, vergeet wel je potjes niet!😉 Je kan ook kiezen om een voorraadje groentenspreads in glas in huis te halen. Deze blijven ongeopend lang vers en zijn uiteraard ook plasticvrij.

 

 

Mijn tweede actiepunt ‘peulvruchten kopen en zelf koken’ verliep iets minder vlot. Het kopen (in de verpakkingsvrije winkel) was uiteraard kinderspel, maar ze klaarmaken verliep moeizamer. Het is namelijk erg omslachtig. Je moet de bonen, kikkererwten of linzen vaak eerst lang (meerdere uren) laten weken vooraleer ze aan de kook te brengen. Het koken zelf duurt ook erg lang (30min- 1uur). Niet ideaal wanneer je over niet veel tijd beschikt. Als je een grote diepvries hebt, kan je een grote hoeveelheid maken en deze invriezen in kleinere porties. Zelf verkies ik peulvruchten in glas, om de eenvoudige reden dat ik een klein vriesvak heb.

 

 

Onlangs kocht ik een Chufamix, een niet-elektrisch toestel, waar je zelf plantaardige melk mee kan maken. Je kan naar smaak kiezen tussen noten, zaden, pitten of bonen. Alles kan. Handig in gebruik, ik ben fan! In het op smaak brengen van de melk moest ik nog wat sleutelen, maar na het volgen van een workshop van Yosogreen ontdekte ik verrassende smaakcombinaties en tips om zelf melk te maken. Een aanrader!

 

Stapjes terug

 

Zoals jullie hopelijk al weten, probeer ik niet naar perfectie te streven. Het is niet nodig, vermoeiend en bovendien erg frustrerend. Duurzaam leven en op zoek gaan naar alternatieven is heerlijk, als je de lat voor jezelf niet te hoog legt. Het moet fijn zijn en blijven want anders houd je het toch niet vol! Soms werkt er iets niet en dan is het prima om een stapje terug te zetten. Enkele voorbeelden:

 

 

Na een bezoekje aan de tandarts bleek dat ik mijn tandvlees aan het wegpoetsen was. Te hevig poetsen met mijn (bamboe) tandenborstel was de oorzaak. Het probleem lag niet zozeer aan het type tandenborstel, maar wel aan mijn poetstechniek. Ik besloot weer over te schakelen op een elektrische tandenborstel. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen bamboe tandenborstels. Het kan even effectief zijn als elektrisch poetsen , maar voor mij werkte het niet. Toch gooi ik mijn bamboe-exemplaar niet zomaar weg! Op reis kan deze zeker nog van pas komen.

 

Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk plasticvrij te winkelen. Soms lukt me dit niet wanneer het snel moet gaan of ik ergens boodschappen doe waar de plasticvrije opties beperkt zijn. Op zo’n momenten voel ik me vaak gefrustreerd en teleurgesteld. Nu blijkt dit niet nodig te zijn…

 

Duurzaam leven staat niet gelijk aan een leven zonder plastic!

 

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben geen fan van plastic. De impact op het milieu, verscheidene diersoorten en onszelf is immens en ik zal dan ook nooit het gebruik hiervan toejuichen. Duurzaamheid is een breed begrip en door enkel op plastic te focussen, mis je het grotere geheel.

 

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben geen fan van plastic. De impact op het milieu, verscheidene diersoorten en onszelf is immens en ik zal dan ook nooit het gebruik hiervan toejuichen. Duurzaamheid is een breed begrip en door enkel op plastic te focussen, mis je het grotere geheel.

 

Slim kiezen in de supermarkt

 

Als er 1 ding het onthouden waard is, dan is het wel dit: de inhoud van een product bepaalt voor 90-95% de impact, de verpakking slechts 5-10%! Plantaardige voeding is altijd duurzamer in vergelijking met dierlijke producten. Zo is het kiezen van een vegetarische burger verpakt in plastic, veel duurzamer dan het kiezen van een ‘gewone’ hamburger die niet verpakt is. Voel je dus niet schuldig als je in de winkel een vleesvervanger meeneemt die in plastic verpakt zit.

 

 

Enkele andere verrassende feitjes:

 

  • Biologische voeding in verpakking is duurzamer dan niet-biologisch zonder verpakking
  • Een bakje aardbeien uit Australië is duurzamer dan een lokaal geproduceerd stukje kaas (hoewel het natuurlijk beter is om te wachten tot de aardbeien hier in het seizoen zijn)
  • Tropisch fruit is nog steeds vele malen duurzamer dan dierlijke producten (tenzij het fruit voorgesneden is)
  • De impact van bananen (en ander fruit dat een eigen beschermlaag heeft) valt mee omdat ze per boot vervoerd worden.
  • Bonen in glas/blik zijn beter dan zelf je bonen te koken. Een eye-opener voor mij!
  • Verpakkingsmateriaal, beginnend met de grootste impact: aluminium> glas > papier > plastic. Opgepast: plastic heeft dan weer het nadeel dat er vele microplastics vrijkomen. Glas blijkt enkel duurzamer te zijn dan plastic wanneer je het hergebruikt.

 

Conclusie

 

Duurzaamheid is een breed begrip. Door je focus op 1 ding te leggen (bv. volledig plasticvrij leven), mis je het grotere geheel. Je bent uiteraard vrij om te kiezen waar je jouw focus legt, maar probeer te focussen op de grote dingen die veel impact hebben (zoals spullen, je voedingspatroon, vliegen). En als laatste, maar zo belangrijk: zorg dat je er plezier in vindt! Anders houd je het toch niet vol. Duurzaam leven brengt zoveel moois, probeer uit en ervaar wat goed voor jou voelt!

 

Bron: Podcast Lobke Faasen- ‘Alles over de verbogen impact met Saskia Mulder’; https://lobkefaasen.nl/podcast/2-alles-over-de-verborgen-impact-met-saskia-mulder/?fbclid=IwAR2AscZCP9leDMfJ4Cbku9bcKBe08Yk4qJOrXZQGYsSiBjXwDlQH25MIUdk

Brandnetelgier maken
Duurzaam trouwen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van GRN United.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder