Duurzame Week – Climate Innovation Experience & Climate Planet

Van 20 t/m 27 oktober stond Utrecht in het teken van Duurzaamheid tijdens de ‘Duurzame Week’. Naast de vele workshops, evenementen en exposities werden er ook lezingen en filmvoorstellingen georganiseerd. Voor GRN United bezochten we Climate Innovation Experience van EIT Climate-KIC en de 360 graden film ‘Climate Planet’. Voor een ieder die nu geen idee heeft waar wij het over hebben; no worries, dat hadden wij ook niet toen wij ons inschreven!

 

Over Climate-KIC

Climate-KIC is een EU-initiatief op het gebied van klimaatinnovatie. Door samen te werken met bedrijven, academische instellingen en de publieke sector hoopt Climate -KIC de klimaatsverandering het hoofd te bieden en (voor zover nog mogelijk) terug te dringen. Zij steunen innovatieve startups, verzorgen educatieprojecten voor studenten en stimuleren samenwerkingsverbanden op het gebied van kennis en innovatie.

 

Climate Innovation Experience – de highlights

Onze ‘Climate Innovation Experience (CIE)’ begon met een quiz die alle deelnemers met elkaar verbond op een groot ‘Buzzmaster-scherm’. Via dit scherm konden ook enkele vragen gesteld worden aan de sprekers. Sprekers waren o.a. directeur van EIT Climate-KIC Benelux (Tom Bakkum), directeur CSR Achmea (Liesbeth van der Kruit), enkele startup ondernemers en (voor ons de meest spraakmakende) milieuactivist Maurits Groen.

 

Zijn naam deed het al vermoeden; Maurits Groen pleit al jaren voor duurzaamheid en stond niet zonder reden in 2015 op de eerste plaats in de Duurzame 100 van het Dagblad Trouw. Hoe het allemaal begon? Tijdens zijn loopbaan als hoofdredacteur van het blad milieudefensie ontving Maurits een 22 pagina’s lang artikel, dat zijn leven veranderde. Ik geloof niet dat hij details over dit stuk heeft doorgegeven, maar als iemand  weet welk stuk dit geweest is horen we dat natuurlijk graag!

 

“Toen Al Gore in 2006 met ‘An inconvenient truth’ de wereld probeerde te veranderen wilde niemand in Nederland zijn film uitbrengen of vertonen” vertelt Maurits. “Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar dat Al Gore’s film o.a. in het Amsterdamse Theater Tuschinski groots in première ging.”

 

 

Maurits benadrukt tijdens zijn speech het belang van kleine veranderingen in het grote geheel. Maar ook de urgentie om daar NU mee te beginnen. De tijd waarin we onze ogen kunnen sluiten voor wat er om ons heen gebeurt is voorbij. Maar wat valt er aan te doen?? En hoe overtuig je mensen die hun ogen liever sluiten voor de problematiek? “Mensen die nog steeds denken dat de aarde plat is kun je beter negeren. Zolang we zelf actie ondernemen zal de rest uiteindelijk volgen.” zegt Maurits. “Veel mensen denken ook dat ze veel moeten ‘opgeven’ om duurzaam te kunnen leven. Maar dit is compleet de verkeerde mindset. De kosten van onze levensstijl worden nu overgedragen aan een andere generatie, of in sommige gevallen, een andere plek! Ik weet zeker dat we niets hoeven op te geven. Het moet ‘anders’. Maar ik geloof dat dit uiteindelijk alleen zal bijdragen aan een groter comfort in de toekomst.”

 

Daarnaast is er volgens Maurits op grotere schaal ook winst te behalen door o.a.:

 

  1. Verminderen van het gebruik van Koelinstallaties/ airco

Slachthuizen, Chemische bedrijven, voedselbedrijven en supermarkten beschikken over koelinstallaties die essentieel zijn om het bedrijfsproces optimaal te laten verlopen. De koelinstallaties bevatten vaak een koelmiddel dat schadelijk is voor de ozonlaag, of dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

 

  1. Voorkomen van voedselverspilling

1/3e van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid in Nederland.

 

  1. Educatie van meisjes

Hoger opgeleide vrouwen hebben gemiddeld genomen minder kinderen. Minder mensen, minder milieu-impact.

 

Leestip van Maurits:

 

  • The Great Disruption – Paul Gilding (ENG) / Helden Uit Noodzaak – Paul Gilding (NL)
    Over hoe onze generatie dankzij de ecologische en economische crisis de wereld gaat redden

 

Climate Planet

De 360 graden film Climate Planet toont de geschiedenis van de aarde, de effecten die wij daar als mensheid op hebben gehad en wat ons te wachten staat in de aankomende jaren. Wij vonden de film mooi gemaakt en de oorzaken en gevolgen van klimaatsverandering werden erg goed uitgelegd (redelijk Jip en Janneke niveau).  Zeker een aanrader voor iedereen die zichzelf (of zijn/haar kinderen) wil onderwijzen op het gebied van klimaatverandering.

 

Van 6 oktober tot 3 november staat de Climate Planet wereldbol nog op het Jaarbeursplein. Hierin is een tentoonstelling te zien en kan de 360 graden film ‘Climate Planet’ worden bekeken.

Broekjes over wasbare luiers
Is vis een goede vleesvervanger?
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.