5 Tips voor het verzamelen van bloemenzaden

Nu alle bloemen in bloei staan wordt het tijd om zaden te verzamelen. Dit kan je heel makkelijk zelf doen maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. Ik geef je tips voor het oogsten van bloemenzaden zodat je volgend jaar weer kan zaaien van je eigen gratis zaaigoed. Ook leuk om weg te geven!

 

 

Tip 1. Haal niet alle bloemen weg

Normaal gesproken verwijder je uitgebloeide bloemen om  vorming van nieuwe bloemen te stimuleren. Als je zaden wil oogsten moet je (een paar) uitgebloeide bloemen laten staan. Kies de mooiste bloemen uit die niet aangetast zijn door schimmels of andere ziekten. Je kan ze eventueel markeren door er een touwtje aan te binden.

Tip 2. Zaden verzamelen

De meeste zaden oogst je in de nazomer. Kies een droge dag om de zaden te verzamelen. Ze moeten helemaal rijp zijn.  Onrijpe zaden zijn minder kiemkrachtig waardoor er minder ontkiemen bij het zaaien.

 

 

Kies een oogstwijze die bij de plant past. Bijvoorbeeld stokrozen kan je per zaaddoos van onderaf oogsten omdat ze nooit allemaal tegelijk rijp zijn, maar van zinnia’s en goudsbloemen oogst je de hele bloem. Bij leeuwenbekjes kan je de hele bloemstengel afknippen en op zijn kop hangen om te drogen. De zaden vallen er vanzelf uit. Bind eventueel een droge zak over de zaaddozen of zet er een emmer onder. Sommige zaaddozen moet je horen rammelen, zoals bij klaprozen. Sommige zaden kan je ook van de grond rapen, zoals van de Oost-Indische kers.

 

 

Label de zaden direct tijdens het verzamelen om te voorkomen dat ze door elkaar gaan. Vermeld de soort en kleur.

Tip 3. Zaden drogen

Als de zaden geoogst zijn kan je ze het beste uitgespreid laten drogen. Ik leg ze altijd 14 dagen op een krant op een droge niet zonnige plaats. Droog liever wat te lang dan te kort, als ze niet goed droog zijn kan je ze niet lang bewaren. Denk ook weer aan de labels, schrijf de naam en kleur van de bloem op de krant of leg het label er bij. Als er verschillende kleuren bloemen van dezelfde soort in de tuin staan is er grote kans op kruisbestuiving, het zaad is dan niet meer kleurecht.

 

 

Tip 4. Zaden schonen

Maak de zaden zo goed mogelijk schoon. Als ze vrij van zaaddoosresten worden opgeslagen is er minder kans op schimmels. Schone zaden nemen ook minder plaats in en zijn makkelijker te zaaien. Gebruik een vergiet of zeef om de zaden schoon te maken of gooi ze om en om in een kom bij een zacht briesje. De zaden zijn zwaarder dan de zaaddoosresten en je zult snel schone zaden hebben.

Tip 5. Zaden bewaren

Bewaar de zaden in een papieren zak, envelop, of filterzakje. Alles behalve plastic. Papier ventileert goed en er ontstaat geen condens. Zet ze op een koele, droge en donkere plaats. Zet het oogstjaar op het label. De kiemkracht hangt af van het soort en de wijze van oogsten en bewaren. Ik zaaide dit jaar goudsbloemen van zaad dat 4 jaar oud is, maar het zaad van klaprozen kan tientallen jaren kiemkrachtig blijven.

 

 

Een alternatief voor de gele schoonmaakdoekjes?
Waarom moestuinieren mijn hobby is...
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van GRN United.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder