Draag het verschil

We houden er van, dragen ze allemaal, bijna iedere dag: jeans! Er zijn talloze merken en winkels die spijkerbroeken in allerlei soorten en maten verkopen en we kunnen niet meer zonder. Maar er moet wel meer besef komen over hoe onze broeken worden gemaakt, wat er allemaal voor nodig is en hoe dit anders kan! Want er gaat veel meer schuil achter de vertrouwde jeans dan je wellicht denkt…

 

 

7.000 liter vervuild water

Een spijkerbroek bestaat voor het grootste gedeelte uit katoen. Om het katoen te verven moet er enorm veel water aan worden toegevoegd, omdat het anders erg moeilijk verfstoffen opneemt. Na de kleuring is het water een ‘afvalproduct’ en zit het vol met chemische en giftige verfmoleculen. Dit water wordt door de fabrieken in beekjes en rivieren geloosd, wat zeer schadelijk is voor het milieu en uiteindelijk in ons drinkwater terecht kan komen. Uit onderzoek van het Unesco-Instituut voor Watereducatie is gebleken dat er voor de productie van één spijkerbroek gemiddeld 7.000 liter water nodig is!

 

Insecticiden en pesticiden

Voor het maken van een spijkerbroek is anderhalve kilo katoen nodig, wat natuurlijk allemaal verbouwd moet worden. In de katoenteelt worden enorme hoeveelheden chemische/synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die ons drinkwater en voedsel zwaar verontreinigen. Ook de insecten die zo belangrijk zijn voor onze wereldwijde voedselproductie, kunnen niet tegen de insecticiden en pesticiden. Hierdoor nemen de populaties dramatisch af.

 

“Elke dag weer draag je kleding, dit betekent dat jij elke dag de mogelijkheid hebt om een positieve impact te maken!”

 

Het prachtige alternatief

Gelukkig zijn er nu al best veel merken die mooie hippe jeans maken op een verantwoorde, milieubewuste en/of ethische manier! Om een paar voordelen te noemen: Er is er voor het verbouwen van bio katoen veel minder water nodig, er worden er geen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en wordt er gelet op de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders. Hieronder een lijst met mijn favoriete duurzame jeans merken, met een mini beschrijving van wat ze doen. Kijk vooral op hun website voor het hele verhaal, want ze zijn stuk voor stuk heel goed bezig!

 

Nudie jeans – mooie broeken van bio katoen en goede initiatieven zoals ‘free repairs for life’.

Kuychi jeans – was het eerste merk dat 100% bio katoenen jeans produceerden. Verkopen een breed assortiment aan mooie broeken.

MUD jeans – hebben een lease systeem: je kunt een spijkerbroek een jaar leasen voor 7,50 per maand, als je de broek na een jaar wilt houden dan mag dat, en als je toch een andere wilt, lease je weer een andere voor een jaar! Je kunt ze ook gewoon kopen.

Kings of Indigo – volledig transparant over hun productieproces, gebruiken natuurlijke verf en zetten zich in voor goede arbeidsomstandigheden.

Armed Angels – ‘touch nothing toxic’ is het slogan van de gifvrije spijkerbroeken van dit merk. In het hele productieproces worden gifstoffen in de ban gedaan.

HNST denim – op weg naar een 100% circulaire jeans. Tot nu toe bestaan de jeans al uit 76% gerecyclede materialen.

G-Star – heeft verschillende interessante lijnen, zoals een collectie met oceaanplastic, of een collectie met 100% natuurlijke materialen.

Tweedehands – er zijn ook steeds meer tweedehands/vintage winkels die hele mooie jeans van bekende merken als Levi’s verkopen in allerlei soorten en maten.

 

 

Bronnen:
– www.nrc.nl/nieuws/2014/05/10/de-productie-van-een-spijkerbroek-vervuilt-7000-1375557-a763995
– www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/love-your-clothes/de-impact-van-kleding/kledingstoffen-en-milieu/
– www.fashionrevolution.org

Vegan en op reis - Het land van de rijzende zon
Vegan curry recept
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.