Haal het licht in huis met bijenwaskaarsen

De regen tikt tegen het raam als ik dit artikel schrijf. Buiten lopen mensen met hun regenjas aan en een sjaal om. Het is nog niet eens heel erg koud buiten, maar de herfst is nu toch echt begonnen. Ik hou van de herfst. Ik hou van de kleuren, de dikke vesten en truien en de geur van het natte hout als ik door een bos wandel. Mensen verklaren me voor gek als ik dit zeg. Nee, ik hou niet van de regen, maar wel van dit seizoen. Dus, ik ben in mijn nopjes. 

 

Bijenwaskaarsen

 

Kaarsen

Waar ik ook van hou, zijn kaarsen. Dus zodra de herfst al enigszins om de hoek komt kijken, staan hier in huis de kaarsen direct aan. Het is zó knus. Helaas hebben gangbare kaarsen ook een keerzijde. Ze zijn namelijk helemaal niet goed voor het milieu. De meeste kaarsen zijn namelijk gemaakt van paraffine, stearine of een mengsel daarvan. Paraffine is een restproduct van aardolie en bruinkoolteer. Stearine is gemaakt van dierlijk vet of palmolie. Paraffine en stearine hebben verschillende smelttemperaturen en zijn dus bijzonder geschikt om kaarsen van te maken. Bij het verbranden van paraffine komt CO2 vrij. Bij het verbranden van stearine niet, maar deze zijn meestal gemaakt van dierlijke vetten (restproducten van de slacht). Daarom hebben deze kaarsen indirect ook een negatieve impact op het milieu. 

 

 

Bijenwaskaarsen

Om toch te kunnen genieten van kaarsen in huis kun je beter gebruik maken van bijenwaskaarsen. Deze kaarsen zijn gemaakt van oude wasraten. Bijen gebruiken wasraten onder andere om honing en stuifmeel in op te slaan. Wasraten worden een paar keer hergebruikt door de bijen, maar worden daarna afgestoten. Imkers gebruiken deze was vervolgens om nieuwe producten van te maken. Bijvoorbeeld zeep, of dus kaarsen. Bijenwaskaarsen zijn hiermee niet vegan, maar wel 100% natuurlijk en duurzaam. Daarnaast hebben deze kaarsen nog veel meer voordelen boven gewone kaarsen: 

 

  • Bijenwaskaarsen stoten geen stoffen uit die schadelijk zijn voor je gezondheid
  • Bijenwaskaarsen produceren bijna geek rook tijdens het branden
  • Bijenwaskaarsen verwijderen vieze geurtjes uit de ruimte
  • Bijenwaskaarsen branden langer dan gewone kaarsen
  • Bijenwaskaarsen helpen tegen bacteriën, schimmel, stof of virussen tijdens het branden
  • Bijenwaskaarsen hebben een natuurlijke en aangename geur

 

Ik heb op dit moment gewone (vervuilende) kaarsen en bijenwas kaarsen in huis. Ik heb een heleboel gewone kaarsen gekregen vorig jaar, en ik vind het zonde om ze weg te gooien. Daarom brand ik die kaarsen op en gebruik ik daarna enkel nog bijenwaskaarsen. De bijenwaskaarsen die ik nu in huis heb, heb ik hier gekocht. 

Duurzaam leven: hoe blijf je gemotiveerd als mensen om je heen andere keuzes maken?
Hoe shop je een eerlijke kleerkast?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.