Moestuin zaden kiezen

Ben jij je toevallig ook aan het verdiepen in het aanleggen van een moestuin? Of kriebelen jouw handen ook om nu alweer aan de slag te gaan in je moestuin? Je moet helaas nog heel even wachten, want het is nog volop winter. Je ziet het vast ook buiten, het heeft gevroren en zelfs sneeuw is er de laatste weken gevallen. Op een gegeven moment kun je al wel voorbereidingen treffen om zo goed het nieuwe moestuinseizoen in te gaan. Daar hoort onder andere bij dat je goede zaden moet aanschaffen die bij jouw moestuin passen.

 

 

Er zijn zo veel soorten zaden op de markt waardoor het kiezen alleen maar moeilijker wordt. Je kunt ze in winkels kopen, maar ook online bestellen. Doe voordat je zaden aanschaft altijd eerst goed onderzoek. Zomaar allerlei zaden kopen, omdat je denkt dat je ze vast wel kunt gebruiken, is eigenlijk heel erg zonde. Achteraf blijf je dan met heel veel zaden zitten. Bovendien zal de houdbaarheid ook achteruit gaan. Je vindt deze datum trouwens altijd op de verpakking. Deze datum zegt eigenlijk iets over de kiemkracht van de zaden. Hoe ouder de zaden worden, hoe minder kiemkrachtig ze zijn.

 

Als je zaden uit gaat zoeken, houd dan rekening met de volgende dingen:

  1. Grondtype
  2. Sta
  3. Smaken

Standplaats

De standplaats van jouw stukje grond is ook heel belangrijk voor de soorten gewassen en rassen. Tomaten kun je beter niet in de schaduw zetten, want dan zul je aan het eind van het seizoen niet kunnen oogsten en sla kun je beter niet in de volle zon laten groeien, want dan schiet het in bloei en zal dat ten koste gaan van de smaak van de sla. Doe dus onderzoek welke gewassen er passen bij het aantal uren zon dat jij in de moestuin hebt.

  

 

Smaak

Smaak is ongeveer een van de belangrijkste dingen in deze rij, want je kunt veel kweken wat je niet lekker vindt, maar voor wie doe je dat dan? Bedenk vooraf wat je graag en vaak eet en zaai/plant dit in de moestuin, want dan is het alleen maar leuker om dit straks uit je eigen tuin te eten. Je kweekt deze groenten voor jezelf, om er later lekker van te kunnen eten. De smaak is dus enorm belangrijk!

 

Voor mijn verjaardag vraag ik: zo min mogelijk uitstoot
Wasbare luiers in de praktijk (2)