Wasbare luiers in de praktijk (2)

Goed, in mijn vorige blog omschreef ik hoe ik de dreumes verschoon die de alligator deathroll tot in de puntjes beheerst; met de souplesse en snelheid die zij heeft is dat iets waar ik best trots op ben.

 

Na het verschonen

Het kind heeft schone billen, haar broek weer aan en is behoorlijk geïrriteerd omdat ik haar steeds weer op haar rug legde. De irritatie is wederzijds. Ha! Ik laat haar snel weer op de grond scharrelen en pak eventuele meegegrisde tubes of rompers weer af. Een plasluier had ik al gedumpt in de luieremmer door het overbroekje aan een punt vast te houden; de prefold en het inlegvel kieperden in de luieremmer. Het overbroekje leg ik over een randje om te luchten tot de volgende gebruiksronde.

 

Een poepluier is een ander verhaal. Bij borstvoedingspoep kan het hele zaakje zo in de wasmachine, maar bij vaste poep moet je even opletten: brokjes worden niet door de machine weggespoeld. Ik gebruik dus inlegvelletjes; deze vangen de ontlasting op en kun je apart weggooien (restafval). Ik heb een klein prullenbakje staan die ik 1 á 2 keer per week leeg. Deze sluit geurtjes echt goed af.

 

Het gebruik van prefolds of inleggers heeft wel het nadeel dat de ontlasting weleens in het overbroekje komt (en daar wel goed in blijft, wees gerust). De luiers waarbij er wat ontlasting naast het velletje kwam spoel ik dus in het toilet, maar dan vlak voor ik ga wassen.

 

Dus bij poep verwijder ik het velletje, check of er wat naast is gekomen. Zo niet dan kan de luier in de emmer en het overbroekje gelucht. En bij brokken gaat het pakketje naar de badkamer. Manlief laat de luier lekker voor mij liggen. Dat kan ook. Ik heb mijzelf namelijk als baas van de wasmachine aangesteld, om de was zo lang mogelijk mooi te houden leek mij dat nodig zegmaar. Het vouwen doen we wel samen.

 

Tweedelig

De luiers die ik gebruik vallen onder het tweedelige systeem. Dus een los onderdeel voor de absorbtie en een overbroekje om het vocht niet bij de kleren te laten komen. Tweedelig dus, maar niet voorgevormd. Het voordeel vind ik dat prefolds snel droog zijn, maar ook wel wat kunnen hebben. Dus af en toe op 95 graden of over de verwarming drogen. En ze zijn in aanschaf niet gek duur. Helemaal niet als je ze tweede hands aanschaft.

 

 

Maar nu was het plan een andere luier te testen en mijn ervaringen in deze blog met jullie te delen. Ik had een tas vol met geleende voorgevormde luiertjes klaar staan. Ik dacht voor Joah.. maar ze bleken hem al te klein te zijn. Met Maeve heb ik mij er een paar keer aan gewaagd, maar slap klittenband en dan zo’n draaiende wurm; je hebt het beeld. Ik ben daar niet al te lang mee door gegaan. Al legde ik de voorgevormde luier vast in het overbroekje; ze kreeg het klittenband tegen haar huid en rode plekken. Dat ik ze nu af en toe gebruik door ze wel onder de flapjes van de overbroekjes te klemmen en de neiging heb om het klittenband af te knippen – Daar kan ik bij jullie niet mee aankomen, toch?  Het absorbeerde wel meer dan een prefold én de ontlasting kwam niet in de overbroekjes, dat is fijn. Conclusie: ieder zijn of haar favoriete systeem en het beste probeer je eerst uit wat werkt voordat je een heel pakket aanschaft.

 

Wassen

Goed, op de foto staan de emmers klaar om in de was te gaan. Het wasnet kan zo in de machine of even een beetje losschudden. Ik draai eerst een kort koud mini wasje zodat de meeste urine uitgespoeld is. Dan gooi ik er nog wat klein spul bij zoals washandjes, ondergoed en hydrofielen en wast de machine op 60 graden de luiers en toebehoren weer schoon en klaar om opnieuw te gebruiken.

Moestuin zaden kiezen
Weg met de wegwerpindustrie
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.