Geld besparen door minimalisme, 10 dingen die ik niet meer koop – deel 2

Vorige maand deelde ik al 10 dingen die ik niet meer koop sinds ik probeer te minimaliseren en duurzamer leef. Mocht je die nog niet gelezen hebben kan dat hierEr zijn nog veel meer dingen die ik niet meer koop en daarom hierbij deel 2. Nog eens 10 dingen die ik niet meer koop. Ik ben voor mijzelf gaan kijken waar de essentie van mijn geluk ligt en ik ben er achter gekomen dat dit voor mij meer in momenten zit en niet zo zeer in spullen. Hierdoor koop ik tegenwoordig minder spullen, waardoor ik behoorlijk wat geld bespaar.

 

 

#11 ‘Fast fashion’

Ik heb al ruim een half jaar geen nieuwe kleding meer gekocht. Toen ik de documentaire True Cost op Netflix zag (waarin je de wereld achter de fast fashion ziet), wist ik dat ik daar niet meer aan wilde bijdragen. Met fast fashion bedoel ik kleding die goedkoop en van relatief slechte kwaliteit is (zodat je het maar een korte tijd aan kunt. Denk aan de grote ketens zoals H&M en Zara). Sowieso ben ik anders tegen kleding aan gaan kijken. Eerst kocht ik zo goedkoop mogelijk, zodat ik iedere maand weer nieuwe items kon kopen. Als ik nu iets wil kopen, kijk ik eerst of ik het écht nodig heb en of het op een eerlijke manier gemaakt is. Daarnaast probeer ik te bedenken of ik het over twee jaar ook nog zou dragen. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame en eerlijke kledingmerken, waarbij de kleding ook echt mooi is. Daarnaast probeer ik ook te kijken naar tweedehands kleding. Dat is wel echt de tijd nemen en goed zoeken, maar zo af en toe vind je iets heel moois. Op deze manier ben ik veel bewuster van de kleding die ik heb en hoef ik ook minder te kopen, omdat ik alle kleding die ik nog heb leuk vind. Dat scheelt mij een hoop geld.

 

#12 Gezichtsdoekjes/wattenschijfjes

Tot twee jaar geleden maakte ik dagelijks mijn gezicht schoon met zo’n kant en klaar make up doekje dat ik daarna weggooide. Nu heb ik een doekje dat ik keer op keer kan gebruiken en eens per week in de wasmachine stop. Wanneer ik douche gebruik ik een konjac spons. Door de spons nat te maken, wordt hij zacht en kan je je gezicht reinigen. Daarna laat ik hem weer opdrogen en kan ik hem een aantal maanden gebruiken, daarna kan hij in de groene container. Echt een top ding!

 

#13 Kant en klare maaltijden

Maaltijden die je alleen even in de magnetron hoeft te stoppen en klaar zijn om te eten. Heel handig, maar altijd verpakt in plastic en vaak met veel onnodige toevoegingen. Ik probeer zoveel mogelijk eten zelf te maken. Dit is uiteindelijk ook een stuk goedkoper. Natuurlijk komt het nog wel eens voor dat ik iets koop wat al klaar is, maar dit probeer ik zo min mogelijk te doen.

 

#14 Handtassen

In mijn kledingkast hingen vaak een stuk of tien handtassen. En als ik ging shoppen kon ik altijd wel een nieuwe kopen. Toen ik eens kritisch ging kijken naar mijn handtassen, zag ik dat ik veel nooit gebruikte en dat ze eigenlijk alleen maar als kastvulling diende. Daarom heb ik er meerdere naar de kringloop winkel gebracht en heb ik nu nog maar twee handtassen. Een wat chiquere en een zomerse.

 

#15 Impuls aankopen/aanbiedingen

Het kan soms heel verleidelijk zijn; ‘Alleen vandaag zoveel procent korting!’, ‘Nu of nooit’. Als je zoiets voorbij ziet komen, kun je geneigd zijn om iets te kopen wat je achteraf helemaal niet nodig had. Ik probeer heel bewust te zijn met de dingen die ik koop, maar afgelopen ‘black Friday’ had ik het even moeilijk. Totdat ik de volgende quote zag: ‘Koop niets en bespaar 100%!!’. Ja dat was ook helemaal zo! Niets kopen is altijd een betere deal. Ik heb behoorlijk wat miskopen gedaan afgelopen jaren. Om dit te voorkomen, schrijf ik eerst op wanneer ik iets zie dat ik graag zou willen hebben. Wil ik het nog steeds net zo graag een paar dagen later? Zo ja, dan koop ik het. Zo niet, heb ik mijzelf een miskoop bespaart. En als je denkt: Ja maar het is nú in de aanbieding? Die aanbieding komt vast nog wel eens terug. En zo niet, als iets echt graag wilt hebben, zul je er vast ook wel meer geld voor over hebben toch?

 

#16 Ieder jaar een nieuwe mobiele telefoon

De meeste telefoon abonnementen duren een of twee jaar en na die tijd mag je een nieuwe telefoon uitkiezen. Vroeger deed ik dat ook, maar al zo’n zes jaar heb ik een ‘sim-only’ abonnement en koop ik een losse telefoon. Mij maak je niet heel blij met de nieuwste telefoon, dus ik koop altijd een wat ouder model. Dit scheelt enorm veel geld. Daarnaast gebruik ik de telefoon tot hij het echt niet meer doet. Mijn vorige toestel heb ik vier jaar kunnen gebruiken. Wist je dat je ook hele goede tweedehands (refurbished) telefoons hebt? Deze zijn al gebruikt, maar vaak zie je hier niets van. Naast dat het een stuk beter is voor het milieu, scheelt het je vaak ook behoorlijk wat geld.

 

#17 Luchtverfrisser

Geurstokjes, een spray voor bij de wc, luchtverfrissers die ik het stopcontact kunnen, ik heb het allemaal gehad. De meeste ruiken best lekker, maar er zit aardig wat troep in. Daarnaast is het behoorlijk duur en vaak verpakt in een hoop plastic. Natuurlijk vind ik het wel heel fijn als mijn huis lekker ruikt. Om hier voor te zorgen lucht ik dagelijks mijn huis. Bijna alle roosters (die boven het raam) staan altijd open en eens per week zet ik wat ramen en deuren open. Om voor een bepaald luchtje te zorgen kun je heel gemakkelijk zelf luchtverfrissers maken. Een favoriet van mij is wat bakingsoda in een potje of bakje met wat druppels essentiële olie. Dit ruikt een paar dagen heel lekker. Ik gebruik als olie graag lavendel of eucalyptus. Wanneer ik de geur niet meer ruik, gebruik ik de bakingsoda om mijn wc mee schoon te maken en doe ik nieuwe bakingsoda en olie in het bakje.

#18 Bouillon blokjes

Soep koop ik eigenlijk al jaren niet meer uit blik. Ik vind het heel gemakkelijk om zelf soep te maken. Wel gebruikte ik altijd een bouillon blokje, maar dit ging mij steeds meer tegen staan. De eerste ingrediënten waren vaak zout of olie. En de gezondere varianten waren aardig aan de prijs. Ik ging een beetje zoeken naar alternatieven en ontdekte dat je een soort bouillon poeder kunt maken door verschillende kruiden te mengen. Voor mij was dit super fijn, want mijn kast staat vol met kruiden en op die manier gebruikte ik ineens alles! Op internet vind je veel receptjes en je kunt het natuurlijk altijd aanpassen naar wat je in huis hebt. Dan maak je gebruik van wat je hebt en hoef je minder uit te geven.

 

#19 Groenten en fruit van buiten het seizoen

Boodschappen doen vind ik sowieso al echt leuk om te doen. Lekker door de winkel heen lopen en kijken welke producten er allemaal (vegan) zijn. Ik stond er nooit bij stil dat het belastend voor het milieu kon zijn om groenten of fruit van buiten het seizoen te kopen. Ik wist niet eens welke groenten en fruit uit het seizoen waren. Online heb je een groenten en fruit kalender, waar je precies per maand kunt zien welke soorten van het seizoen zijn en daarmee het minst belastend voor het milieu. Naast dat het goed voor de wereld is, is het ook een stuk goedkoper! Het komt namelijk vaak uit de buurt en heeft daarmee een minder lange reis moeten afleggen. Ook daardoor zitten deze soorten meestal niet verpakt in plastic. Win-win!

 

#20 Accessoires voor in huis

Ik vond het heerlijk om woonprogramma’s te kijken op tv en dan weer naar een woonwinkel te gaan om ook zulke spullen voor in mijn huis te kopen. Daar was ik best veel geld aan kwijt. Minimalisme betekend niet per se een leeg huis, maar een huis met spullen die je blij maken. Toen ik op die manier naar mijn spullen ging kijken, kon ik een hoop weg doen. Nu staan er minder spullen in mijn huis, maar het is alsnog gezellig en ik word echt blij van alles wat er staan. Mocht je nou wel eens wat nieuws in je huis willen. Kijk eerst eens bij de kringloop winkel of ga naar een tweedehands markt (bijvoorbeeld de IJhallen in Amsterdam).

 

Dit waren nog eens tien dingen die ik niet meer koop. Ik ben benieuwd of er dingen tussen staan die jij ook niet koopt! Of heb je nog aanvullingen op deze lijst?

10 groenten die het goed doen in potten en bakken
Ga eens voor refurbished!
1 COMMENT
  • Rob Knaven maart 18, 2019

    Denk er eens over na en lees erover !!! eten in de magnetron..[het kan ook in een hetelucht oven of gewoon in een pan [lieft geen tefal succes hiermee !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.