TePe Good: Een klassieke tandenborstel in een duurzaam jasje

Het is ondertussen ongeveer een jaar geleden dat ik mijn zoektocht naar duurzamere alternatieven begon. Ik leef nu veel bewuster, koop minder troep en probeer beter na te denken over waar ik mijn geld aan besteed. Meer dan tachtig procent van mijn aankopen is tegenwoordig gebaseerd op een bewuste keuze (soms heel duurzaam, soms gewoon net iets minder slecht). Waar vraag is, is aanbod. Dus door beter te kiezen bewegen we de markt automatisch de goede richting op (al gaat het misschien wat traag). Zo heb ik toch nog het gevoel dat ik (ondanks dat ik niet heb ge-klimaat-staakt) actie voer voor het klimaat.

 

Tandenborstel van suikerriet

Heel soms komt zo een initiatief van de andere kant. Er zijn steeds meer bedrijven die ook hun verantwoordelijkheid willen nemen en stappen willen zetten in de goede richting. Het Zweedse merk TePe lanceerde in april bijvoorbeeld een complete lijn professionele mondverzorgingsproducten op basis van suikerriet. De suikerriet haalt vijfennegentig procent van de CO2 die is ontstaan bij de productie van de tandenborstel weer uit de lucht, en is daardoor een stuk minder vervuilend dan de plastic tegenhanger die gemaakt wordt van niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen (olie dus).

 

In een met zonnepanelen overdekte fabriek wordt de suikerriet verwerkt tot een plastic, dat ons verrassend veel doet denken aan het materiaal van de ‘klassieke’ tandenborstels. Ik probeer al een jaar lang iedereen in mijn directe omgeving een bamboe tandenborstel aan te smeren, maar er zijn er toch altijd een aantal  die zo een ‘bamboe-geval’ een beetje hippie vinden. Hoog tijd dus om deze suikerriet variant voor ze uit te proberen!

 

Fijn design

De TePe GOOD lijn geeft keuze uit drie borstels; normaal (zachte borstelharen), het compacte model die iets korter is (daardoor ook geschikt voor kinderen) en de mini-versie (voor kinderen, met extra zachte borstelharen). Ik ben gegaan voor de compact (2,50 Euro) omdat ik op die manier mijn kiezen beter schoon krijg. De borstel ligt lekker in de hand en het materiaal is sterk. In vergelijking met mijn bamboe tandenborstel kan ik makkelijker mijn kiezen bereiken door het dunne design van de steel. Al met al een fijne tandenborstel (nu 3 weken in gebruik) en zeker een aanrader! Ook fijn om te weten dat er ook een beter alternatief wordt geboden voor mondverzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld de mini-flosser en de tongschraper (beide van de TePe Good productlijn).

 

tepe good producten

Een aandachtspuntje blijft bij tandenborstels altijd het verpakkingsmateriaal en het materiaal van de borstelhaartjes. Dit is zowel bij tandenborstels van bamboe als van suikerriet nog een probleem. Gelukkig wordt er een hoop onderzoek gedaan om ook hiervoor een goed alternatief te vinden.

 

De eerste stap

Voor TePe is dit slechts de eerste stap richting verduurzaming van haar producten en het productieproces. Wie weet bestaat binnen enkele jaren hun volledige collectie uit duurzaam geproduceerd bio-plastic! De TePe Good lijn is verkrijgbaar bij o.a. DA, Dio en online.

 

Meer informatie over de TePe Good collectie? Klik dan hier!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TePe

Kruiden drogen
De Groene Golf – Doe jij al mee?
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.