Dumpster Diven, wel of niet? 

Een paar jaar geleden las ik eens een artikel over dumpster diven en ik vond het een beetje apart. Het houdt in dat je na sluitingstijd naar een supermarkt gaat om in hun afvalbakken te kijken en er groenten, fruit en verpakte etenswaren uit te vissen die nog prima zijn voor consumptie. Ik zag het al voor me, in de schemering met handschoentjes in vieze afvalbakken graaien voor eten…

Maar als je er over nadenkt is het ernstig gesteld met de supermarkten in Europa. Onvoorstelbaar grote aantallen etenswaren worden dagelijks weggegooid omdat er bijvoorbeeld een beurse plek op één sinaasappel in een heel net zit. Of omdat de bananen zwarte vlekjes op de schil hebben gekregen, terwijl ze van binnen nog helemaal goed zijn.

Volgens de wet is het verboden voor supermarkten om hun producten weg te geven of te doneren. Het gebeurt slechts heel af en toe dat er bijvoorbeeld iets naar de voedselbank gaat.

 

dumpster diven

Zelf proberen

Ik reis nu voor twee maanden in Zweden en Finland en de mensen van de biologische boerderij waar ik nu vrijwilligerswerk doe, doen geregeld aan dumpster diven. Zo kwam ik er weer mee in aanraking en heb ik het met twee andere vrijwilligers uitgeprobeerd. En het was geweldig! We hadden wel geluk want de supermarkt die wij bezochten had niet alles in vuilnisbakken gegooid, maar gewoon in opgestapelde kartonnen dozen. We vulden vier tassen met bananen, aardbeien, sinaasappels, aubergines, courgette, gember, uien, komkommers en paprika. Alles zag er nog goed uit, op af en toe een beurs plekje na. Voldaan liepen we weer terug naar de boerderij. Het voelde zo goed al deze etenswaren te hebben gered!

Natuurlijk is het op elke locatie weer anders. De ene supermarkt houdt de prullenbakken achter slot en grendel tot de vuilniswagen ze op komt halen, de andere supermarkt maakt het je stiekem wel heel erg makkelijk. Het is een beetje uitvinden en proberen wat wel en niet werkt, maar ik vind het echt de moeite waard! Als je eenmaal een goede winkel hebt gevonden kun je ook nog eens veel geld besparen!

 

dumpster diven resultaat

 

Wat heb je nodig om te dumpster diven?

– handschoentjes voor het geval er ook wat rotte producten tussen zitten
– zakjes om alles in te doen voor je het in je tas stopt
– genoeg tassen om alles in mee te nemen!

Hoe vind je een geschikte supermarkt?

Zoek op internet, vaak raden mensen bepaalde plekken aan. Google ook dumpster diven + jouw woonplaats.
– Community forum over dumpster diving https://dumpsterdam.nl/
– Website met een map voor locaties in heel Europa http://dumpstermap.org/
– Tegenlicht documentaire https://m.youtube.com/watch?v=Qjxof2hSsLY&t=17m22s

 

Rawnola recept (vegan)
De grootste killers van de oceaan: visnetten
2 COMMENTS
  • Casey Case mei 19, 2019

    Als de markt afgelopen is vind je goede groente en fruit in dozen of op straat. Als ik iets van mijn gading tegenkom neem ik het mee. Dat doe ik al meer dan vijftig jaar.

    • Merel juni 14, 2019

      Aah wat een goede tip! Dankjewel! Groetjes Merel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.