Ken jij je eigen footprint al?

‘Je bent altijd zo milieubewust’ werd laatst gezegd. Hoewel het misschien niet als compliment bedoeld was, besloten we het toch zo op te pakken. Milieubewust of duurzaam zijn brede begrippen, het evalueert zichzelf steeds en in onze ogen kan het gezien worden als een ontdekkingstocht. Deze ontdekkingstocht zijn wij afgelopen jaar gestart en tussen de clichés door is het ons gelukt om met kleine stapjes veranderingen in gang te zetten. We zijn helaas nog steeds geen expert maar willen de ontdekkingstocht wel samen met jou voortzetten. Van elkaar kunnen we alleen maar leren! Doe je mee?

 

In onze eerste GRN United blog maken we graag kennis met je. Wij zijn twee zussen: Anouk en Cristel en hebben samen Worldsisters opgericht. Als kleine meisjes vochten we elkaar de kamer uit maar inmiddels zoeken we elkaar met een lantaarntje in het donker op, zoals onze oma vroeger zei. We hebben veel gemeen maar er zijn ook duidelijke verschillen. De een woont in Diemen en de ander woont in Helvoirt. De een is HR Manager en de ander Kinderfystiotherapeut. We zijn allebei gek op reizen en op ons koude kikkerlandje met onze vrienden en familie.

 

We horen je denken; jullie zijn bezig met een ontdekkingstocht binnen duurzaamheid en houden van reizen. Dat gaat toch niet samen?! Reizen heeft inderdaad, net als alle andere dingen in het leven, een impact op de wereld en mensen. Deze impact is helaas niet altijd even positief. Reizen is ons echter met de paplepel ingegoten en is een kleine verslaving geworden. Onze eigen blog en Instagram account (www.worldsisters.nl) zijn gestart met oog op het verduurzamen van onze reizen. Inmiddels richten we ons hierbij ook op duurzaamheid in het dagelijkse leven. En ja, we zijn ons ervan bewust dat reizen nooit helemaal duurzaam zal kunnen zijn (of toch wel?) maar we hebben wel ontdekt dat ook hierin keuzes gemaakt kunnen worden.

 

We leven in een wereld waarin reizen steeds toegankelijker wordt. Op vakantie buiten Europa is voor steeds meer mensen aantrekkelijk en betaalbaar. Hierdoor zien we echter, dat de negatieve kanten van het reizen steeds groter worden. De positieve kanten van reizen zoals het stimuleren van de (lokale) economie en het leren kennen van andere culturen, heft dit niet op.

 

Een groot deel van onze footprint laten we achter door de reizen die we maken. 1 augustus jl. was het al Earth Overshoot Day. Op deze dag hadden we alle grondstoffen en voedingswaren gebruikt die de aarde normaal in één jaar kan produceren. We maken nu dus de voorraden op. Ken jij je eigen footprint al? Wij rekenden onze persoonlijke Overshoot Day uit via www.footprintcalculator.org en schrokken ervan!

 

Hoewel sommigen in onze omgeving ons als milieubewust beschouwen, blijkt dat ook wij ongeveer 2 aardes nodig hebben om ons gebruik te compenseren. En dat terwijl we onverpakte en lokale boodschappen proberen te doen, de plastic tandenborstel ingeruild is voor een bamboe exemplaar, we herbruikbare boterhammenzakjes gebruiken en Cristel minimaal 5 dagen per week geen vlees meer eet. Slik..

 

Ga je de uitdaging aan en doe je met ons mee in onze duurzame ontdekkingstocht en het vertragen van onze Overshoot Day? In onze blogs zullen we antwoorden zoeken in vragen zoals: Hoe kun je met het oog op je vakantie, keuzes maken om de negatieve effecten te verminderen en positieve effecten te stimuleren? Hoe en waar kan ik het beste op vakantie? Wat kan ik het beste op vakantie gaan doen? Wij delen de komende tijd onze ontdekkingen met jou. Deel jij ook die van jou met ons?

 

Veel liefs,

Anouk en Cristel

 

Wat is nou slechter voor het klimaat: het vliegtuig pakken of vlees eten?
Een ode aan de IJ-Hallen
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.