Groener eten: tips voor duurzamere keuzes

Duurzamer leven. Op heel veel verschillende manieren kun je bewuste keuzes maken om je leven duurzamer in te richten. Naast het verminderen van plastic afval en bewust zijn van mijn energie verbruik is er een ander groot punt waarmee ik een stuk groener in het leven sta en dat is de manier waarop ik eet. Zo probeer ik groenten en fruit uit het seizoen te eten, te kiezen voor voedsel zonder verpakking (of wanneer dat niet mogelijk is de meest duurzame optie zoals karton of glas te nemen) en ik eet veganistisch.

 

 

Sinds begin 2017 eet ik volledig veganistisch. Dit houdt in dat ik geen dierlijke producten meer eet en dit bevalt mij goed. Wanneer ik tegen andere mensen vertel dat ik vegan ben, is een van de reacties die ik vaak krijg ‘Wow dan mag je toch bijna niets meer eten? Dat zou ik nooit kunnen!’. Ergens begrijp ik die reactie wel, ik dacht er namelijk vroeger hetzelfde over. Ik kon mij niet voorstellen dat ik ooit helemaal veganistisch zou gaan eten. Achteraf gezien, ben ik zo blij met deze keuze! En er is een wereld voor mij open gegaan aan nieuwe soorten groenten, kruiden en andere smaakmakers.

 

Veganistisch eten is een duurzame keuze. Om 1 kilo rundvlees te produceren, is er 15.000 liter water nodig! Daarnaast heeft een plantaardig voedingspatroon veel gezondheidsvoordelen. Ik heb uiteindelijk bewust de keuze gemaakt om volledig als veganist door het leven te gaan. Als je benieuwd bent naar mijn verhaal, kun je die hier lezen. Voor veel mensen is dat een stap te ver en dat kan ik ook heel goed begrijpen.

 

Zelf ben ik van mening dat alle beetjes helpen. Als jij bijvoorbeeld iedere dag vlees eet, maar vanaf nu op bijvoorbeeld maandag dat stukje (zeg ongeveer 100 gram) vlees bij het avondeten weglaat (Meatless Monday), scheelt dat toch 1500 liter water persoon per week. Dat is 78000 liter per persoon per jaar!

 

 

Ook al voelt het soms zinloos, toch kun jij als individu het verschil maken. Iedere keer als je een product koopt, zeg je daar eigen mee: ik steun het bedrijf hierachter. Wanneer steeds meer mensen een keer per week minder vlees gaan kopen, zullen de bedrijven dat gaan merken. Vraag en aanbod speelt een grote rol, dus wanneer er minder verkocht wordt, zullen de bedrijven alternatieven gaan zoeken die meer zullen verkopen.

 

De laatste jaren is veganisme steeds bekender geworden is het aantal veganisten in Nederland enorm gegroeid. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) telde Nederland in 2014 ongeveer 45.000 veganisten en in 2018 zijn dit er inmiddels meer dan 100.000. Hoewel 100.000 van de 17 miljoen mensen misschien niet veel lijkt, zie je wel degelijk veranderingen in de supermarkten. Bijna wekelijks komen er nieuwe vegan producten op de markt. Je kunt steeds meer alternatieven voor vlees vinden, soms lijkt het zelfs of je gewoon een stukje vlees eet. Op die manier hoef je de smaak (mocht je dat heel lekker vinden) niet te missen en maak je tegelijkertijd een duurzame en diervriendelijke keuze. Win-win zou ik zeggen!

 

Als je nu denkt, oké ik wil best eens per week dat stukje vlees laten staan, maar wat kan ik dan eten? Dan geef ik je een paar tips om je wat op weg te helpen.

 

Internet is je beste vriend!

Het heeft mij ook enorm geholpen om er achter te komen welke producten plantaardig zijn en wat lekkere alternatieven zijn. Zoek eens bij de website van je supermarkt op ‘vegan’. Er zijn online zelfs verschillende vegan supplementen te vinden. Of google vegan recept of veganistisch recept. Wat ik ook wel eens doe is als ik een recept met een bepaald product wil maken, bijvoorbeeld pasta, dan zoek ik op vegan pasta recept. Zo kun je nog gerichter zoeken en kom je vast iets tegen wat je lekker vindt!

 

Denk niet te moeilijk.

Is lasagne jouw lievelingsgerecht? Zoek dan eens op vegan lasagne en vaak kun je heel gemakkelijk je recept ‘veganizen’.

 

Wees lief voor jezelf.

Kijk waar jij je goed bij voelt en voel je niet schuldig als je een keer geen duurzame keuze maakt. Die andere keer heb je dat wel gedaan en daar mag je trots op zijn! Door het positief te houden, blijft het leuk en kun je er ook echt van genieten! En daarnaast is de kans groter dat je vaker een duurzame keuze maakt als het iets leuks blijft. Zoals ik al eerder zei; alle beetjes helpen!

Zero waste voor beginners
6x wasbaar voor mama’s