Zero waste voor beginners

De herfst is aangebroken, wat betekent dat er meer tijd binnenshuis wordt doorgebracht. Om meer rust in huis te creëren zijn we druk bezig met het opruimen van ons huis, stapje voor stapje. Van onder tot boven wordt alles bekeken. Minimaliseren en leven met minder afval hoort mijns inziens bij elkaar, al lijkt het tegenstrijdig, omdat je veel dingen weg doet en dus afval creëert. Het wegdoen van spullen betekent niet weggooien, maar weggeven of verkopen.  

 

 

Spullen waar we niks mee doen of die voor ons gezin niet meer nuttig zijn geven we grotendeels door aan andere mensen of gaat naar de kringloop. Alleen spullen die echt niet meer te repareren zijn geven we af bij de lokale milieustraat, maar gelukkig valt het enorm mee wat we daadwerkelijk weggooien. De kunst is om er een nieuwe bestemming voor te vinden, je spullen creatief her te gebruiken, of andere mensen er blij mee te maken. Het voelt heel bevrijdend en rustgevend als je van alle overbodige spullen bent verlost.

Een aantal tips om stap voor stap je huisraad te minimaliseren en minder afval te creëren:

 

1. Bekijk elke ruimte in je huis zorgvuldig. Overbodige spullen geef je weg of verkoop je. Spullen die echt niet meer te repareren zijn kun je afgeven bij de lokale milieustraat.

 

2. Spit je kledingkast uit en stel een aantal basissets samen. Na de inventarisatie heb ik 20 basissets samengesteld. Zo pak ik niet elke keer hetzelfde uit de kast en het bespaart me ’s avonds tijd bij het klaarleggen van mijn kleding voor de volgende dag. Ik had ook minder sets kunnen samenstellen, maar dan slijten de kledingstukken sneller en ik wil wel zo lang mogelijk met mijn kleding doen en er toch een beetje gevarieerd uitzien.

 

 

Daarnaast heb ik nog een aantal extra kledingstukken bewaard, zodat ik twee of meerdere dagen met een rok of broek kan doen en dus niet elke dag mijn kleding in de wasmand hoef te leggen. De overige kleding geef je aan familie, vrienden of kun je afgeven bij kledingcontainers voor hergebruik, of maak er iets nieuws van.

 

3. Des te minder afval je in huis haalt, des te minder je weggooit. Verban eenmalig gebruik van plastic uit je huis. Doe je boodschappen zorgvuldig. Bedenk bij elke aankoop of je het daadwerkelijk nodig hebt. Zit er plastic omheen, bekijk dan eerst of er ook een variant zonder plastic te verkrijgen is. Op de markt kun je heel goed je boodschappen kopen zonder plastic verpakking. Koop bulkverpakkingen in plaats van alles apart verpakt. Weiger gratis promomateriaal van winkeliers. Die zijn vaak van plastic gemaakt en slecht van kwaliteit, waardoor het al snel in de prullenbak verdwijnt.

 

4. Wat gooi je nu eigenlijk weg? Houdt een lijst bij van waaruit je afval bestaat en terwijl je die lijst maakt, bedenk dan gelijk welke herbruikbare alternatieven er zijn, zoals bijvoorbeeld herbruikbare flessen. Als je vast komt te zitten kun je altijd googlen voor alternatieven.

 

Het is onmogelijk om ineens zero waste te leven. Dat gaat stap voor stap. Niemand is perfect en er zijn dingen die je wel en die je niet kan veranderen. Het gaat erom dat je plezier hebt in het gehele proces en de rust ervaart die je ervoor terug krijgt.

 

Lange nachten, droge nachten?
Groener eten: tips voor duurzamere keuzes
NO COMMENTS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.