Geld besparen door minimalisme, 10 dingen die ik niet meer koop

Sinds ik ben begonnen met minimaliseren, ben ik kritischer gaan kijken naar mijn aankopen. Ik ben voor mijzelf gaan kijken waar de essentie van mijn geluk ligt en ik ben er achter gekomen dat dit voor mij meer in momenten zit en niet zo zeer in spullen. Hierdoor koop ik tegenwoordig minder spullen, waardoor ik behoorlijk wat geld bespaar.

 

Ik deel 10 dingen die ik niet meer koop en op die manier hoop ik je te kunnen inspireren om wellicht ook een duurzame keuze te maken en daarmee (win-win) ook geld te besparen.

 

#01 Boeken
Begrijp mij niet verkeerd, ik hou van lezen! Daarom koop ik nog wel boeken, maar bijna alleen maar e-boeken. Ik kies hiervoor omdat dit qua productie duurzamer is (geen papier) en omdat het geen ruimte inneemt in mijn huis. Daarnaast zijn e-boeken vaak tot wel 10 euro goedkoper dan fysieke boeken.

#02 Flesjes water
Al jaren koop ik geen flesjes water meer. Ik heb eenmalig geïnvesteerd in een herbruikbare drinkfles en daar drink ik nu dagelijks kraanwater uit. De kwaliteit is goed van ons drinkwater en het scheelt enorm veel plastic flesjes en uiteindelijk ook een hoop geld!

#03 Specifieke schoonmaak producten
Voor iedere soort vlek heb je tegenwoordig wel een apart schoonmaakmiddel. Naast dat het heel veel geld kost, is het vaak ook een chemisch goedje, wat niet gezond kan zijn voor je lichaam. Ik maak nu bijna mijn hele huis schoon met azijn en bakingsoda. Werkt net zo goed, is een stuk natuurlijker en het scheelt mij enorm veel geld.

#04 Schoonmaakdoekjes/keukenpapier
Ik heb zelf jarenlang ook wegwerp schoonmaakdoekjes en keukenpapier gebruikt. Het is makkelijk! Maar eigenlijk is het net zo gemakkelijk om wat allesreiniger (die maak ik nu van een mengsel azijn & water) op een herbruikbaar doekje te spuiten, daarmee schoon te maken en het doekje vervolgens in de wasmachine te gooien. Dat scheelt ook nog eens een hoop afval.

 

#05 Boterhamzakjes
Ook hiermee bespaar ik veel plastic afval. Ik gebruik bakjes waar ik mijn brood of restjes eten in stop. Mocht je een bakje nou te veel ruimte vinden innemen in je tas, je hebt online heel veel soorten herbruikbare boterhamzakjes. En ze zien er vaak ook nog super leuk uit.

 

#06 Tijdschriften
Ik kon altijd genieten van een tijdschrift. Even een momentje voor mijzelf. En heel af en toe koop ik er nog wel eens een, tijdens een vakantie bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is het internet een groot tijdschrift! Alles kun je online vinden en daar kan ik ook van genieten: blogs lezen.

#07 Wasverzachter
In plaats van wasverzachter gebruik ik nu azijn. Dit maakt de stoffen ook zachter, haalt geuren uit je kleding en maakt je wasmachine schoon. En azijn is een stuk goedkoper!

#08 Plastic tasjes
Tegenwoordig zorg ik dat ik altijd een canvas tasje bij mij heb. Ook als ik boodschappen ga doen, neem ik mijn eigen tassen mee. Dit scheelt iedere keer een tasje kopen en daarmee ook een hoop plastic afval.

 

 

#09 Tampons
Afgelopen jaar heb ik een menstruatie cup gekocht. Dit is een cup gemaakt van siliconen. In gebruik vergelijkbaar met een tampon, alleen kan deze cup veel langer blijven zitten (tot wel 12 uur!), spoel je om en gebruik je keer op keer. Er kunnen geen bijwerkingen optreden en zo’n cup kan jaren meegaan. Hierdoor hoef je geen tampons meer te kopen en ben je uiteindelijk een stuk voordeliger uit.

 

 

#10 Vlees
Ik eet nu ruim anderhalf jaar plantaardig en dit scheelt ook enorm in mijn portemonnee. Vlees is prijzig en in plaats van vlees eet ik bonen en peulvruchten, die een stuk goedkoper zijn.

Dit waren tien dingen die ik niet meer koop. Ik ben benieuwd of er dingen tussen staan die jij ook niet koopt! Of heb je nog aanvullingen op deze lijst?

 

 

 

Clean2Antarctica: een expeditie voor verandering gebouwd met afvalplastic
Verduurzamen in de keuken
9 COMMENTS
 • Maxime juni 10, 2019

  Hoi Esther, ik vind je artikel heel erg inspirerend! Ben erg benieuwd met welk soort azijn je werkt. Die ik ken hebbben zo een specifieke geur.

 • Jolanda juni 10, 2019

  Een E -reader is ook duur en moet opgeladen worden. Zo milieubewust is dat ook niet. En een menstruatiecup bezorgde mij infecties.Nee daar bedank ik ook voor, is smerig ook. Verder moet je je gezonde verstand gebruiken en dan bespaar je vanzelf. Flesjes water heb ik alleen in het buitenland gekocht omdat kraanwater daar niet te drinken is. In Nederland nog nooit.

  • Leen november 6, 2019

   Als je een menstruatiecup correct gebruikt is daar niets smerigs aan een krijg je er geen infecties van. Kijk wel even uit dat je een deftig merk koopt uit materiaal dat niet schadelijk is voor je lichaam. Laat je eventueel begeleiden door een deskundige.

 • Maris juli 24, 2019

  Wat een leuk artikel! Ik herken me in een heleboel. Geen tasjes en boterhamzakjes meer, de e-reader (veel duurzamer, en opladen.. eens in de 3 maanden een uurtje aan de lader!).
  De menstruatiecup is echt ideaal. Een beetje wennen in het begin maar heel fijn! (De kans op infecties is met tampongebruik veel groter, omdat deze je slijmvliezen ook aantasten).
  Ik ga je volgen!

 • Silvi juli 27, 2019

  Bedankt voor alle fijne tips, ik paste er al een aantal toe, maar zag ook nieuwe, die ik zeker zal proberen! Mijn grootste besparing zit in de aanschaf van een e-bike. Die gebruik ik in plaats van de auto. Ik woon 25 km van mijn werk en werk 5 dagen per week. Omgerekend betekent dat al snel dat ik zo’n 1000 km per maand fiets, zo’n 10.000 per jaar (regelmatig vakantie). Elke accu-oplading kost 1,5 cent. Per jaar is dat 6 euro, waar ik eerst voor 2000 euro per jaar benzine tankte. Daarnaast natuurlijk een enorme milieu- en gezondheidswinst, echt een aanrader!!

 • Chris oktober 13, 2020

  Hoi Esther, goede voorbeelden inderdaad. Ik probeer zelf ook steeds meer te doen om milieubewust en geldbewust te zijn. Een andere tip is: zelf wattenschijfjes maken uit oude handdoeken of washandjes. Hiermee kun je je make up verwijderen en vervolgens wassen en weer hergebruiken, heel fijn!

 • H. VERHOEFF juni 12, 2021

  Ik lees al jaren op mijn reader, en moet om de 2 weken aan de stekker om opgelaten! Lees ik te veel of …? Merk reader is Kobo.

 • Ria Kuik juli 3, 2021

  Ik heb ook een Kobo reader, nu 2 jaar oud (heb eerst jarenlang een ander merk gehad) maar moet hem om de dag nu opladen. Ik denk dat de accu steeds slechter wordt. Mijn bespaartip is een zakloze stofzuiger. Ik heb vroeger kapitalen moeten uitgeven aan stofzuigerzakken en nu hup, de inhoud van de stofvanger in de vuilnisbak.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.